Unngå at mobilladeren blir ødelagt

Trolig er du avhengig av mobilladeren, og lader daglig. Slitt og ødelagt lader er derfor et vanlig problem. Vi har tipsene som forlenger levetiden.

De fleste eiere av smarttelefon har opplev å måtte kjøpe ny mobillader etter noe tid på grunn av slitasje eller tap.

Oftest er det slitasje eller brukerfeil som gjør at du må bytte lader, med felles for alle lade-kabler til smarte enheter er at de blir slitt nederst ved laderpluggen.

Anbefales: Lad telefonen raskere med disse triksene

Det trenger ikke være hull på plasten rundt ledningen for at den skal slutte på fungere. Gjentatte vridinger og bøying kan være nok til at du får brudd på ledningen og den slutter å fungere.

 Kan du fikse en ødelagt ladekabel?

Truls Aleksander Hammer, er nordisk produktsjef for mobil og nettbrett i Komplett. Han anbefaler deg ikke å prøve å reparere ødelagte elektriske komponenter selv. Derimot kan du kjøpe en ny ledning som går inn i adapteret, anbefaler han. Med dette bytter du kun ledningen. Hvis dette ikke hjelper, er det trolig i selve adapteret som går i veggen, feilen ligger. Da er det dessverre bare å levere inn til EE-avfall og gå til innkjøp av ny lader.

La laderen vare lenger

Hammers beste tips mot en ødelagt ladekabel er å ta bedre vare på kabelen du allerede har.

- Viktigst av alt er å ikke utsette dine ladekabler for vann eller fukt, samt unngå unødvendig klem og bøying av ledninger.

Det er akkurat dette med klemming og bøying av ledinger som til stadighet er problemet. Men å unngå dette helt er lettere sagt enn gjort.

På YouTube finnes det mengder av tips eller såkalte "hacks" til forlenget levetid av dine ladekabler. Her ser du tre av disse:

PS! Tipsene hjelper ikke, og må IKKE benyttes, på ladere som allerede er slitt eller ødelagt.  

Enkelt med penn:

Et av de enkleste triksene er med en helt vanlig kulepenn. De fleste av oss har en ekstra penn liggende, og på under ett minutt har du forsterket din ledning. 

Sett denne? Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

                                                   ALT DU TRENGER: Din lader og en vanlig penn. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

                    

 

SLIK GJØR DU: Demonter kulepennen fra hverandre og ta ut den lille fjæren som alltid er i slike penner. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

                  

     

SLIK GJØR DU: Fest fjæren midt på ledningen, og snurr den på plass slik at den er rundt ledningen. For å unngå at fjæren sklir nedover, kan du feste fjæren ved å skru den fast i den tykkeste delen av ledningen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

                  

                      FERDIG på 1-2-3: Vipps er din ladekabel beskyttet og har lenger varighet. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Perler på en snor:

Med dette tipset kan du pimpe din ladeledning og gjøre den unik, i tillegg blir kabelen forsterket. Her kan du velge å fylle hele ledningen med perler, eller kun sette på perler nære ladepluggen.

ALT DU TRENGER: Perler, saks og lader. VG PARTNERSTUDIO

SLIK GJØR DU: Klipp en åpning i plastperlene og træ dem på ladekabelen. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

DIY!: Fyll ledningen med perler i én og samme farge, eller plukk ut farger for ditt unike design. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Triks med tråd:

For deg som har prøvd å knyte makramé-knuter tidligere, er dette trikset enkelt. Er derimot håndarbeid nytt for deg, vil dette trikset trolig ta litt tid.

DETTE TRENGER DU: En lang tråd eller hyssing og lader. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

SLIK GJØR DU: 1. Knyt tråden fast nederst ved ladekabelen, det skal være like lang tråd på begge sider. 2. Legg trådene som avbildet, med en løkke over ledningen på venstre side. Tråden på ledningens høyre side skal bak ledningen og gjennom løkken. 3. Stram tråden slik at det blir en knute. 4. Gjør deretter det samme på motsatt side, da med en løkke over ledningen mot høyre. 5. Ta tråden på venstre side bak ledningen og gjennom løkken. 6. Stram knuten. 7. Gjenta til du du har dekket ledningen i passe lengde. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

LEKKERT RESULTAT: Vipps har du en personlig og fresh ledning med perler eller makramé-knuter. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Ladere er sjelden årsak til brann

De fleste av oss har fått med seg at det ikke anbefales å lade telefonen om natten. Ifølge en undersøkelse gjort av TNS Gallup for If Skadeforsikring lader likevel syv av ti nordmenn enhetene sine på nattestid.

Generelt opplever vi ikke at ladere utgjør en stor brannfare, likevel vil vi anbefale at man unngår å lade på natten hvis mulig, sier Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening.

Er defekte ladere brannfarlige?

Ladere med slitte kontaktpunkt vil kunne få varmgang, og med dette føre til økt brannrisiko. Ladere i seg selv er ikke tydelig i statistikken som brannårsak. Det er ofte flere faktorer som spiller inn dersom det oppstår en brann i forbindelse med en lader, slik som dårlig kontakt, lading av enheter i sengen og uoriginalt ladeutstyr. Dette er ikke unikt for ladere, og gjelder all lading av småelektronisk utstyr og PC-er, sier Skaar.

Opprettet: 17.11.16

Sist oppdatert: 10.01.19