Velg TV som er rett for deg

Slik velger du en TV som passer for deg

Publisert 15. mar 2018 15:34, Oppdatert 13. feb 2020 09:27

Det er ikke lett å skille de ulike TV-ene fra hverandre i produktjungelen, og størrelsen er ofte en viktig faktor for hvilken TV man velger. Ifølge vår TV-spesialist, Birgitte Aubert, er det også andre ting du bør sjekke før du investerer i ny TV.

Nå har «alle» plass til en stor TV

For kun få år siden måtte man ha en romslig stue for å få glede av de store TV-ene, men dette har endret seg. Bildekvaliteten har økt i takt med nordmenns stadige ønske om større TV, noe som gjør at du kan sitte nærmere. På få år har den gjennomsnittlige folke-TV-en gått fra å være 55’’ til 65’’, men tross i god bildekvalitet anbefaler vi en avstand mellom sofa og TV på minimum 1,5 meter for TV-er på 75 tommer eller større.

Men hvor stor er egentlig en 65’’ TV?

Kort fortalt er tommer størrelsen på TV-en målt diagonalt fra innerhjørne til innerhjørne. 1 tomme er lik 2,54 cm, og en 65-tommers skjerm vil da måle 165,1 centimeter diagonalt. Dette er noe man bør tenke på hvis man skal kjøre TV-en hjem, da den krever litt plass i bilen.

TV-en har i tillegg blitt større på grunn av endret design. Rammen har de siste årene blitt smalere, og resultatet er en større skjerm selv om det er samme antall tommer. Det betyr at en ny 55’’ tar cirka like stor plass som en eldre 46’’ TV, forteller produktspesialist i Komplett, Birgitte Aubert.

Se vårt store utvalg av TV-er fra kjente merkevarer som Samsung, Philips, Sony og LG.

Hva skal skjermen brukes til?

Aubert anbefaler deg å tenke over hva den skal brukes til før du går til innkjøp av en ny TV. Skal du se mest på vanlig TV, eller blir det en del streaming av filmer og TV-spill i tillegg? Svarene på disse spørsmålene bør være sentrale når du tar valget om hvilken TV du skal kjøpe.  

OLED TV skyter fart

Sikter du deg inn på markedets beste TV-er, er det to forkortelser du kan lære deg først som sist - OLED og QLED. Mens OLED-teknologi sender lys fra hvert billedpunkt og gir en fantastisk kontrast, hever QLED bildekvaliteten med markedets høyeste nivå og lysstyrke og milliarder av fargenyanser, sammenlignet med en LED-TV.

– Hvis du er opptatt av film, er du også gjerne bevisst på bildekvalitet og sortnivået. For filmentusiasten anbefaler vi derfor QLED eller OLED. Dette er TV-er som befinner seg i det øvre sjiktet prismessig, men som til gjengjeld har en rå bildekvalitet. Dette er TV-er som garantert leverer de gode underholdningsøyeblikkene, sier Aubert.

Så enkelt kan du strømme TV-kanalene på en Apple TV

Økt bildekvalitet gir bedre bildeopplevelse

Bildekvalitet er, og bør være, den viktigste faktoren når du skal kjøpe TV. Sammen med skjermteknologien påvirkes dette av oppløsning og oppdateringsfrekvens (Hz). Hz er en indikator på hvor hurtig bildet oppdateres der normal frekvens ligger mellom 60hz og 120hz. De rimeligste TV-ene har ofte en lav oppdateringsfrekvens på TV, mens nyere og dyrere TV-er har høyere frekvens som gir bedre bildeflyt. Mye har skjedd innen TV-teknologi, og våre spesialister anbefaler ikke å se på Hz på jakt etter ny TV.

Flere produsenter oppgir og markedsfører et høyre antall Hertz enn 120, noe som er en uekte oppdateringfrekvens, og det er lett å la seg lure. På skjermen med høyere Hertz en 120, legger TV-en inn ekstra bilder mellom de faktiske bildene, og dette har ingen reel forbindelse med hvor bra bilder TV-en leverer, eller spesifikasjonen, dessverre, sier Aubert.

Hva er egentlig Ultra HD TV?

– En kort forklaring er at detaljene i TV-bildet er skarpere. En UHD-TV har flere piksler som gir et bredere fargespekter og skarpere detaljer enn en noe eldre skjerm med Full HD.

Dersom man sammenligner en TV med Full HD med en TV med Ultra HD, får du 1920x1080 versus 3840x2160. Du får nesten 4000 piksler ved å investere i en 4K-TV, derav navnet 4K. Det betyr at du får skarpere og mer detaljerte bilder i høyere kvalitet.

Hva er da Full HD TV?

– Det sendes fortsatt endel TV-produksjoner som er laget i Full HD-kvalitet, men det er 4K som er fremtiden. Dersom du vil ha en TV noen år fremover, anbefaler jeg å kjøpe en Ultra-HD, forteller spesialisten.

En 4K-TV leverer hele fire ganger flere billedpunkter enn forgjengeren, Full HD. Forskjellen er enda større om du ser tilbake til HD-TV.

 

Vi anbefaler UHD TV

Hvis du kun ser vanlig lineær TV i sanntid, eller er på jakt etter en TV til hytta, kan du klare deg med en rimeligere serie. 

– Vi anbefaler å kjøpe en UHD-TV, også kjent som 4K, da stadig flere populære tjenestetilbydere som Netflix og NRK leverer mer innhold med 4K enn for bare kort tid tilbake, påpeker Aubert.  

Serier, TV-spill og PC

Dersom du vil koble på mange enheter til din nye TV, er det viktig å sjekke hvor mange HDMI innganger TV-en har. Ikke alle modeller har nok porter for en multibruker. I tillegg er bildeoppdateringen viktig for å få god flyt mellom de raske scenene. En dyrere TV vil levere flere bilder per sekund og du unngår følelsen av bilde-etterslep og hakking. Teknologien har kommet langt for enkelte medier, og du kan ha glede av 4K gjennom Blu-Ray, streaming og gaming. Se våre gaming TVer.

Mye filmer

Hvis du er opptatt av film, er du også gjerne bevisst på bildekvalitet og sortnivået. For filmentusiasten anbefaler vi QLED eller OLED.

Dette er TV-er som befinner seg i det øvre sjiktet prismessig, men som til gjengjeld har en rå bildekvalitet. Dette er TV-er som garantert leverer de gode underholdningsøyeblikkene.

Så enkelt kan du strømme TV-kanalene på en Apple TV

Hvordan tyde modellnavnet på TV-en

Alle de de store TV-produsentene har et tallsystem eller en produktstige som gir en indikasjon for hvilken kolleksjon du kjøper fra. Det er nettopp disse tallene som indikerer kvaliteten på TV-en, og om hvorvidt produktet tilhører budsjett-, midt- eller toppklassen.

Bokstavene i seriene

Det er dessverre ikke et felles identisk system blant de ulike produsentene, men det er store fellestrekk. Modellene følger alfabetet og en tallrekke der høyeste tall eller neste bokstav i alfabetet er en bedre modell enn forrige. Kort fortalt vil TV-er fra en 9-serie være bedre og dyrere enn produkter som kommer fra en 5-serie.

Hvis vi ser nærmere på en Samsung-TV, hva sier modellnavnet UE65RU7405 oss?

– "U" beskriver at dette er et LED-TV, og du vil se "Q" på de nyere QLED-apparatene. "E" står for Europa, 65 er antall tommer, "R" betyr at TV-en er fra 2019 (N er fra 2018, M er fra 2017 og K er fra 2016).  Videre indikerer "U" UltraHD/4K. Og helt til slutt forteller 7-tallet oss at denne tilhører 7-serien.

Skal TV-en stå eller henge?

Et tips fra eksperten er å tenke over om du foretrekker at TV-en skal stå eller henge.  Det er ikke sikkert veggen er stor nok for TV-drømmen, og du bør sjekke avstanden mellom støttebeina i forhold til størrelsen på tv-bordet.

Noen føtter er midtstilt, mens andre modeller har føttene på hver side. Designet varierer også blant produktene fra samme leverandør. Jeg anbefaler derfor å måle hva du har plass til, det vil for eksempel på en 75’’ være snakk om ganske mange cm avstand mellom føttene, avslutter eksperten.

Trenger du tips om hvordan henge opp TV på veggen? Les våre artikler:

Slik velger du rett veggfeste til TV

Slik monterer du TV på veggen

 

Ordliste for TV

8K


QLED 8K TV har horisontal oppløsning på omtrent 8000 piksler.  4 ganger så mange piksler som på en 4K skjerm og 16 ganger mer enn i Full HD.

HDR


En teknologi som gir bedre bilder med flere nyanser og detaljer i lyse og mørke partier som normalt ville vært hvite eller sorte.

UHD


Nyere teknologi som lever en oppløsning på 3840x2160, som er fire ganger bedre en full HD, spesielt egnet for store skjermer.

4K


4K og Ultra HD er det samme, altså 4000, som er antall piksler 4K TV-er leverer i bredden.

LED


En teknologi som sender lys bak eller fra siden på LCD-panelet, LED gjorde det mulig å produsere tynne TV-er.

O-LED


Dette er arvtakeren til LCD, der hver piksel skaper sitt eget lys. Dette gir god fargebalanse, og resultatet er bedre bilde fra dårlig vinkler med lite etterslep.

Q-LED


Samsung sin egen versjon av O-LED med Quantum Dot-filter. LCD-panelet består av ørsmå nanopartikler som gjengir presise farger over tid.

Smart-TV


Betegnelse av TV-er som kan brukes til mer enn lineær TV og har tilpasset meny for dette som: surfing på internett, bruk av apper til strømmetjenester som Netflix og HBO.