Person holder mobil med overvåkningsbilder opp mot et overvåkningskamera

Overvåkningskamera sikrer hjemmet

Publisert 14. mar. 2019 12:39, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Produkter for smarte hjem øker, og nordmenn er tidlig ute med nye produkter som kan kobles til og gjøre hjemmet smartere. Overvåkningsutstyr er i vinden, og med enkel oppkobling får du full oversikt over hva som skjer hjemme når du er borte.

Se alle våre produkter til smarte hjem.

Vi har spurt innkjøpsansvarlig for nettverk, Jonas Hvarnes Nilsen, om overvåkningskamera - som er et produkt stadig flere av våre kunder er nysgjerrig på.

Hvorfor bør man ha sikkerhetskamera?

Et overvåkningskamera kan brukes til mye mer enn ren overvåkning. Visste du at ved hjelp av et smart oppsett kan du se hvem som står ved utgangsdøren før du eventuelt åpner? Du kan se hvordan hunden har det mens du er på jobb, snakke med minsten på barnerommet eller få beskjed om inntrengere på hytta eller hjemme når du er borte.

Hvordan fungerer et overvåkningskamera?

– De fungerer ved at man kan se hva som skjer innendørs og utendørs gjennom mobil og nettleser. De kan sende deg varsel dersom de oppdager bevegelse, eller så kan du sjekke selv, forteller Nilsen.

Ved å velge et trådløst Arlo-system har du stor fleksibilitet til montering og oppkobling. Du må riktig nok koble til basestasjonen til ditt nettverk med en nettverkskabel, men kameraene kommuniserer trådløst. Kameraene i et trådløst overvåkningssystem, som Arlo, har langvarig batterikapasitet der du sjelden trenger å lade opp eller bytte batteri. Ved gjennomsnittlig bruk vil du kun trenge å bytte batteri årlig.

  

Andre leverandører som TP-Link og D-Link har ikke behov for basestasjon, og disse kameraene må enten kobles til nettet trådløst eller med nettverkskabel i tillegg til strømadapter. Husk at de ulike produsentene har forskjellige apper som må lastes ned så du kan styre det hele fra din mobil.

Hvilket overvåkningskamera bør jeg velge?

– Valg av overvåkningskamera kommer an på hva man trenger, og hvor kresen man er. Vil man ha alt i en app ville jeg sett på bredden i sortimentet til den leverandøren man velger. Da har man alltids muligheten til å kjøpe flere kameraer til forskjellige behov senere, sier produktsjefen.

Det finnes en rekke pakker blant overvåkningskameraene, og trådløst versus kablet kan være første stilling du tar når du skal velge blant Arlo, Nest, Netatmo eller Ring. Med en trådløs variant trenger du hverken kabler eller strømadapter, men du er da avhengig av å plassere en base som kobles til din ruter med kabel. Det kan være verdt å merke seg at trådløs overvåkning stiller noe høyere krav til stabilt nettverk for å fungere optimalt og for å kunne streame i HD-kvalitet.

De fleste systemene er kompatible med Google Assistant eller Alexa dersom du vil bruke stemmestyring til overvåkningen. I tillegg har de ulike leverandørene ganske ulikt design som kan spille inn på valget.

Vil du bygge på med flere kamera?

– Arlo sine modeller er ‘’bakoverkompatible’’, så dersom du ønsker et billigere kamera til systemet ditt ved en senere anledning har du muligheten til det. Du kan også kjøpe en ny, dyrere sentral til ditt eksisterende system og bruke kameraene du har, forklarer produktsjefen.

Kameraene fungerer i mørket

En del overvåkningssystem er vanntette, og fungerer inne som ute, og gir dermed gode bilder hele døgnet. Utekameraene fra leverandører som Arlo kommer med ulik dekor for å gli inn med omgivelsene, der du kan velge design som militærgrønn eller eike-farge.

Opptak i full HD-kvalitet

Flere av kameraene i denne kategorien filmer i vidvinkel, opp til 4K, noe som tilsvarer UHD-kvalitet. Kvaliteten på overvåkningskamera er forbausende god, da spesielt på kveldstid eller under andre utfordrende lysforhold. Med egen nattmodus vil selv filming på nattestid gi gode resultater, men da i sort/hvitt vel og merke. Den nyeste modellen fra Arlo, Arlo Ultra, har også nattesyn med farger.

Juster til ditt bruk

Du må regne med å bruke litt tid på å tilpasse ditt overvåkningssystem for ditt hjem. Trolig er kameraene stilt inn på høy følsomhet og vil starte opptaksfunksjon ved den minste bevegelse. Dette kan justeres ned dersom du for eksempel har husdyr som tusler rundt hjemme.

– Du kan stille inn kameraet slik at det kun begynner å ta opp dersom det oppdager bevegelse i ett konkret sted av rommet. For eksempel om du filmer en dør og et vindu. Det kan være bevegelse utenfor vinduet som du ikke vil at kameraet skal ta opp. Da kan man sette opp soner, der kameraet kun filmer ved bevegelse av selv døren eller i resten av rommet.

Arlo er testvinner på tek.no

Testvinnere kan være en god pekepinn på at det er et godt valg. Startpakken fra Arlo er et kåret som testvinner av tek.no for sitt overvåkningssystem med 8 av 10 mulige poeng. Redaksjonen poengterte fordeler som: god bildekvalitet, enkel å sette opp, plasseringsvennlig, trådløs, IP65-sertifisert og skylagring.

Se alle overvåknings-produktene på Komplett.

Oppsummert viktige faktorer for valg av nytt overvåkningskamera:

  • Kompatibilitet med andre kameraer og/eller andre smarte-hjem-produkter som: HomeKit, Alexa, Smarthings, Google Assistant, Works with Arlo med mer

  • Behov for oppløsning

  • Trådløst versus kablet

  • Design

  • Pris