Chromebook på et skrivebord sammen med briller og kamera

Chromebook – Perfekt for både studiene og arbeidsplassen

Publisert 27. jun. 2019 12:56, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Vurderer du å kjøpe en Chromebook? Vi har sett nærmere på de de populære laptopene med lekkert design og lav pris. Her er flere spørsmål og svar rundt de unike maskinene som jobber raskt og har høy batteritid.

Hva er en Chromebook?

Chromebook er en fellesbetegnelse for bærbare-PC-er som har operativsystemet Chrome OS, utviklet av Google. Mange PC-produsenter som Lenovo, HP, Acer og ASUS har Chromebooks i sitt sortiment, som alle krever innlogging med Google-konto for å fungere optimalt. Dine dokumenter, bilder og filmer lagres i sky-tjenesten Google Drive, noe som gir deg sømløs tilgang til alle dine filer, bilder og musikk fra ulike enheter, uansett hvor du er.

Felles for disse er høy sikkerhet og lang levetid, da de oppdateres automatisk. PC-en blir ikke tregere med tiden og sikkerheten er godt ivaretatt med hyppige automatiske oppdateringer.
Vi spør vår produktspesialist, Lars Førisdal, om fordelene ved å kjøpe en Chromebook.

– En Chromebook er mye PC for pengene. Grunnen til at mange velger å kjøpe eller oppgradere PC, er fordi de synes den gamle har blitt treg. Det vil du ikke oppleve med en Chromebook.

Hvordan fungerer Google Drive?

Google Drive har 15GB gratis lagringsplass, og gir deg tilgang til dine dokumenter hvor enn du er. Google Drive inneholder Gmail, Google Foto og Google Disk. Her kan du jobbe sammen med andre i sanntid i samme dokumenter, regneark eller presentasjoner. Ved å aktivt bruke Google Drive på jobb eller under studiene, vil du kunne åpne opp og redigere filene dine fra mobil, nettbrett eller hvilken som helst PC.

Perfekt jobb- og skole-PC

Chromebook er av flere grunner en ypperlig PC for både studenter og folk som er mye på farten. Den har lav vekt, en hyggelig pris og lang batteritid. Dette er laptoper som hele tiden vil være oppdatert år etter år. I tillegg er designet på disse maskinene fresht og de er relativt like utseendemessig, sammenlignet med populære konkurrenter som for eksempel Apple.

Raskt i gang når du er sent ute

Det er ikke et ukjent fenomen at studenter løper rundt på campus for å rekke forelesningene, eller at man kan være forsinket til en presentasjon på jobben. Da kan det være en stor fordel å ha en laptop som starter raskt. Så lenge du har tilgang på WiFi vil en Chromebook ha rask oppstart, slik at du er klar med en gang. Har du benyttet en tradisjonell PC tidligere, vil du merke forskjellen og bli positivt overrasket over tiden den bruker, sier Førisdal.

Chromebook er super for å samarbeide med andre

På en rekke studier og arbeidsplasser, er prosjektarbeid i ulike former en viktig del av hverdagen. Ofte jobber man sammen med andre, og da er det perfekt å jobbe fra en Chromebook.

– De fleste har god kjennskap til Google Drive allerede, og det er enkelt å dele dokumenter med de du jobber sammen med.

Hvordan velge rett Chromebook?

Chromebook kommer i mange versjoner med ulike spesifikasjoner. Vi spør Lars Førisdal om de ulike PC-typene i Chromebook-paraplyen. Flere ulike produsenter tilbyr Chromebooks, og på Komplett finner du et stort utvalg maskiner fra Acer, Asus, Lenovo og HP.

Se vårt utvalg av Chromebooks

Er det en trygg PC når alt lagres i skytjenesten?

Chromebook har hatt stort fokus på sikkerhet under utviklingen av maskinene. Derfor vil din PC bli oppgradert helt automatisk hver 6. uke. Skulle du være så uheldig å ødelegge PC-en din, er alt lagret i skyen og du kan enkelt hente det frem igjen, når som helst, og hvor som helst. 

Kan man bruke Windows-programmer på en Chromebook?
– Ja, men du kan ikke installere skrivebordsversjonen av hverken Windows eller Mac Office-pakker. Appene vil fungere ved å laste dem ned i Google Play-butikken.

Slik gjør du det:

1. Åpne Google Play
2. Finn ønsket app: Microsoft Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote eller Skype.
3. Velg Installer
4. Gå inn på startprogrammet på din Chromebook og velg app
5. Logg inn med din Microsoft-kontor eller Office 365.

Lett og lang batteritid

Det er lang batteritid på din bærbare Chromebook. Den er derfor velegnet for folk på farta, der det kan bli mange timer mellom hver mulighet til å lade. I følge produsenten, har de nyeste enhetene opptil 10 timer med batteritid. I tillegg har PC-ene i denne kategorien lav vekt ,som gjør den velegnet å drasse med seg for eksempelvis studenter eller selgere som jobber fra bilen.

Som for alle bærbare maskiner er ditt bruk avgjørende for valg av rett produkt til deg. Blant Chromebook-er er det en viktig hovedinndeling du bør ta stilling til.

– Du må vurdere om du ønsker deg en ren laptop eller en konvertibel maskin, en såkalt 2-i-1-PC som kan brukes både til nettbrett og PC, påpeker Førisdal.

Videre bør du ta stilling til behovet for skjerm. En større skjerm er mer behagelig å jobbe med når du for eksempel skal skrive oppgave eller jobbe i Excel. Mange bruker også laptopen til streaming av serier og filmer, og da kan en god skjerm være et godt valg.

Finnes det en grunn til å ikke kjøpe Chromebooks?

– En Chromebook vil ikke fungere optimalt uten nettilgang, og dersom du vet det er vanskelige forhold for gratis WiFi der du skal bruke laptop, vil jeg kanskje valgt en PC med mulighet for lokal lagring, sier Førisdal.

Hvordan få 100GB lagringsplass på Chromebook

Det er enkelt å få tilgang til hele 100 GB lagring helt gratis på din nye laptop. Her er 5 steg til oppdatert minne.

1. Åpne Chrome-nettleseren
2. Scroll ned til Google Drive og velg «Redeem offer». PS: her kan du få tilgang til Google Play også.
3. Velg “allow” i pop-up vinduet.
4. Klikk “Start using Google Drive”.
5. Etter 10 minutter er din nye lagringsplass klar til bruk.

Arbeid

Med apper som Google Docs, Sheets og Slides kan du lage dokumenter, regneark og presentasjoner i sanntid sammen med andre, og du kan også åpne og editere Microsoft Word, Powerpoint og Excel. Alt er trygt lagret i skyen, så dersom du mister eller ødelegger maskinen mister du ikke noe av det du har lagret. 

Underholdning

Du kan lytte til musikk via Google Play Musikk eller via eksempelvis Spotify og SoundCloud. Omtrent som på en hvilken som helst annen datamaskin. Det samme gjelder for filmer. Youtube, Viaplay, Netflix og HBO - alt er tilgjengelig som du er vant til.

Hold kontakten

Alle Chromebooks leveres med Google Hangouts. Denne fungerer på alle enheter, og gir deg mulighet til å video-chatte med opptil 9 andre personer samtidig. I tillegg kan du nettprate med venner og familie via Skype, Yahoo, eBuddy med mer.

Lagring av bilder

Ved å lagre bildene dine i nettskyen er de ikke bare trygge for alle skader og uhell, du har også tilgang til de fra alle dine andre enheter - uansett hvor du er i verden. Det eneste som kreves er at du har tilgang på Internett. Med Google Bilder har du gratis, ubegrenset lagringsplass til alle bildene og videoene dine.