Velg TV som er rett for deg

Slik velger du TV som passer for deg

Publisert 15. mar 2018 15.34, Oppdatert 08. jan 2019 10.44

Det er ikke lett å skille de ulike TV-ene fra hverandre i produktjungelen, og størrelsen er ofte viktigst for tv valget. Men ifølge vår TV-spesialist er det andre, enkle ting du bør sjekke før du kjøper nytt TV.

Nå har «alle» plass til en stor TV

For kun få år siden måtte man ha en romslig stue for å få glede av de store TV-ene, men dette har endret seg. Bildekvaliteten har økt i takt med nordmenns stadige ønske om større TV, noe som gjør at du kan sitte nærmere. På få år har den gjennomsnittlige folke-TV-en gått fra å være 55’’ til 65’’, men tross i god bildekvalitet anbefaler vi en avstand mellom sofa og TV på 1,5 meter for TV-er på 75 tommer eller større.

Men hvor stor er egentlig en 65’’ TV?

Vi spør vår produktspesialist på Komplett, Birgitte Aubert.

Kort fortalt er tommer størrelsen på TV-en målt diagonalt fra innerhjørne til innerhjørne. 1 tommer er lik 2,54 cm, og en 65-tommers skjerm vil da måle 165,1 centimeter diagonalt, noe man bør tenke på hvis man skal kjøre TV-en hjem da den krever litt plass i bilen.

TV-en har i tillegg blitt større på grunn av endret design. Rammen har blitt smalere med årene, og resultatet et at du får større skjerm tross samme antall tommer. Det vil si at en ny 55’’ tar cirka like stor plass som en eldre TV på 46’’.

Stort utvalg av TV-er fra kjente merkevarer som Samsung, Philips, Sony og LG.

Hva skal skjermen brukes til?

Aubert anbefaler deg å tenke over hva TV-en skal brukes til før du går til innkjøp.

- Det første du bør vurdere er hva TV-en skal brukes til. Skal du se mest på vanlig TV, eller blir det en del streaming av filmer og TV-spill i tillegg. Det bør være avgjørende og første skritt i valget ditt.  

Skjerm for lineær TV

Hvis du kun ser vanlig lineær TV i sanntid, eller er på jakt etter en TV til hytta, kan man greie seg med en rimeligere serie. Per mars 2018 er fortsatt både båndbredde og tunere flaskehalser for å kunne utnytte 4K til det fulle.

- Vi anbefaler likevel å kjøpe et UHD-TV, også kjent som 4K, da stadig flere populære tjenestetilbydere som Netflix og NRK leverer mer innhold med 4K enn for bare kort tid tilbake.  

Serier, TV-spill og PC

Dersom du vil koble på mange enheter til din nye TV, er det viktig å sjekke hvor mange innganger TV-en har. Ikke alle modeller har nok porter for en multibruker. I tillegg er bildeoppdateringen viktig for å få god flyt mellom de raske scenene. Et dyrere TV vil levere flere bilder per sekund og du unngår følelsen av bildeetterslep og hakking. Teknologien har kommet langt for enkelte medier, og allerede nå kan ha glede av 4K gjennom Blu-Ray, streaming og gaming.

Mye filmer

Hvis du er opptatt av film er du gjerne også bevisst på bildekvalitet og sort-nivået er veldig viktig. For filmentusiasten anbefaler vi QLED eller OLED.

Dette er TV-er som befinner seg i det øvre siktet prismessig, men til gjengjeld er bildekvaliteten rå. Dette er TV-er som garantert leverer de gode underholdningsøyeblikkene.

Så enkelt kan du strømme TV-kanalene på en Apple TV

Hvordan tyde modellnavnet på TV-en

Alle de de store TV-produsentene har et tallsystem eller en produktstige som gir en indikasjon for hvilken kolleksjon du kjøper fra. Det er nettopp disse tallene som indikerer kvaliteten på TV-en, om hvorvidt produktet tilhører budsjett-, midt- eller toppklassen.

De ulike produsentene har dessverre noe ulike bokstaver og tall, men prinsippet er det samme. Det hele er bygget opp etter serienummer, der høyest er best, ikke ulikt systemet til flere bilprodusenter. Eksempelvis vil TV-ene i 4-serien være en enklere TV enn et produkt fra en 9-serie. Når produsentene kommer med nye produkter, vil det komme en enda bedre TV med det høyere tall.

Bokstavene i seriene

Det er dessverre ikke identisk system blant de ulike produsentene, men det er store fellestrekk. Modellene følger alfabetet og en tallrekke der høyeste tall eller neste bokstav i alfabetet er en bedre modell enn forrige. Kort fortalt vil TV-er fra en 9-serie være bedre og dyrere enn produkter med lavere nummer som for eksempel 5.

Hvis vi ser nærmere på en Samsung-TV, hva sier modellnavnet UE75MU7005 oss?

U beskriver at dette er et LED-TV, og du vil se Q på de nyere QLED-apparatene. Videre står E for Europa, 75 er antall tommer, M betyr at den er fra 2017 og U indikerer UltraHD/4K og til slutt sier 7-tallet at denne tilhører 7-serien.

Økt bildekvalitet gir bedre bildeopplevelse

Bildekvalitet er, og bør være, det viktigste faktoren når du skal kjøpe TV. Sammen med skjermteknologien påvirkes dette av oppløsning og oppdateringsfrekvens (Hz). Hz er en indikator på hvor hurtig bildet oppdateres der normal frekvens ligger mellom 60hz og 120hz. De rimeligste TV-ene har ofte en lav oppdateringsfrekvens på TV, mens nyere og dyrere TV har høyere frekvens som gir bedre bildeflyt. Mye har skjedd innen TV-teknologi, og våre spesialister anbefaler ikke å på Hz på jakt etter ny TV.

Flere produsenter oppgir og markedsfører et høyre antall Hertz enn 120, noe som er en uekte oppdateringfrekvens, og det er lett å la seg lure. På skjermen med høyere Hertz en 120 legger TV-et inn ekstra bilder mellom de faktiske bildene, og dette har ingen reel forbindelse med hvor bra bilder TV-en leverer eller spesifikasjonen, dessverre.

Hva er egentlig Ultra HD TV?

- En kort forklaring er at detaljene i TV-bildet er skarpere. En UHD-TV har flere piksler som gir et bredere spekter farger og skarpere detaljer enn en noe eldre skjerm med Full HD.

Dersom man sammenlikner et TV med Full HD mot et TV med Ultra HD, får du 1920x1080 versus 3840x2160. Du får nesten 4000 piksler ved å investere i et 4K-TV, derav navnet 4K, med andre ord en bedre bildekvalitet med skarpere og mer detaljerte bilder.

Hva er da Full HD TV?

- Det sendes fortsatt endel TV-produksjoner som er laget i Full HD-kvalitet, men det er 4K som er fremtiden. Dersom du vil ha en TV noen år fremover an.befaler jeg å kjøpe en Ultra-HD, forteller spesialisten.

En 4K-TV leverer hele fire ganger flere billedpunkter enn forgjengeren, Full HD. Forskjellen er enda større om du ser tilbake til HD-TV.

OLED TV skyter fart

Nå har vi snakket litt om bildekvalitet, så da er det på sin plass å ta for seg de ulike teknologiene inni TV-en. Plasma-teknologien gjorde sitt inntog på 2000-tallet, plasma ble erstattet av LCD, og nå er det OLED og QLED som gjelder.

Hva er forskjellen mellom LCD og OLED?

– OLED er på full fart inn i markedet. OLED er en teknologi som sender lys fra hvert billedpunkt og ikke langs skjermkantene eller bak som forgjengerne. Resultatet er bedre og mørkere gjengivelse av sort, forklarer Aubert.

Skal TV-en stå eller henge?

Et tips fra eksperten er å tenke over hvorvidt TV-et skal stå eller henge.  Det er ikke sikkert veggen er stor nok for TV-drømmen, og du bør sjekke avstanden mellom støttebeina i forhold til størrelsen på tv-bordet.

Noen føtter er midtstilt, mens andre modeller har føttene på hver side. Designet varierer også blant produktene fra samme leverandør. Jeg anbefaler derfor å måle hva du har plass til, det vil for eksempel på en 75’’ være snakk om ganske mange cm avstand mellom føttene.

Trenger du tips om hvordan henge opp TV på veggen? Les våre artikler:

Slik velger du rett veggfeste til TV

Slik monterer du TV på veggen

 

Ordliste for TV

PLASMA


Eldre skjermteknologi med begrenset oppløsning, sjelden høyere en full HD.

HDR


En teknologi som gir bedre bilder med flere nyanser og detaljer i lyse og mørke partier som normalt ville vært hvite eller sorte.

UHD


Nyere teknologi som lever en oppløsning på 3840x2160, som er fire ganger bedre en full HD, spesielt egnet for store skjermer.

4K


4K og Ultra HD er det samme, altså 4000, som er antall piksler 4K TV-er leverer i bredden.

LED


En teknologi som sender lys bak eller fra siden på LCD-panelet, LED gjorde det mulig å produsere tynne TV-er.

O-LED


Dette er arvtakeren til LCD, der hver piksel skaper sitt eget lys. Dette gir god fargebalanse, og resultatet er bedre bilde fra dårlig vinkler med lite etterslep.

Q-LED


Samsung sin egen versjon av O-LED med Quantum Dot-filter. LCD-panelet består av ørsmå nanopartikler som gjengir presise farger over tid.

Smart-TV


Betegnelse av TV-er som kan brukes til mer enn lineær TV og har tilpasset meny for dette som: surfing på internett, bruk av apper til strømmetjenester som Netflix og HBO.