Ekspertene gir deg teknologiåret 2017

For de teknologiinteresserte er det mye å se frem til i året som kommer, mener ekspertene. 

 

De teknofile har mye å glede seg til i det nye året. 

Oskar Gårdsrud Paulsrud, redaktør for nettstedet droidnytt.no forventer å se store nyheter under mobilkongressen, Mobile World Congress. Hele mobilbransjen samles i Barcelona 27.feb - 2. mars for å presentere siste nytt innen mobilteknologi.

Lest denne? Dette må du gjøre hvis du mister mobilen

– Ryktene sier at både Samsung og Apple vil satse på mobiler med større skjerm og mindre kant, noe som gjør telefonene mindre, tross god skjermstørrelse. Eventuelt velger produsentene å beholde størrelsen på mobilen men gir kunden større skjerm, sier Gårdsrud Paulsrud.


MINDRE KANTER: Oskar Gårdsrud Paulsrud mener vi vil se tynnere kanter på mobilen neste år. FOTO: PRIVAT

Paulsrud spår slutten på en æra for 3,5 mm-pluggen, utgangen for lyd og hodetelefoner. En standard som har fått lang fartstid i teknologisammenheng.

– Apple har allerede fjernet utgangen, og flere kilder mener at Samsung kommer til å gjøre det samme på sin nye Galaxy S8. 

 


BORTE: Apple har fjernet 3,5 mm-inngangen på sin siste modell. Nå følger muligens konkurrentene etter.FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

– Årsaken er en ny standard. Apple var først ute, Google pusher hardt for denne, og de fleste produsenter mener at USB-C er fremtiden, utdyper redaktøren. 

Mange spår at USB-C blir den nye standarden for PC-er, nettbrett, telefoner og andre enheter. Identisk med lightning-pluggen til iPhone, er en USB-C  inngang med reversibel kabel, der begge ender er like.

 

TVen blir smartere og tynnere

Det kommer endringer i andre kategorier også. I TV-teknologien, er det størrelse og videreutvikling av smart-TV som kommer til å prege neste år, i følge produsentene.

– TV-en blir trolig mer tilpasset de nye seervanene, med strømming i fokus. Det er ikke antallet applikasjoner som er viktig, men at seerene har funksjonene de trenger, forteller Magnus Nilsson, Technical Product Manager i Samsung. 

Les også: Slik velger du riktig Smart-TV – og gjør TV-en din smartere

– Vi ser også at kunden etterspør stadig større TV-er. Dette er et resultat av økte krav til bildekvaliteten de siste årene. Prisene er i tillegg blitt bedre, forklarer Nilsson.

Også Nordic MGT Manager i LG, David Montaya, merker at kundene etterspør stadig flere tommer. LG kan i tillegg melde om at «New premium»-TV-er vil bli slankere enn noensinne. Årsaken er OLED-teknologien som gir syltynn skjerm, uten at det går bekostning av bildekvaliteten.

– Jeg tror den tynneste TV-en i 2017 kun vil være få millimeter tynn, fra topp til bunn, utdyper Montaya. 

 


SPÅR: David Montanya i LG og Magnus Nilsson i Samsung merker at kundene ønsker seg en smartere TV.FOTO: PRIVAT

 

Forbrukerne kan også forvente å se forskjellen i 2017, mener ekspertene. 

– Med HDR (High Dynamic Range) er det mulig å vise over én milliard farger og nyanser. HDR bli den nye standarden i mellom til høy-segmentet. En TV med HDR vil med andre ord vise et mer variert og forbedret fargespekter. Streamingtjenester og Blu-Ray støtter allerede HDR for enkelte TV-serier og filmer, sier Montanya.

Produsentene vil ikke røpe for mye, men det har kommet hint om at det vil komme flere spennende lanseringer allerede på nyåret.

 

Bedre VR-opplevelse

VR (virtual reality) har i stor grad preget teknologiåret 2016, og PlayStation VR ble kåret til årets julegave av Elektronikkbransjen. Pål Fredrik Berg, kategorisjef i Komplett PC tror vi kan forvente oss en forbedret VR-opplevelse i snarlig fremtid.

Les også: PlayStation VR kåret til årets julegave

– Vi ser at VR-produktene fra HTC og Oculus blir bedre, og jeg tror at VR vil fortsette som hit en god stund til. Nå kommer det bra spill og programvare som er utviklet for VR, sier Berg.

 

MYE SPENNENDE i VR: Pål Fredrik Berg er kategorisjef i Komplett PC tror VR kommer til å bli FOTO: KOMPLETT

 

Kjøpe VR? Se Kompletts utvalg av VR-briller her

I 2016 lanserte Apple sin nye Macbook, samtidig som konkurrenten Microsoft lanserte Surface Studio (en alt-i-ett-maskin). Berg forteller at mange venter spent på det nye Microsoft-programmet Signature. 

– Signature-programmet til Microsoft vil trolig gjøre det aktuelt for flere å kjøpe PC-er med Windows 10. De nye PC-ene med Signature vil være helt fri for unødvendig programvare. Man kjøper en PC med en helt ren installasjon og kun Windows 10. Dette er noe Apple har drevet med i årevis, så det er på tide at Microsoft kommer etter, utdyper Berg.

 

Som leverandør holder også Berg kortene tett til brystet. Heller ikke han vil røpe hva Komplett PC kommer med i 2017. 

– Det  kommer ikke så mye nytt og spennende de første månedene av 2017. Men i andre kvartal kommer det mye gøy for oss teknofile, uten at jeg kan uttdype. Jeg gleder meg til å se nyhetene fra Samsung og Apple på mobilfronten.

 

Les også: Så enkelt får du raskere PC

 

Er det noen store lanseringer i 2017 som forbrukeren kan glede seg til? 

– Nintendo kommer med nye Switch-konsollerser veldig spennende ut. Microsoft lanserer samtidig ny og kraftigere Xbox One. Den nye konsollen vil gjøre det mulig å game med spill opptil 4K, avslutter Berg.


KOMMER TIL VÅREN: Nintendos nye konsoll lanseres 15. mars 2017.FOTO: NINTENDO

Du kan forhåndsbestille nye Nintendo-Switch hos Komplett her