Spar tid og plass med vask og tørk i samme maskin

Kombimaskiner for vask og tørk blir stadig mer populært, og det er lett å forstå hvorfor. Ikke bare sparer du plass, du sparer også tid og arbeid på vaskerommet. Klesvasken legges inn og tas ut tørr, maskinen tar seg av alt.

Kombimaskiner passer godt for deg som ønsker å få mest mulig ut av plassen hjemme, samtidig som du har en effektiv og skånsom vaskemaskin som også tar tørkejobben for deg.

Med en kombimaskin slipper du å tenke på hvor du skal plassere en tørketrommel eller et tørkestativ. Samtidig sparer du tid både på selve tørkingen, sammenlignet med lufttørking, og du slipper jobben med å flytte klærne fra vaskemaskinen og over i en tørketrommel.

Mye har skjedd med kombimaskinene siden de først ble introdusert på markedet. Med stadig nye teknologier, funksjoner og modeller, kan det være vanskelig å vite hvilken maskin du bør gå for. Dette bør du tenke gjennom før du bestemmer deg:

 

Yteevne og kapasitet

Klesvasken blir like ren med en god kombimaskin som med en vanlig vaskemaskin. Moderne kombimaskiner i det øverste sjiktet, har samme yteevne som separate maskiner.

Når du skal velge kilokapasitet, gjelder de samme prinsippene som ved valg av vaskemaskin. Avklar hvilke vaskevaner du og familien din har, og velg maskin ut fra det. Kapasitet handler om hvor mange kilo tørt tøy den kan håndtere om gangen.

Det betyr at jo mer du vasker om gangen, jo større kapasitet bør maskinen du velger ha. Vær obs på at de fleste kombimaskiner har litt ulik kilo-kapasitet til vask og tørk. Hos Komplett finner du maskiner med kapasitet på opptil 10 kg.

Kombimaskinene har ulike motorer, hvilket gjør at du kan velge mellom forskjellige yteevner. En motortype er for eksempel montert direkte på trommelen, og kan derfor styre den mer presist og utføre flere ulike vaskebevegelser. Slik får du maksimal effekt på en skånsom måte.

 

 

En annen motorteknologi som sakte, men sikkert er på vei til å bli standard i vaskemaskiner, er børsteløs motor. De tradisjonelle motorene har både kullbørster og en drivrem som over tid slites ned og etter hvert må byttes.

Med børsteløse motorer slipper du denne utfordringen. De er mer holdbare og har gjerne lengre motorgaranti, noen så lenge som 10 år. I tillegg er de mer stillegående og energieffektive.

En annen strømbesparende funksjon er termo-sentrifugering. Da beveges tekstilene i en varm luftstrøm før selve tørkingen starer, slik at restfuktigheten reduseres enda mer. Dette sparer både tid og strøm under tørkeprogrammet.

 

 

Energiforbruk og effektivitet

Noen tenker kanskje at denne typen maskin må være et strømsluk, men du får tak i svært energieffektive kombimaskiner for eksempel i energiklasse A+++.

Flere av maskinene har også sensorer som registrerer vekten på klesvasken og automatisk tilpasser bruk av vann, tid og energi til den mengden tekstiler du har lagt inn. Dermed slipper du overforbruk hvis maskinen ikke skulle være helt full.

Når klærne skal tørkes, registreres fuktigheten i vasken og maskinen tilpasser automatisk tørketiden basert på dette. Du kan også sette på tidsbestemte programmer som ved en vanlig tørketrommel, men fuktsensorene sørger for at du ikke trenger å kjøre tørkeprogrammet lenger enn nødvendig.

 

Ekstrafunksjoner

Dagens kombimaskiner kommer med mange nyttige ekstrafunksjoner som kan spare deg for tid og arbeid i hverdagen.

Dampfunksjonen fjerner lukt og retter ut skrukker, og egner seg perfekt for skjorter, bluser og andre plagg som trenger en oppfriskning heller enn en full vask. Denne funksjonen kalles ofte også Allergiprogram, fordi dampen fjerner betraktelig mer støv og mikroorganismer enn et vanlig vaskeprogram.

Med automatisk spyling av beholderne for vaskemiddel etter hver vask, så fjernes alle såperester før neste klesvask, uten at du behøver å løfte en finger. Du kan også få automatisk utskylling av lo fra kondenskanal, vaskebeholder og tørketrommel, slik at du slipper misfarging fra lo i neste vask.

For deg som er vant til å bruke mobiltelefonen til det meste, finnes en egen app til enkelte modeller. Appen lar deg enkelt overføre informasjon om maskinens tilstand til leverandørens servicesenter, og følge med på opplysningene om maskinbruk via din egen smarttelefon

 


Ute etter separat vaskemaskin


På jakt etter separat tørketrommel

Opprettet: 02.11.16

Sist oppdatert: 16.01.19