Are Sørensen i Komplett viser frem de beste skjermene i flere prisklasser.

Slik velger du riktig gamingskjerm

Publisert 14. mai 2018 12:25, Oppdatert 22. apr. 2021 15:24

For en ihuga gamer er skjermen mer enn et flatt stykke maskinvare. Skjermen er vinduet inn i alle slags fabelaktige verdener der han eller hun tilbringer mye av sin tid.

De beste gamingskjermene er dessuten alt annet enn passive dingser som enkelt og liketil omgjør PC-ens signaler til lysende piksler. Tvert imot: Teknologien i dagens skjermer er aktivt med på å avgjøre hvor god spillopplevelse du får, og om du faktisk får dratt nytte av det fancy skjermkortet du har investert i.

Skjermen er også den PC-delen som vanskeligst kan gjemmes bort. Så det er kanskje verdt bryet å finne en du liker designet på?

Se vårt store utvalg av gamingskjerm.

De ulike paneltypene har fordeler og ulemper

Størrelse og oppløsning er opplagt det første du må avgjøre når du skal finne beste gamingskjerm for deg.

Du bør tenke på hvor god plass du har der du gamer, og hvor nært skjermen du sitter, før du bestemmer deg for hvor stor skjerm du vil koste på deg. Husk at jo større skjerm, jo viktigere blir det å ha høy oppløsning.

Skal du ha en skikkelig bred skjerm bør du teste kurvede skjermer, som fyller mer av ditt naturlige synsbilde.

Paneltype og oppdateringsfrekvens er de to andre spesifikasjoner du må forholde deg til når du skal avgjøre hva som er den beste gamingskjermen for deg. Røft kan vi dele panelene i tre typer:

TN – Twisted Nematic – er den mest vanlige, kanskje fordi den kombinerer lav responstid med gunstig pris. Responsen er tiden skjermen bruker på å bytte farge på en piksel, og er viktigst i spill der det skjer mye i høyt tempo. Spiller du mye slike spill bør du ha en skjerm med responstid nede i 1-2 millisekunder.

Ulempen med TN-paneler er en smal innsynsvinkel. Det gjør dem mindre egnet dersom flere skal se på skjermen samtidig og ikke alle kan sitte rett foran den.

TN-paneler er heller ikke de beste på fargegjengivelse, så om du sysler mye med redigering av naturfotografi ved siden av gamingen, bør du kanskje tenke deg om to ganger før du kjøper en skjerm med slikt panel.

VA-paneler (Vertical Alignment) derimot, er god på fargegjengivelse og kontrast, og når en et VA-panel viser fargen sort kan du stole på at det er så mørkt at det er som å stirre inn i en avgrunn. Et VA-panel kan du dessuten se på fra alle vinkler uten at det blir blast.

På den annen side bruker disse panelene lenger tid på å bytte farge på pikslene. Trolig vil denne paneltypen derfor være mindre gunstig hvis du er konkurransespiller og avhengig av at ørsmå marginer er på din side.

Paneltypen som kombinerer god responstid med innsynsvinkel og bildekvalitet kalles IPS, eller in-panel-switching. Denne paneltypen gir på mange måter de beste allround-skjermene, men kan ha noe dårligere kontrast og sortnivå enn VA-paneler. Det har dog ikke hindret dem fra å toppe flere pc-skjerm-tester.

 

Oppdateringsfrekvens

Oppdateringsfrekvensen oppgis i hertz (Hz) og avgjør hvor ofte skjermen henter ny informasjon fra skjermkortet. Et skjermkort kan produsere oppdateringer med lysets hastighet – det hjelper uansett ingenting hvis ikke skjermen holder tritt.

De nyeste skjermene justerer selv oppdateringsfrekvensen etter hva skjermkortet leverer. Problem solved! Men da bør du til gjengjeld sørge for at du kjøper en skjerm som er kompatibel med din skjermkort-fabrikant: Nvidia bruker G-Sync og AMD bruker FreeSync.

Mye å tenke på? Javisst! Men med riktig gamingskjerm er du sikret en bra spillopplevelse i mange år framover.

Tre anbefalinger:

Budsjett-skjermen

Den rimeligste skjermen for spilling har et raskt TN-panel, med 144 Hz-oppfriskningshastighet, og full HD-oppløsning. 

Mellomklasse-skjermen

I mellomsjiktet anbefaler vi en buet skjerm fra AOC på 27 tommer, med full HD-oppløsning, IPS-panel og 144 Hz. En skjerm som, ifølge produktsjefen, bør tilfredsstille de aller fleste behovene for bildekvalitet, ytelse og design.

Dette er en skjerm som går glimrende sammen med Nvidias RTX 2060 eller RTX 2070-grafikkort.

Entusiast-skjermen

For de mest krevende spillene er det optimale valget en Samsung Curved gamingskjerm. Hele 240 Hz i hastighet, Quantom Dot og G-sync kompabilitet l bør tilfredsstille de mest kresne.