DreamHack er en opplevelse for livet

Åtte grunner til å sette Dreamhack på «bucket-listen» din

Publisert 18. jun. 2018 12:14, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

LAN handler ikke bare om gaming og energidrikk. Vi har tilbrakt en helg på verdens største datafestival, og ble overrasket over bredden i tilbudet og den vanvittig gode stemningen.

Dreamhack har med årene blitt en svær organisasjon, som arrangerer datatreff og turneringer over hele verden. I helgen var omtrent 50.000 deltakere innom den digitale festivalen i Jönköping, og mer enn 6000 PC-er var koblet opp til det lokale nettverket.

Komplett er tittelsponsor under Dreamhack, og de var på plass før alle deltakerne ankom festivalen. Se hva Mikkel Melsom og Espen Harring i Komplett gjorde like før dørene åpnet her:

YouTube Video - Det rigges til Dreamhack Summer 2018

– To ganger i året arrangerer vi Dreamhack her i Jönköping. Arrangementene er omtrent like store, men om sommeren er det litt mer festivalstemning, siden vi også har ting som skjer utendørs. Om vinteren er vi kun inne, og har et større fokus på esport, sier Nicklas Andersson, kundeansvarlig for partnere i Dreamhack.

Han mener at helheten er det desidert kuleste med Dreamhack Summer, men én ting du ikke må gå glipp av er velkomstfesten. Der er det blant annet live-musikk med flere kjente artister, samt fyrverkeri og lasershow.

  

GUIDET LAN-TUR: Nicklas Andersson i Dreamhack viser oss rundt og forteller om hva vi bør få med oss – før vi løper avsted og utforsker området selv. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– Det er en helt unik stemning og et sterkt samhold her. Det er ikke lenger et stigma rundt det å game eller være datanerd – alle typer mennesker i alle aldre deltar på Dreamhack. I tillegg er arrangementet helt rusfritt, men folk danser og er med på festen likevel.

Er du usikker på om Dreamhack er noe for deg? 🤔 Vi er overbevist om at flere gaming- og teknologiinteresserte burde ta turen, og har her listet opp åtte grunner til at det er verdt å sette av en helg på verdens største LAN:

1. Du kan glemme klokka, og game «non stop» i tre dager

KLART FOR LAN: Når vi ankommer området lørdag formiddag er lyset fremdeles på i noen av hallene, slik at det er enklere til å rigge seg til på plassene sine. Her er imidlertid de fleste godt i gang med gamingen allerede. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Å spille mot venner på nett er fantastisk – men det er enda bedre å sitte sammen med andre spillere IRL på DreamHack LAN. Kjøp et BYOC-pass («Bring your own computer»), da får du din egen plass i en av de store hallene og kan rigge deg til med egen PC, stol og alt annet utstyr du måtte trenge for ultimat komfort. 

Du velger selv hvilket område du vil sitte. I den store hallene er det flere scener, hvor det stadig er noe som skjer – fra konkurranser, til streams og konserter på kveldstid. 

   

For deg som er over 20 år finnes det også en egen «voksen»-avdeling, som er skjermet fra støy og andre forstyrrelser. 

Vil du unne deg litt ekstra luksus kan du kjøpe deg plass på premium-avdelingen – et rolig og behagelig område med teppegulv, air-condition og gratis kaffe 24/7. 

2. Du får teste det feteste nye gaming-utstyret

NEXT LEVEL GAMING-STOL: Rydder du nok plass i stua hjemme, kan du skaffe deg en skikkelig gaming-stol med PC-skjermer hengende rett foran deg. Eller gjør denne varianten seg kanskje best på messe? Vi er litt usikre. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

   

Lurer du på hva slags skjerm du skal velge? Eller drømmer du om en splitter ny PC? Da må du legge turen innom messeomårdet «DreamExpo». Her får du se og prøve det nyeste av det nye innen gaming-utstyr, fra headset og PC-er til stoler, VR-briller og spill. 

– I år har vi også gjort et samarbeid med Asus, hvor de som har BYOC-billett kan låne Asus ROG-skjermer under Dreamhack. Her får deltakerne en god mulighet til å teste en bra gaming-skjerm, og de kan velge selv om de skal kjøpe den til en rabattert pris når de reiser hjem, sier Nicklas Andersson i Dreamhack.

Se vårt utvalg av Svive Gaming.

3. Du får følge esport-turneringer IRL

   

Alle kan følge e-sport på nettet – men hvor ofte får du egentlig sjansen til å følge spillere i verdensklasse live? DreamHack tiltrekker seg utøvere fra hele verden som konkurrerer i de største e-sport-titlene gjennom hele helgen. Finn deg en plass på en av de storslåtte arenaene og la deg rive med.

4. ... eller du kan teste dine egne ferdigheter i en amatørturnering

Esport-turneringene foregår på store scener, og deltakerne har enten blitt invitert eller kvalifisert seg før festivalen starter. Men det er også en haug med turneringer som foregår i de ulike hallene, der spillerne sitter på sine egne pulter. Her er altså sceneskrekk ingen hindring, og du spiller på din egen PC.

5. Du kan finne inspirasjon til å bygge din egen PC

NOE UTENOM DET VANLIGE: PC-en til svenske Morgan Winberg har flust av RGB-belysning og har et kabinett av glass. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

   

Vandrer du rundt på området, kan du se at mange av deltakerne på Dreamhack har lagt ned mye tid i å få plassen sin bekvem – og flere viser stolt frem PC-ene sine, som gjerne er plassert på et stativ over pulten. Har du en interesse for å sette sammen eller «modde» PC-er selv, er det mange du kan hente inspirasjon fra i de ulike hallene.

Èn av PC-ene som særlig skilte seg ut under helgens datatreff, var PC-en til Morgan Winberg (30) fra Trelleborg i Sverige. Han stakk av med førsteplassen under Dreamhack Winter, da han konkurrerte mot andre festivaldeltakere som hadde bygget sine egne spektakulære PC-er. Under Dreamhack Summer deltar han i «master class»-kategorien, hvor deltakerne er plukket ut før arrangementet.

– Jeg har brukt omtrent 60 timer på å bygge denne PC-en, og håper selvsagt på seier igjen, sier Winberg.

Slik bygger du din egen PC.

6. Du kan møte de største streamerne og gamerne

Overalt på området ser du deltakere som er midt i egen stream, og i et eget område sitter spesielt inviterte gamere og spiller på storskjerm. Vi møtte blant annet Emilie «Emzia» Helgesen som streamet to av tre dager.

– Jeg digger Dreamhack fordi det er en blanding av både LAN, messe og esport-event. Det er masse kult å se på og gjøre, og samtidig veldig sosialt. Her møter jeg masse venner fra gamingmiljøet og får muligheten til å treffe mange av seerne mine fra Twitch, sier hun til Smart.

Klikk her for å se Emzias Twitch-kanal. Der kan du også finne klipp fra streamen på DreamHack. 

STREAMER: Emilie «Emzia» er en av Norges største Twitch-profiler og deltar på spill-events over hele verden.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

   

Vi anbefaler også å ta turen innom et av de mange «meet and greet»-områdene. Her kan køen være lang, men har du litt tålmodighet er sjansen stor for at du får både autograf og en «selfie» med din favorittspiller. 

7. Du kan gjøre helt andre ting enn å game

VÆR VARSOM: Bak sperringene venter zoombier og andre «dødelige» farer. Tør du gå inn? FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Selv om mange deltakere velger å tilbringe de fleste av døgnets timer foran PC-skjermen, er det mye annet som skjer på området. Overraskende mye faktisk. I korridorene løper det plutselig mennesker iført kamuflasje-dresser forbi. Og like bak følger det noen fler. De skal visst spille «laser tag» i skogen utenfor, får vi høre. 

Har du mage for det, kan du gjøre det samme på et «karantene-område», hvor hundrevis av zombiekledde skuespillere er på jakt etter hjernen din. Vi vurderer å gå inn, men velger heller å gå til et annet sted på uteområdet. Til matbodene ... 

PÅFYLL: Uten mat og drikke, duger gameren ikke. Vi lot oss friste av denne drømmen av en hamburger.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

  

8. Du kan spille favorittspillene fra barndommen (eller enda eldre spill)

Elsket du å spille Super Nintendo da du var ung? Da bør du ta turen innom retrospillmessens stand. Her kan du prøve deg på alle de gamle spill-klassikerne, fra Donkey Kong Country til GoldenEye 007 – og best av alt; TV-en du spiller på er akkurat like gammel som konsollen. 

NOSTALGI: Ta deg en pause fra strobelys og 4K-oppløsning, og kos deg med retrospill på konsoller fra oldtiden. FOTO: VG PARTNERSTUDIO