Trådløse hodetelefoner og ørepropper til trening

Frustrerer du deg over at øreproppene stadig faller ut, eller at ledningen er i veien? Vi hjelper deg finne riktige hodetelefoner til trening.

Lydkvalitet er selvsagt viktig, men nå finnes det så mye bra å velge mellom på markedet at du også bør velge hodetelefoner og øreplugger etter hva som passer best for deg, er behagelig og det som passer til din treningsform og aktivitet.

Camilla Lorentzen er personlig trener og driver treningsbloggen «Fitnok». Hun er en av dem som setter god lyd høyt, men hun mener god passform er minst like viktig.

– Propper som gir gnagsår i øra, og har en diskant som ikke likner grisen, gir meg mer hodepine enn treningsglede, og blir raskt forkastet, sier hun.

 

TIPS: PT Camilla Lorentzen og Anne Grethe Holst i Komplett deler sine tips om hodetelefoner til trening. FOTO: FITNOK.NO/PRIVAT

Viktig med riktig passform

Mange såkalte «in ear»-hodetelefoner har flere propper med i esken, slik at du kan velge en størrelse som gjør at øreproppene sitter godt i dine ører. Det er denne typen hodetelefoner som er mest vanlig å bruke til trening, ifølge treningseksperten.

– Men i løpet av de siste årene virker det som om «on ear»-hodetelefoner har kommet mer og mer inn på markedet, spesielt for dem som trener styrke. Disse har jo en overlegen lyd sammenlignet med de fleste «in ear»-modellene, og jeg sverger selv til disse.

 

 

De trådløse «on ear»-hodetelefonene Monster iSport Freedom V2, er et eksempel på hodetelefoner rettet mot en aktiv målgruppe – og som har fått gode anmeldelser blant annet for lydkvaliteten. Batteritiden er opptil 24 timer, opplyser Anne Grethe Holst, produktsjef for HiFi i Komplett.

– De er supre til treningspersoner som liker hodetelefoner på og ikke i øret, og de føles ikke klamme selv om de er på øret, sier hun.

 

Mange foretrekker blåtann

Nå er stort sett alle hodetelefoner og øreplugger til trening trådløse da dette er mer praktisk, men det finnes fortsatt de som foretrekker dem kablet. 

– De fleste som trener ønsker trådløs lyd, som gjør det enkelt å bevege seg, og som lett kan kobles til enheter. De som sliter med å huske ladning, sverger fortsatt til kabler, sier Holst.

Ta en titt på Apple Airpods 2 og Airpods Pro.

Nå har imidlertid batteritiden på mange blåtann-hodetelefoner blitt såpass god at du ikke behøver lade hodetelefonene mellom hver gang – og som regel kan du også bruke dem med ledning.

– Jeg har alltid med meg en ledning i lommen i tilfelle hodetelefonene skulle gå tom for strøm, men "once you go Bluetooth, you never go back", sier Lorentzen.

 

Bør tåle vannsprut

De fleste hodetelefoner tåler en god del, men om du svetter mye, eller er aktiv i all slags vær, lønner det seg nødvendigvis å velge hodetelefoner som er laget for å tåle slikt.

– Treningshodetelefoner har et større fokus på robusthet og på å tåle svette og/eller vannsprut, forklarer Holst.

Mange av produsentene oppgir en IP-kode, som forteller om hvor mye vann produktet tåler. Det siste sifferet i koden varierer på en skala fra 0 til 8, og jo høyere tallet er, jo mer vann tåler produktet.

Audiofly AF100W MK2 har eksempelvis koden IPX5, noe som betyr at hodetelefonene tåler «spyling fra alle kanter».

Les mer om IP-systemet her: Sjekk koden som avslører hvor mye vann dingsene dine tåler

Andre produsenter bruker begreper som «svettesikre», «sprutsikre», eller «vannbestandige», hvor det er mindre klart nøyaktig hva hodetelefonene tåler.

 

Opprettet: 11.05.17

Sist oppdatert: 10.01.19