Prismatch*Prismatch*

Print fine mobilbilder hjemme

Mobilene våre er fylt med bilder av familie, venner og ferieturer, mens de fysiske fotoalbumene sjeldnere fylles opp. Det er det flere grunner til å gjøre noe med.

Mange av de beste bildene blir tatt med mobilen. Slike bilder er gjerne litt mer spontane, de er ikke fullt så oppstilte som bilder tatt av fotograf med speilreflekskamera.

Digitale bilder er riktignok enklere å sende, dele og vise frem, men det er likevel noe personlig og koselig med å henge dem på veggen eller sette bildeprint inn i album.

Les også: Ta mobilbilder som en proff med disse tipsene

Ved å ha print av bildene har du en ekstra sikkerhetskopi av bildene dine. Alle vet jo at bilder på telefonen, harddisk eller i skytjeneste kan forsvinne, sier fotograf Tom-Egil Jensen. Jensen driver et medieverksted i Fredrikstad i tillegg underviser han i fotografi på Institutt for journalistikk. Han legger til:

Uforutsette ting kan skje i den digitale verden også. Mulig lagrer du bilder et sted der ingen kan passordet, eller så støttes ikke softwaren på din eksterne disk. I den digitale verden blir ting raskt utdatert.

 


RUTINERT FOTOGRAF: Tom-Egil Jensen (t.v.) har mangeårig erfaring som pressefotograf og Erik Nordby har snart femti år med erfaring fra foto. Her ser du Nordby sammen med sønnen Pelle og katten Perlemor. FOTO: PRIVAT/PRIVAT

  

Miniprintere gjør bildejobben enklere

Printere som er laget for å printe tekstfiler og ikke bilder, er ikke alltid de beste til print av bilder, forteller fotograf Erik Nordby. Han har lang erfaring som fotograf, fotolærer og kursholder i firmaet Scoolo.

Nå finnes det mange bra miniprintere som skriver ut fine bilder, samtidig som de er enkle i bruk. Velg en printer som har software som støttes av din mobil, og print-jobben går som en lek, sier han.

Anbefales: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

Multifunksjonsprintere kan både printe bilder og dokumenter, slike printere kan gi fine resultater om en bruker fotopapir eller annet velegnet ark. Dessverre blir terskelen noe høyere for å printe, da man ofte må laste opp bildene på en PC først.

HP Sprocket 200
ENKLE I BRUK: HP Sprocket (t.v) er en miniprinter som kan skrive ut bilder via WiFi, Bluethooth eller applikasjon. FOTO: PRODUSENTENE

Det er verdt å merke seg at ved bruk av miniprinterne trenger du ofte papir som er tilpasset printeren. Med dette har man sørget for å ikke gå tom for farge samtidig. Papir til HP Sprocket finner du her.

Med en miniprinter slipper du å ta opp PC-en for å printe. Da kan man sende bildene trådløst, noe som gjør printingen enda mer smidig.

I tillegg vil en printer som er beregnet for fotoprinting ikke behøve å bearbeide bildene først. Flere av miniprinterne legger på et filter i printen, slik at bildene blir mykere. Det er populært blant mange.

    

Kvalitet på nivå med et kompaktkamera

Oppløsningen på dine mobilbilder er som regel god nok til at bildene blir fine på print.

Nyere telefoner har som oftest godt nok kamera til å printe opp til A4-størrelse. Forskjellen på bilder tatt med kompaktkamera versus mobilkamera er gjerne liten, og bildene ofte like gode kvalitetsmessig. Kvaliteten er med andre ord mer enn god nok, med mindre du ønsker store bilder, mener både Nordby og Jensen.

Oppløsningen er bedre på mobilen enn på printen. Blant annet vil ikke en fotoprinter gjengi sylskarpe bilder, slik som speilrefleksfotografene, men bildene blir likevel fine nok for folk flest, sier Norby til Smart.

Tips for printing av bilder hjemme:

• Før du tar bilder: Sjekk kameralinsen. Tørk den eventuelt fri for støv og fett.

• På jakt etter printer? Velg en skriver med software som din mobil støtter.

• Du bør ikke forvente sylskarpe bilder. Printeren gjør som regel bildene mindre skarpe.

• Ved deling: Husk å sende filene i faktisk størrelse, og ikke send komprimerte filer som gir dårligere printresultat.

• Se på bildet i 100 prosent størrelse, for eksempel på en PC, før du vurderer om kvaliteten er god nok til å forstørre bildet.

 

Opprettet: 21.11.2016

Sist oppdatert: 16.01.2019