Är ditt hem smart eller fjärrstyrt?

Har du et smart hjem - eller er det fjernstyrt?

Publisert 05. mar. 2021 22:57, Oppdatert 05. mar. 2021 23:14

Uttrykket “smart hjem” har slått rot de siste årene. Det meste i hjemmet ditt kan nå være smart - belysning, støvsugere, brytere, dørsensorer og mye mer. Men når er egentlig hjemmet ditt smart? Vi har pratet med Emil Åkered hos Komplett i Sverige som er ekspert på smarte hjem.

- Det spørs hvem du spør! For meg er terskelen for et smart hjem ganske høy. Det handler om min verden og hvordan ting styrer seg selv, uten at jeg må være der og trykke på noe. Hvis du kontrollerer lysene dine med en app, er huset fjernstyrt - potensialet er veldig stort.

Akkurat belysning er derimot en fin start for å lage seg et smart hjem. Du kan styre belysningen fra telefonen og programmere stemninger som gjør film, spill eller middagsopplevelsen hakket mer velsmurt. Med Google Nest eller annen stemmestyring kan du ta dette til neste nivå, da trenger du ikke å ta opp telefonen en gang, men heller rope fra sofaen for å sette den rette stemningen på belysningen.

- Det er mange som stopper der, med belysning fra Philips Hue eller Wip. Noen har kanskje også en robotstøvsuger, men disse styres gjerne med en separat app.

Neste steg er å jobbe mer med automatiseringen. Her finnes det mange muligheter i form av ulike sensorer til dører, vinduer eller temperaturjustering. Kanskje du vil at lyset i taket skal skrues på når du åpner ytterdøren? Eller at lyset i gangen lyser blått når det er minusgrader?

- Det er nærmest uendelig med muligheter, det handler om fantasi og tålmodighet. For flere avanserte løsninger trenger du en kontrollenhet som for eksempel Samsung SmartThings eller Fibaro Home Center. Disse fungerer som hjernen i systemet, der du setter opp reglene for hva som skal skje.

Men også her er det begrensninger som de mest entusiastiske kan føle seg begrenset av. Da er neste steg å samkjøre flere systemer og komplettere med egne løsninger. Du kan bruke en Raspberry Pi eller Intel NUC med Home Assistant, der mye av automatiseringen kan styres ned på detaljnivå.

- Nå begynner vi å snakke om smart hjem for alvor, hvertfall for de som nerder seg skikkelig inn i det! Begynner du å kode på egenhånd for å få akkurat det du vil ha blir det også veldig moro - men dette er ikke for hvermansen og interessen må være tilstede.

Til syvende og sist er det du som bestemmer hvor smart du vil gjøre hjemmet ditt. Holder det at lyspærene skifter farge, eller vil du kode selv så kaffen er ferdig i det du kommer ut av dusjen om morgenen. Bare fantasien - og tålmodigheten - setter grenser.

Møt våren med et smartere hjem!