Prismatch*Prismatch*
Gamingstol foran en gaming PC med blått backlight

Slik sitter du riktig når du gamer

Publisert 05. apr. 2019 10:20, Oppdatert 12. feb. 2021 16:19

Gamingøktene kan bli lange, og riktig og god sittekomfort er viktig. Ikke bare skal du sitte behagelig, du bør også sitte riktig. Elisabeth Pleym Gundersen er ergoterapeut i Sandefjord kommune og deler av sine tips til hvordan en gamer kan unngå belastningskader.

God utforming av sitteplassen kan være med på å forebygge muskel- og skjelettplager. Like viktig som en godt utformet «gamingplass», er likevel at hver og en er bevisst i forhold til bruk av utstyret vi har tilgjengelig, egen kroppsbruk, pauser og variasjon når en gamer. Gamingmøbler har blitt en viktig del av gamingen, og justering av disse kan gjøre deg til en bedre spiller. Ergoterapeuten tar for seg møbel for møbel og hvordan du bør justere disse for enda bedre utholdenhet og bedre helse.

Gamingstol

Ergoterapeut Elisabeth Pleym Gundersen
Ergoterapeut Elisabeth Pleym Gundersen.
FOTO: PRIVAT

Det finnes ulike typer stoler og hva som er god sittekomfort er individuelt, men riktig høydejustering av stol er viktig. Gamingstoler kommer i ulike størrelser og bør matche kroppsstørrelsen din. Stolene bør være fullt justerbare, spesielt i forhold til høyde og setevinkel. Hvis din stol ikke er mulig å justere i høyden, er det på tide å vurdere en ny. Hvis man har et hev- og senkbart skrivebord, bør stolen ha en hev- og senkefunksjon som gjør at en lett kan variere høyden, forklarer Pleym Gundersen.

• Start med å stille inn stol-høyden slik at du hviler føttene godt på gulvet. Vinkelen i knehasen bør være minimum 90 grader.
• Juster ryggstøtten slik at du får god støtte i korsryggen.
• Juster dybden på setet slik at ca 2/3 deler av lårene får støtte. Baksiden av knærne skal gå klar.
• Bruk reguleringsmulighetene på armlenene for støtte av underarm, eller fjern armlenene hvis de er i veien. De skal ikke være så høye at du må trekke skuldrene opp eller sammen.
• Bruk vippebevegelsen av stolsetet aktivt for å variere sittestillingen.

Se våre gamingstoler med gode innstillingsmuligheter.

Still inn bordet

• Ta utgangspunkt i sittestillingen, og still inn bordhøyden slik at underarmene hviler på bordplaten eller armlene. Skuldrene skal være avslappet.
• Sørg for å ha god plass til beina under bordet for å ha mulighet til å variere stilling.

VIKTIG Å SITTE RIKTIG: Dårlig sittestilling kan føre til muskel- og skjelettplager FOTO: KOMPLETT

Plassering av skjermene

En ekte gamer har flere skjermer, og det går mye tid foran disse. Både avstand og høyde på monitor er av betydning for god sittekomfort.

– Plasser skjermene rett foran deg som gir nøytral posisjon for blikket, da unngår du skjevstilling i nakken. Sørg for at skjermene er plassert så nær hverandre som mulig og i samme høyde.

• Avstanden til skjermen (vanligst mellom 50-90 cm) vil variere, avhengig av synsevnen. Men en armlengdes avstand vil fungere for de fleste.
• Skjermen bør kunne høyde-reguleres, og still helst inn skjermen slik at du hviler nakken og ser «litt skrått nedover» når du ser på skjermen, ikke ulikt som når du leser en bok). For høy skjerm kan føre til belastning på øyne, nakke og skuldre.
• Når du sitter med avslappet nakke og ser rett frem, skal blikket falle skrått ned mot midten av skjermen med en vinkel på ca 15-30 grader.
• En lett vinkling av skjermen bakover gir en god «arbeidsstilling» for de fleste.
• Unngå blending og reflekser fra lamper og vindu. Dagslyset bør komme inn fra siden. Gardiner og persienner bør benyttes, hvis ikke anbefalt skjermplassering er mulig.
• Har du problemer med synet på grunn av mye PC-bruk, bør du vurdere briller.

BLI EN BEDRE GAMER: Riktig justering av gamingmøblene kan gjøre deg til en bedre spiller FOTO: KOMPLETT

Gaming tastatur

Det finnes en rekke gaming keyboard på markedet, og stadig flere leverandører har ergonomi i tankene når de utvikler nye produkter. En naturlig og avslappet spillestilling er viktig.

• Tastaturer bør være flatt for å unngå ugunstig «knekk» i håndleddet. Tastatur finnes i full størrelse med numeriske taster eller som minitastatur med redusert bredde. Et Tenkeyless (TKL) keyboard kan for noen gi en bedre stilling for armene.
• Tastaturets plassering er avhengig av den enkeltes skriveteknikk med varierende grad av underarmstøtte på bordplaten.
• De fleste får en god avlastning i nakke, skulder og arm ved å støtte store deler av underarmene på bordplaten eller armlenene.

Så vårt store utvalg av gaming tastatur 

Gamingmus

Gamere har ulike preferanser for type grep når det gjelder valg av mus, også her har det kommet et bredt utvalg datamus med ergonomisk design.

Se hele vårt utvalg av gamingmus her.

• Datamus finnes i flere størrelser og fasonger. Finn den datamusa som passer best til din hånd for å unngå unødvendig spenning i fingre og håndledd.
• Trådløs mus gir mer fleksibilitet enn mus med ledning.
• Plasser datamusa så nært inntil tastaturet som mulig, eventuelt mellom kroppen og tastaturet. Unngå at armen strekkes for langt frem og ut til siden.
• Bruk tastatur og hurtigtaster for å redusere bruken av mus.

Se månedens beste gaming-deals her

Husk hvile

– Annet og mer intensiv spilling, som krever dyp konsentrasjon, gjør det nødvendig med kortere økter og hyppige, korte pauser.

Hviletiden bør tilpasses din spilltype. Noen oppgaver/spill ved dataskjerm gjør det forsvarlig å jobbe 1–2 timer i strekk, for eksempel arbeid som krever kreativitet og problemløsing.

– I pausene bør man feste blikket på noe på lengre avstand slik at øyemuskulaturen får variasjon. Pauser er viktige, lag gode rutiner for når en bør ta pauser. Strekk deg, reis deg opp, eventuelt ta noen øvelser etter 45 minutter, tipser ergoterapeuten.

– Det er den langvarige stillesittingen som påvirker helsen vår negativt. Det er ikke farlig å sitte på en stol ei stund, men problemet oppstår når vi blir sittende der over tid i stedet for å være i bevegelse. Kjenn etter hvordan kroppen din har det. Får du vedvarende plager – oppsøk helsesøster, lege eller fysioterapeut.

Variasjon er viktig og du bør bruke stolens muligheter aktivt. Det er også viktig med regelmessig fysisk aktivitet, avslutter Pleym Gundersen.

YouTube Video - Enkle tøyeøvelser for gamere