Tv

Slik velger du en TV som passer for deg

Publisert 15. mar. 2018 15:34, Oppdatert 12. nov. 2021 08:00

Det er ikke lett å skille de ulike TV-ene fra hverandre i produktjungelen, og størrelsen er ofte avgjørende for dem som er på jakt etter ny. Ifølge TV-spesialist, Birgitte Aubert, er det også andre ting du bør tenke på før du bestemmer for hvilken TV du skal kjøpe.

– Først og femst bør du tenke over hva TV-en din brukes til. Ser du mest på vanlig TV, eller blir det en del streaming av filmer og TV-spill i tillegg? Svarene på disse spørsmålene bør være sentrale når du tar valget om hvilken TV du skal kjøpe, sier Birgitte Aubert.

Og det finnes en rekke modeller, produsenter og prisklasser å velge fra. Her er de beste TV-kjøpene vi mener du kan gjøre nå.

OLED eller QLED?

Sikter du deg inn på markedets beste TV-er, altså toppmodellene, er det to forkortelser du kan lære deg først som sist - OLED og QLED. Mens OLED-teknologi sender lys fra hvert billedpunkt og gir en fantastisk kontrast, hever QLED bildekvaliteten med markedets høyeste nivå og lysstyrke og milliarder av fargenyanser, sammenlignet med en LED-TV.

– Hvis du er opptatt av film, er du også gjerne bevisst på bildekvalitet og sortnivå. For filmentusiasten anbefaler jeg derfor QLED eller OLED. Dette er TV-er som befinner seg i det øvre sjiktet prismessig, men som til gjengjeld har helt rå bildekvalitet. Disse TV-ene leverer garantert gode underholdningsøyeblikk, sier Aubert.

Så enkelt kan du strømme TV-kanalene på en Apple TV

Dersom du vil koble på mange enheter til din nye TV, er det viktig å sjekke hvor mange HDMI-innganger TV-en har. Ikke alle modeller har nok porter for en multibruker. I tillegg er bildeoppdateringen viktig for å få god flyt mellom de raske scenene. En dyrere TV vil levere flere bilder per sekund og du unngår følelsen av bilde-etterslep og hakking. Teknologien har kommet langt for enkelte medier, og du kan ha glede av 4K gjennom Blu-Ray, streaming og gaming.

Økt bildekvalitet gir bedre bildeopplevelse

Bildekvalitet er, og bør være, den viktigste faktoren når du skal kjøpe TV. Sammen med skjermteknologien påvirkes dette av oppløsning og oppdateringsfrekvens (Hz). Hz er en indikator på hvor hurtig bildet oppdateres der normal frekvens ligger mellom 60hz og 120hz. De rimeligste TV-ene har ofte en lav oppdateringsfrekvens på TV, mens nyere og dyrere TV-er har høyere frekvens som gir bedre bildeflyt.

Flere produsenter oppgir og markedsfører et høyre antall Hertz enn 120, noe som er en uekte oppdateringfrekvens, og det er lett å la seg lure. På skjermen med høyere Hertz en 120, legger TV-en inn ekstra bilder mellom de faktiske bildene, og dette har ingen reell sammenheng med hvor bra bilder TV-en leverer, dessverre, forklarer Aubert.

 

Er du ute etter noe midt i mellom?

I dette segmentet er konkurransen og priskrigen størst, så her kan du gjøre knallkjøp. Det finnes en rekke gode TV-er på markedet, og for deg som ikke ønsker å tømme sparekontoen helt, gjør du lurt i å sjekke ut hva du kan få for pengene.

 –  For kun få år siden måtte du ha både romslig stue og budsjett for å få glede av de store TV-ene. Dette har endret seg. Bildekvaliteten har økt i takt med nordmenns stadige ønske om større TV, hvilket gjør at du nå kan sitte nærmere. På få år har den gjennomsnittlige folke-TV-en gått fra å være 55 tommer til 65 tommer, og prisen er blitt langt triveligere, sier Aubert.

For deg som handler på budsjett

Er du blant dem som kun ser vanlig lineær TV i sanntid, eller som er på jakt etter en TV til hytta, kan du klare deg med en rimeligere serie. 

– Vi anbefaler å kjøpe en UHD-TV, også kjent som 4K, da stadig flere populære tjenestetilbydere som Netflix og NRK leverer mer innhold med 4K enn for bare kort tid tilbake, påpeker Aubert.  

– Hva er egentlig Ultra HD TV?

– En kort forklaring er at detaljene i TV-bildet er skarpere. En UHD-TV har flere piksler, som gir et bredere fargespekter og skarpere detaljer enn enn en eldre skjerm med Full HD.

Dersom du sammenligner en TV med Full HD med en TV med Ultra HD, får du 1920x1080 versus 3840x2160. Du får nesten 4000 piksler ved å investere i en 4K-TV, derav navnet 4K. Det betyr at du får skarpere og mer detaljerte bilder i høyere kvalitet.

– Hva er da Full HD TV?

– Det sendes fortsatt en del TV-produksjoner som er laget i Full HD-kvalitet, men det er 4K som er fremtiden. Dersom du vil ha en TV noen år fremover, anbefaler jeg å kjøpe en Ultra-HD, forteller spesialisten.

En 4K-TV leverer hele fire ganger flere billedpunkter enn forgjengeren, Full HD. Forskjellen er enda større om du ser tilbake til HD-TV.

Se vårt store utvalg av TV-er fra kjente merkevarer som Samsung, Philips, Sony og LG.

Så enkelt kan du strømme TV-kanalene på en Apple TV

Pssst! Slik tyder du modellnavnet på TV-en

Alle de de store TV-produsentene har et tallsystem eller en produktstige som gir en indikasjon for hvilken kolleksjon du kjøper fra. Det er nettopp disse tallene som indikerer kvaliteten på TV-en, og om hvorvidt produktet tilhører budsjett-, midt- eller toppklassen.

Bokstavene i seriene

Det er dessverre ikke et felles identisk system blant de ulike produsentene, men det er store fellestrekk. Modellene følger alfabetet og en tallrekke der høyeste tall eller neste bokstav i alfabetet er en bedre modell enn forrige. Kort fortalt vil TV-er fra en 9-serie være bedre og dyrere enn produkter som kommer fra en 5-serie.

Hvis vi ser nærmere på en Samsung-TV, hva sier modellnavnet UE65RU7405 oss?

– "U" beskriver at dette er et LED-TV, og du vil se "Q" på de nyere QLED-apparatene. "E" står for Europa, 65 er antall tommer, "R" betyr at TV-en er fra 2019 (N er fra 2018, M er fra 2017 og K er fra 2016).  Videre indikerer "U" UltraHD/4K. Og helt til slutt forteller 7-tallet oss at denne tilhører 7-serien.

Trenger du tips om hvordan henge opp TV på veggen? Les våre artikler:

Slik velger du rett veggfeste til TV

Slik monterer du TV på veggen

 

Ordliste for TV

8K


QLED 8K TV har horisontal oppløsning på omtrent 8000 piksler.  4 ganger så mange piksler som på en 4K skjerm og 16 ganger mer enn i Full HD.

HDR


En teknologi som gir bedre bilder med flere nyanser og detaljer i lyse og mørke partier som normalt ville vært hvite eller sorte.

UHD


Nyere teknologi som lever en oppløsning på 3840x2160, som er fire ganger bedre en full HD, spesielt egnet for store skjermer.

4K


4K og Ultra HD er det samme, altså 4000, som er antall piksler 4K TV-er leverer i bredden.

LED


En teknologi som sender lys bak eller fra siden på LCD-panelet, LED gjorde det mulig å produsere tynne TV-er.

O-LED


Dette er arvtakeren til LCD, der hver piksel skaper sitt eget lys. Dette gir god fargebalanse, og resultatet er bedre bilde fra dårlig vinkler med lite etterslep.

Q-LED


Samsung sin egen versjon av O-LED med Quantum Dot-filter. LCD-panelet består av ørsmå nanopartikler som gjengir presise farger over tid.

Smart-TV


Betegnelse av TV-er som kan brukes til mer enn lineær TV og har tilpasset meny for dette som: surfing på internett, bruk av apper til strømmetjenester som Netflix og HBO.