Høyttaler som henger ute på terassen

Slik får du god lyd i hagen, på terrassen og stranda

Publisert 22. mai 2018 12:52, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Med utendørshøyttalere kan du nyte både sol og god lyd – og velger du et multiromsystem kan du styre alt fra smarttelefonen din. 

– Høyttalere til utendørsbruk er bygget for å tåle vind og fuktighet bedre, slik at du kan få god lyd på terrassen, i garasjen eller andre steder der klimaet er hardere enn inne i stuen, sier Erik Berthling Olsen – kategorisjef for HiFi i Komplett. 

Han forteller at ved å ha én eller flere høyttalere plassert ute, vil du få en mye bedre lydopplevelse enn ved å spille fra et annet rom i huset. I tilegg trenger du ikke spille like høyt, til glede for både dine og naboens ører. 

Denne høyttaleren fra Harman/Kardon egner seg like godt ute som inne. Den har lang batteritid og rå lyd. Kjøper du flere kan de kobles sammen for å øke lydopplevelsen. 

Les mer: Seks nyttige Philips Hue-triks

Ulike løsninger

Når du skal kjøpe høyttalere til utendørs bruk, er det smart å først tenke over hvilket bruksområde du tenker at de skal passe til. Er du en av dem som oppholder deg mest i solveggen på verandaen hjemme, henger du hele sommeren på stranda eller skal du arrangere en stor utefest? Ønsker du deg en enkel høyttaler, eller bør den kunne kobles mot andre enheter? 

– Tenk over behovet ditt før du vurderer i hvilken grad mobilitet, batteritid, lydkvalitet, design og om høyttaleren er vannbestandig eller ikke, er viktig for deg, råder Berthling Olsen. 

Fordel med multirom

Hvis du har en utendørshøyttaler som er koblet til et ordinært stereoanlegget i stuen, må du reise deg fra stolen for å skifte musikk eller skru volumet opp eller ned. Velger du derimot et multiromssystem, slipper du all «unødvendig» bevegelse. 

– Et multiromsystem handler om å fylle hele huset med lyd, og gir en frihet til å bygge ut anlegget med så mange og kraftige enheter man vil – enten det er én, to eller en til hvert rom i hele huset. Alle enhetene kobles trådløst til hverandre, og du kan fritt boltre deg i all verdens musikk og styre volumet rett fra en app på telefonen din, forklarer Berthling Olsen. 

Bose SoundTouch 10 wireless music system er del av en hel serie med trådløse enheter som kan brukes både inne og ute.

Han forteller at en en multiromsløsning gir deg en samlet opplevelse på et helt annet nivå enn med én enkeltstående høyttaler. 

Sett på rolig ettermiddagsmusikk eller spill opp til dans når du har venner på grilling. Ved å synkronisere musikken på terrassen med musikken i stua eller på badet går du aldri glipp av yndlingslåta. 

– Her er det kun fantasien som setter grenser, sier Berthling Olsen. 

Det finnes både høyttalere som er beregnet for å festes på veggen og «løse» høyttalere. Hva du foretrekker er helt opp til deg selv, men husk at alle enheter som brukes ute bør plasseres under tak. – Selv om mange høyttalere tåler luftfuktighet godt, trives de som regel dårlig i regn, råder eksperten. 

💡TIPS! Utendørshøyttalerne er faktisk ikke begrenset til kun å fungere utendørs. Deres spesielle egenskaper passer flere steder, og det mest åpenbare stedet hvor man kan sette pris på beskyttelse mot fuktighet, er selvsagt på badet. Å ligge i badekaret og lytte til god musikk er faktisk ganske så okay. 

Så du denne? Så enkelt får du god lyd i stua

Enkle høyttalere

Om du bruker store deler av sommeren ved sjøen, enten på båt eller ved vannkanten, bør du velge en trådløs høyttaler som tåler litt vann - slik at du kan bruke den også utenfor din egen plen. 

POPULÆRE I PARKEN: UE Megaboom bærbar høyttaler er vannavstøtende, har god batteritid og passer pefekt i veska.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Eksperten anbefaler at når du skal bruke penger på blåtann-høyttaler, er det smart å kjøpe et kjent merke.

– For å unngå dårlig kvalitet, irriterende problemer og støy ved lavt volum, velger du noe du kjenner til. De kjente produsentene kjennetegnes ved å være stabile, sier han og fortsetter:

– Det finnes mange nye trådløse høyttalere på markedet, og det viktigste er at den er lett og portabel å ha med seg.

❗️NB! Blant mellomstore, trådløse høyttalere som tåler å være ute, kan det være stor variasjon rundt hvor mye vann og støv de ulike modellene tåler – selv mellom «vanntette» modeller. Husk å sjekke denne koden, som forteller deg hva din høyttaler tåler før du legger den på flytemadrassen.