Xbox Series X

Xbox Series X – monolitten som nesten er en PC

Publisert 17. des. 2019 14:23, Oppdatert 04. jun. 2020 09:25

Da er det avslørt: Xbox Series X lanseres julen 2020. Under den årlige prisutdelingen for dataspill, The Game Awards, kuppet Microsoft showet og viste frem sin nye, monolittiske spillkonsoll. Oppfølgeren til Xbox One bærer preg av å være en PC i miniformat.

Besøk produktsiden for Xbox Series X for å forhåndsbestille konsollen. 

En stor, sort murstein ved navn Series X

Etter å ha sett avsløringen av Xbox Series X, gir den ragende konsollen assosiasjoner til det mystiske romskipet i filmen Arrival, eller monolitten i 2001: A Space Odyssey. Følelsen er nesten som da man beskuet ringverdenen i Halo: Combat Evolved for første gang – en blanding av fascinert nysgjerrighet og lumsk kribling i magen.

Gjennom spillkonsollhistorien har det vært vane å diskutere design. I sin tid fikk for eksempel den første Xbox-ens spillkontroller, også kalt «The Duke», mye tyn for at man måtte være en kjempe for å bruke den. Den fikk en status som en uknuselig klump som var lite for øyet. PlayStation 3 fikk også pepper for å ligne en grill.

Denne vennskapelige (vel ikke alltid) ertingen mellom Xbox-, PlayStation-, og Nintendo-fans har alltid vært en tradisjon på spillfora. Reaksjonene har ikke latt vente på seg denne gangen heller. Series X refereres til som et tårn, men for de som skulle være redde for at denne ikke får plass i TV-benken: ja, den kan legges på siden.

Dobbelt volum, fire ganger så kraftig

I konsollverdenen har det vært størrelsen som teller, bare omvendt. Tradisjonen tro skal de være så små og kompakte som mulig. Dette har særlig Nintendo jobbet hardt for med Wii, WiiU, og Switch. I dag får man det ikke særlig mindre enn Google Stadia, der alt streames over nett via Chromecast Ultra.

Da er det interessant at Microsoft gir blaffen i alle konvensjoner og tar en 180. Xbox Series X er omtrent dobbelt så stor som Xbox One X, og det roper kraft.

Hvorfor er den dobbelt så stor? Jo, fordi den skal være fire ganger så kraftig. Når den ser ut som et PC-tårn, og begynner å nærme seg kraften til en gaming-PC, da er det tydelig at Microsoft ønsker å viske ut strekene mellom konsoll og PC.

Xbox Series X vil få en prosessor som er fire ganger så kraftig som Xbox One X. Grafikkortet vil være omtrent dobbelt så kraftig. I tillegg får den moderne SSD-teknologi som gjør lastetidene betydelig kortere.

Et gjensyn av Xbox One-kontrolleren

For de som spilte på Xbox One, er dette en gammel kjenning. Spillkontrolleren til Xbox Series X har fått noen ørsmå endringer, men beholder for det meste sitt klassiske uttrykk.

I midten har det dukket opp en ekstra knapp som skal håndtere deling og videoopptak av spill.

Kontrolleren skal bli litt mindre enn dagens Xbox One-kontroller, visstnok for å være litt mer universell i passformen til hender verden over.

Et omdiskutert navnevalg

Xbox Series X er et navn som ikke helt har begeistret folk over det vidstrakte internett. Noen mener at prosjektnavnet Scarlett var mye bedre enn Series X, og at Microsoft kunne beholdt det. Likevel er det gøy å lese kommentarene som hagler inn på navnet, eksempelvis hos Reddit. Noen elsker det, andre hater det.