PC-en din får daglig påfyll av bakterier og skitt.
VASK PC-EN OG FORLENG LEVETIDEN: Som alt annet du bruker daglig, trenger også PC-en din jevnlig rengjøring. Foto: Jan Baborak/Unsplash.com

Hvor ofte bør du rengjøre PC og tilbehør – og hvordan gjør du det mest skånsomt og effektivt?

Publisert 02. mar. 2020 14:46, Oppdatert 04. jun. 2021 14:42

Visste du at PC, tastatur og datamus potensielt kan inneholde mer bakterier enn et toalettsete? Her er tipsene og triksene til hvordan du holder arbeidsverktøyet ditt rent og noenlunde hygienisk.

Dette trenger du før du setter i gang: 

 • Microfiberklut og rent vann - eller vann med litt mild såpe

 • Våtservietter

 • Q-tips

 • Støvsuger

 • Antibac

- I tillegg kan det være smart å gå til innkjøp av komprimert luft på boks. Denne gjør at du kan blåse vekk støv der du ikke kommer til med kluten, sier Alban Kabashi, PC-tekniker i Komplett.

Pass for øvrig på at du ikke holder sprayboksen opp ned når du bruker komprimert luft. Det kan nemlig føre til at luften kommer ut i flytende og svært kald form, noe som igjen kan lage skader, forklarer han.


Løsne tastene fra tastaturet

Møkkete tastatur kan de aller fleste av oss relatere til. Støv, smuler og hårstrå elsker å ta bolig mellom tastene. I tillegg har tastaturer en tendens til å tiltrekke seg smuss og død hud fra hendene dine. Både hygiene og estetikk er med andre ord gode grunner til å ta en vårrengjøring av tastaturet.

- Har du riktig møkkete og klissete taster, kan du på de fleste tastaturer lirke av tastene og vaske dem i en bøtte med såpevann. Det medfølger gjerne et lite verktøy når du kjøper tastatur, som hjelper deg med jobben. Pass bare på å sette de tilbake på riktig plass når du har vasket og tørket ferdig, sier Kabashi.

For fastgrodd møkk på tastene trenger du i de fleste tilfeller ikke noe mer enn en klut, litt såpevann og en god dose tålmodighet. Det finnes også rensemiddel eller rensesesett å få kjøpt,. som gjør vaskejobben mer effektiv.

Unngå å vaske skjermen med papir

Skjermrens er essensielt for deg, og denne bør du benytte deg av ofte. Kanskje ser du det ikke selv, men skjermen din fungerer som en magnet på støv, og vil garantert nyte godt av en runde med kluten oftere enn du nok tror.

Her kommer Kabashi med noen gode råd du gjør lurt i å følge: 

 • Ikke bruk vindusrens eller andre vaskemidler som inneholder ammoniakk.

 • Ligg unna papir. Det er laget av trefiber og kan være tøffere mot skjermen enn man skulle tro.

 • Pass deg for alkoholbaserte rensemidler. De kan slite på eller løse opp eventuelle belegg på skjermen.

Glem ikke å vaske musematta

Datamusa kan vaskes og renses på samme måte som tastaturet ditt - med klut og vann. I tillegg må du ikke glemme å vaske underlaget - musematta tiltrekker seg nemlig mye smuss og støv - og du gjør lurt i å vaske og rense denne cirka annen hver måned for å sørge for at datamusa har best mulig presisjon og glid.

Hvordan rengjøre inni PC-en? 

- Pc-en bør blåses ren etter behov, men du kan gjerne ha som rutine at du rengjør den tre-fire ganger hvert år for å få best flow av luft og dermed en avkjølt PC, tipser PC-teknikeren.

I tillegg kan du gjøre lurt i å skifte kjølepasta en gang gang per år, eller annen hvert år. Å bytte dette gir gode resultater, råder Kabashi, og kommer samtidig med en advarsel:

- Støvsuger på vifter inni kabinettet kan være farlig, så her bør du holde viftene fast med en finger før du blåser de rene. Ellers kan det oppstå statisk elektrisitet som kan skade hovedkortet i PC, en, forklarer han.

- Hva med bærbare PC-er?

- En bærebar PC er det viktig at du rense hyppig - cirka hver andre-tredje måned. Vær spesielt nøye på å rengjøre under laptopen der viften sitter. Filteret her blir nemlig fort tett når man har laptopen på fanget/i senga og lignende. 

- Et godt råd er å heise opp laptopen så det ikke samler seg skitt og støv. Kjøp for eksempel et avkjølingsstativ, og sørg for en optimalt gamingfølelse.

Andre lure ting å huske på

 • Bruk aller helst mikrofiberklut

 • Oppbevar kluten på et egnet sted, og bruk den kun til skjermer

 • Ikke bruk våt klut - fukt den bare forsiktig

 • Det kan lønne seg å kjøpe en egnet spray

 • Ikke bruk makt når du vasker, men trykk forsiktig

 • Rengjør skjermen ofte. Da øker du levetiden

YouTube Video - Hvordan rengjøre PCen din | Tips og Triks