BILDE:  Silje 26 som jobber som digital designer i Komplett. FOTO: Komplett.no
BILDE: Silje 26 som jobber som digital designer i Komplett. FOTO: Komplett.no

Hvilken gamer er du? Silje Ekevall Sandbrekkene om Assassin’s Creed

Publisert 06. jan. 2020 13:27, Oppdatert 21. feb. 2020 09:06

I denne spalten kan du bli kjent med gamerne hos Komplett og lese om hva de spiller. I denne månedens utgave snakker vi med Silje Ekevall Sandbrekkene om Assassin’s Creed.

Silje er 26 år, og jobber som digital designer i Komplett.

Hva var det første spillet som gjorde deg hekta på dataspill?

– Final Fantasy X-2. Final Fantasy er en rollespillserie i et fantasy-univers som har kommet ut regelmessig siden 1987. Handlingen i FF X-2 dreier seg om et knippe karakterer og deres historie, og var et av de første spillene jeg spilte hvor målet ikke bare var å vinne, men å bli kjent med karakterene og deres verden. Jeg har vært hekta på story-drevne spill siden.

Hva er ditt beste spillminne?

– Å spille Until Dawn natten gjennom med en haug av studievennene mine. Until Dawn er et skrekkspill i klassisk «tenåringer i en hytte i skogen»-stil, hvor målet er å hjelpe karakterene å overleve fra kveld til neste morgen. Dersom en karakter dør, så starter man ikke der man lagret spillet sist – en død karakter forblir død, og man må spille videre med resten. Vi startet kl. 21, som er ca. da handlingen begynner, og vi spilte gjennom hele natten. Én person kan spille av gangen, så vi hiver kontrolleren mellom oss, og blir supersure på den som får en karakter drept. Når karakterene som lever blir reddet kl. 6 neste morgen, titter solen over horisonten i virkeligheten også.

Assassin’s Creed

Lansert: November 2013
Sjanger: Action adventure, stealth
Kan spilles på: Windows, Stadia, Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4, Nintendo Wii, Nintendo Switch
Anbefalt aldersgrense: 16 år

Assassin’s Creed er spillserie fra Ubisoft som kombinerer historiefortelling med action og sniking. I serien reiser man gjennom ulike tidsepoker og æraer, løser oppdrag, og snakker med ekte historiske personer. I hovedserien finnes det 11 spill, så her er det mye å boltre seg med. Utover dette, finnes det også bøker, tegneserier, film, og det er i tillegg snakk om en Netflix-serie.

I hvor mange timer har du spilt Assassin’s Creed?

– Jeg har ikke peiling på hvor mange timer jeg har brukt på Assassin’s Creed-spillene, men jeg bruker lett 30 timer for å komme meg gjennom ett spill da jeg hører gjennom all dialog, klatrer opp på alle bygg, og leter etter skjulte områder. Det er 11 spill i serien, med flere mindre spill i samme univers, så jeg har fort brukt rundt 300 timer til sammen. 

Hva er det som gjør Assassin’s Creed så bra?

– Det spennende møtet mellom fiksjon og faksjon. Assassin’s Creed bruker historiske hendelser, figurer og steder til å fortelle historien om en fiksjonell kamp mellom to hemmelige ordener med rot i virkeligheten – de velkjente tempelridderne og mindre kjente assassinerne, som man spiller på lag med. Man kan slå av en prat med Leonardo Da Vinci (i Assassin’s Creed II), delta i The Boston Tea Party (i Assassin’s Creed III), og løse mordet på Jean-Paul Marat (i Assassin’s Creed Unity.) Det er ikke så historisk korrekt at man kan droppe historiebøkene, men nok til at man husker navn, datoer, og kanskje tenker; «ja jøss, det husker jeg å ha opplevd.» Selv når historien er oppspinn er spillenes detaljer en nær korrekt fremstilling av eldgamle kulturer. Disse tingene er ikke nok til å gjøre spillet bra i seg selv, så det er klart at det er morsomt å spille også. Selv om man stort sett kan velge sin egen spillestil, er Assassin’s Creed basert på at man skal snike seg rundt og likvidere målene sine uten å bli oppdaget, eller om man blir oppdaget, beine over hustakene for å riste av seg vaktene. Det er ikke én måte å spille på, og det er dét som gjør det så utrolig bra.

Hvem vil du anbefale dette spillet til?

– Til de som er interessert i fortellinger, liker imponerende grafikk, er interessert i verdenshistorie, eller som er glad i snike-spill og levende spillverdener. Spillene ligger i samme gate som GTA, Red Dead Redemption, Fallout, Watch Dogs, Witcher, Dying Light, Horizon: Zero Dawn og lignende, så om man har kost seg med et av disse spillene kan man glede seg til å starte på et av Assassin’s Creed-spillene.

BILDE: Sammenligning av low og high-settings i Assassin’s Creed Odyssey. FOTO: Skjermbilde fra spillet.

Hva slags utstyr ville du prioritert å legge litt ekstra i om du skal spille dette spillet, og hvorfor?

– Spiller man på PC, ville jeg investert litt ekstra i bra skjermkort – jo bedre grafikken ser ut, jo mer bakoversveis får du når du står på de høyeste fjelltoppene. På Ultra-innstillinger ser omverdenen virkelig pen ut. En bra skjerm med høy bildefrekvens er også viktig for å få mest ut av opplevelsen. Det er heller ikke en dårlig unnskyldning for å rive i 4K oppløsning på spillskjermen.

Hvilke spill gleder du deg til fremover?

– Cyberpunk 2077 uten tvil. Det kommer ut 17. september 2020. The Last of Us part II som kommer ut 29. mai 2020, og Little Hope, som kommer ut en gang i 2020. Cyberpunk 2077 kommer fra spillselskapet CD Project Red som står bak The Witcher 3: Wild Hunt. Ut i fra hvor bra The Witcher 3 er, kombinert med lovende trailere og gameplay-demonstrasjoner, bør Cyberpunk virkelig bli topp. Cyberpunk lover en stor, åpen verden med masse action, detaljer, kultur, og en RPG-historie som drives av en karakter man selv kan skape.

The Last of Us part II er en oppfølger til The Last of Us, og er satt i en post-apokalyptisk zombie-infestert verden. Grafikken ser utrolig ut, og traileren lover enda en emosjonell historie satt i en skummel, men vakker verden. Little Hope er spill nummer 3 i horror-spill serien «The Dark Pictures». Until Dawn var (uoffisielt) spill nr. 1, og Little Hope ser ut til å love mer klassisk horror-film gøy. Spill nr. 2 i serien, Man of Medan, gav oss muligheten til å spille en «filmkveld»-versjon av spillet som er kortere, og gir hver seer én karakter å kontrollere. Vi har bare fått se en kort trailer for Little Hope enn så lenge, men det ser lovende ut.