Slik finner du riktig gaming-skjerm
Vi hjelper deg å velge riktig gaming-skjerm

Slik finner du riktig gaming-skjerm

Publisert 30. mar. 2021 08:36, Oppdatert 09. apr. 2021 16:16

Så du skal kjøpe din første skikkelige gaming-skjerm, eller kanskje du skal oppgradere monitoren du allerede har? Å navigere i det store landskapet av skjermer er ikke akkurat lett.

Her kommer flere gode tips til hva du bør se etter når du skal kjøpe PC-skjerm for gaming.

Oppdateringsfrekvens er viktig!

Når en spiller er det viktig at bildet oppdateres så hurtig og presist som mulig. Da er det avgjørende at skjermens oppdateringsfrekvens (Hz) er høy nok. Noen påstår at man ikke ser forskjell, men gamere vet at selv små forskjeller kan ha mye å si for en spillopplevelse.

Det store spørsmålet blir da om du skal velge en gaming-skjerm 144Hz eller en gaming-skjerm 240Hz?

For gamere med ambisjoner om å hevde seg, vil vi tørre å påstå at i hvert fall 144Hz er et must. Med 240Hz oppdateringsfrekvens gir en enda bedre opplevelse, men forskjellen mellom en 144Hz skjerm og en 240Hz skjerm, er langt på nær like stor som for eksempel 60Hz til 144Hz.

Dette er blant våre bestselgere! Den nye CQ21G1 kommer med 144 hz oppdateringsfrekvens, som gir krystallklare og ekstra jevne bilder. Dette en knallsterk gamingskjerm, til en kjempegod pris.

Velg en skjerm med lav responstid

Har du en gaming-monitor med høy oppdateringsfrekvens og lav responstid, kan du være ganske sikker på at du får høy ytelse.

Kort sagt forteller responstid deg hvor raskt din gaming-monitor endrer pixler. De fleste skjermer kommer med en responstid på under 10 millisekunder. Men som gamer bør du sette forventningene mye høyere.

Tipset vårt er som følger: Responstid på mellom én og to millisekunder er bra. Responstid på et millisekund og under er best.

Jo lavere responstid, jo bedre unngår du risikoen for ghosting og tearing, som er når skjermen ikke oppdateres i tide, eller at noen farger ikke stemmer overens med resten av skjermen.

AOC er et merke som generelt leverer gode gamingskjermer. C23G1 kommer med en responstid på 1ms, som er perfekt for gamere. I tillegg kommer denne med funksjoner som Flicker Free og FreeSync, som legger til rette for en optimal spillopplevelse.

Oppløsning og hastighet

Hvis du ønsker et skarpt bilde må du velge en høy oppløsning. I dag har heldigvis de fleste skjermer en nokså høy oppløsning. Det skal faktisk godt gjøres å finne en skjerm under full HD!

Oppløsning viser hvor mange pixler skjermpanelet har. Jo flere pixler, jo klarere bilde. Et klarere bilde gjør at du kan få med alle små og store detaljer – ja, virkelig leve deg inn i spilluniverset. De mest populære oppløsningene i dag er: Full HD (1080p), Quad HD (1440p) og Ultra (2160p). Det ultimate er en gaming-skjerm i 4K (4000p).

Det krever riktignok sitt av maskinen å kjøre spill i 4K-oppløsning. Å gå ned ett steg til 1440p-oppløsning kan gi deg en billig gaming-skjerm – et fint kompromiss mellom bildekvalitet og pris.

Et siste punkt er også hva slags paneltype du bør velge. Den vanligste typen for gaming-skjermer er TN-panel, fordi det legger til rette for lav responstid. Det kan gjøre at fargegjengivelsene og at du må sitte rett foran skjermen, men dette er uten tvil det foretrukne for blant annet e-sportutøvere.

Det viktigste er å finne hvilke spesifikasjoner som er viktig for deg. FPS-gamere kan foretrekke noe, mens strategi- eller MMORPG-spill favoriserer andre kvaliteter. Happy gaming!

Tips til skjerm for FPS-gamere:

Tips til skjerm for MMORPG-gamere