Heng TV-en trygt på veggen 

 

Mange kvier seg for å montere TV-en på veggen, både fordi de er redd for å lage stygge merker i vegg og at skjermen skal dette ned. Trolig vil denne artikkelen hjelpe mot angsten for å henge opp TV-en.

 

Det er flere fordeler med å få TV-en opp på veggen. Du frigir gulvplass, det ser bra ut, og TV-en står tryggere når den først er festet ordentlig. Her er det bare å komme i gang.

Hvor skal TV-en henge?

Det kan være verdt å merke seg at selv om stativet tåler vekten, må også veggen kunne bære denne tyngden. Mange boliger har gips- eller murvegger, og til disse bør du gå til innkjøp av egnede skruer og plugger. Les mer om feste i de ulike materialene lenger ned i artikkelen.  

Type veggfeste er av betydning
Veggfester med svingarm krever et bedre feste, som tåler mer vekt enn ved flat montering. For deg med gipsvegg anbefaler vi montering av en plate i tre for å få et bedre festemateriale for denne type TV-feste. Vekten varierer, og nyere tv veier ikke lenger så mye, men når du kommer opp i størrelse vil også moderne TV-er veie endel. Dersom du har en eldre TV som f.eks. plasmaskjerm veier gjerne disse mer.

Se våre veggfester (link)

Les også: Slik velger du rett veggfeste til TV

Rett høyde
Avstanden til TV er gjerne bestemt etter stuens størrelse og plassering av sofa, men høyden på monteringen kan de fleste gjøre noe med. Det er viktig å hverken montere for høyt eller for lavt for å unngå vond nakke, og TV-produsentene anbefaler deg å teste høyden sittende før du skrur. Dette er selvsagt avhengig av størrelsen på TV-en men 60 cm opp fra gulvet er et godt utgangspunkt. En annen huskeregel er at TV-en festes 2/3 under din øyehøyde når du sitter og 1/3 av skjermen skal være over. I tillegg anbefaler vi å ta hensyn til lyskilder som kan gi irriterende forstyrrelser på skjerm slik som sollys fra vindu.

Unngå å treffe vannrør og ledninger.
Hvis du er helt grønn når det gjelder håndverk og har null peiling på hva som befinner seg på andre siden av veggen, er det ingen grunn til å fortvile. Det finnes i dag en rekke verktøy som hjelper deg med å lokalisere både hvor og hvor du ikke bør bore. Se våre hjelpemidler her.

Før du begynner å skru
Har du det du trenger? En vanlig skjerm trenger 4 skruer. Det vanlige er at skjermen har fire hull med gjenger for M4 eller M6 skruer, plassert i et kvadrat disse målene kalles VESA.

Hva er VESA?
VESA er en standard som definerer avstanden i millimeter mellom de fire monteringshullene på baksiden av en TV, og måles horisontalt og vertikalt. VESA er en standard som går på tvers av produsentene og er tilpasset de fleste TV-merker og veggfester. De vanligste VESA-størrelsene er 200 x 200 for TV-er opptil 32 tommer, VESA 400 x 400 for TV-er opptil 60 tommer og VESA 600 x 400 for større skjermer som 70 eller 84 tommer.

Hvor finner jeg VESA-størrelsen min?
Vi har definert dette målet i alle vår skjerm-produkter og veggfester. Den raskeste og enkleste måten å finne tallene på er å måle mellom de fire hullene på baksiden av skjermen. Finn frem målebånd eller tommestokk og mål avstanden mellom hullene horisontalt og vertikalt, vipps har du VESA-målene til ditt TV.

 

Montering på ulike typer vegg
For de som fortsatt har panel eller sponplater i veggene er det enkelt å henge opp ting på veggen, også tyngre skjermer. Men mange har mur- eller gipsvegger og da må du ha rett skruer, plugger eller gipsankere.

Gips
For montering på gipsvegg er det beste å feste i veggens stendere med skruer egnet for treverk, dette er reisverket som er plassert med 60 cm avstand og gipsplatene er festet i disse. Og dersom du skal sette opp ny vegg der TV-en skal stå er det aller beste å sette opp ekstra stendere nettopp her. Dersom dette ikke er mulig, må du går til innkjøp av gipsankere som ekspanderer på platens bakside.

Betong
For deg med vegg i betong må du bore og plugge hullene før du skrur inn TV-en. På denne type vegger er det ikke selve veggen men skruene som er avgjørende. PS du trenger et eget bor for mur.

Visste du at Komplett også selger verktøyet du trenger?
Vi har en rekke elektronikk som gjør jobben enklere. Drill, måleinstrumenter og multidetektor hjelper deg unngå å treffe rør eller ledninger og er en god hjelper til hvor i veggen det er godt feste i de nevnte stenderne.

Se verktøyene vi anbefaler her.