Prismatch*Prismatch*

Hvordan velge riktig tørketrommel

En tørketrommel er ikke lenger bare en tørketrommel. Før sto valget stort sett mellom kondens- og avtrekkstromler. I dag kan du også gå for en som drives av varmepumpe, og velge mellom funksjoner som automatisk fuktføler og selvrens. Les videre for gode råd om hva du bør tenke på når du skal kjøpe tørketrommel. 

En tørketrommel kan være et nyttig hjelpemiddel i en hektisk hverdag. Ikke bare får du vasken raskere unna, du slipper også å tenke på hvor du skal plassere tørkestativet. Som mange av oss vet, passer tørkestativet egentlig ingen steder, og i hvert fall ikke der det ofte havner: i stua eller på gangen.

 

Tørk uten krøll 

I dag får du tørketromler med mange smarte tilleggsfunksjoner. Hva med å imponere resten av familien med skrukkefri vask? Eller en tørketrommel dere slipper å rengjøre selv, takket være teknologi som automatisk spyler kondensatoren?

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvilken tørketrommel som er riktig for deg. Disse fire punktene bør du tenke gjennom før du bestemmer deg:

 

Hvor stor kapasitet bør tørketrommelen din ha?

Hvor mye kommer du til å tørke om gangen? Dette er viktig å ha avklart, slik at du kan velge en maskin med riktig kapasitet for deg og familien din.

Her bør vaskevanene deres telle like mye som hvor mange dere er i husholdningen. Er du blant dem som vasker mye og sjelden, og dermed også har behov for å tørke mye om gangen, vil du nok trenge en maskin med stor kapasitet. Dette vil også være nyttig hvis du stadig vasker barnehageklær og treningstøy som skal være klare igjen til dagen etter, eller skal bruke den til store ting som dyner, håndklær og sengetøy.

Tar dere derimot klesvasken unna litt om gangen, og kanskje skal bruke tørketrommelen i kombinasjon med lufttørking, kan en mindre maskin gjøre susen. Hos Komplett finner du tørketromler med ulik tørkekapasitet med angitte kilo fra 4 kg – 9 kg.

Husk at jo fullere trommelen er når du tørker, jo mer slitasje blir det på klærne. På lang sikt kan det derfor uansett lønne seg å investere i en tørketrommel med høy kapasitet.

 

YouTube Video -

 

Hvilke ekstrafunksjoner trenger du?

Og hvilke har du rett og slett bare lyst på? Dagens tørketromler kommer med såpass mange muligheter for “ekstrautstyr” at det gjelder å holde tunga rett i munnen. 

Ønsker du en skikkelig oppgradering, kan du gå for funksjoner som ActiveAir-teknologi, AutoDry-system og SensitiveDry-concept. Disse leverer sensitiv tørking, slik at familiens plagg får en skånsom behandling samtidig som de tørker raskt. 

For å spare tid kan du bruke funksjoner som tidsregulert tørking, pausefunksjon og utsatt start. Noen maskiner kan rulle på klærne fram til du åpner døren, slik at de ikke blir liggende og krølle seg. Spar ytterligere tid med tørketromler som vasker seg selv, såkalte selvrensende kondensatorer som for eksempel SelfCleaning Condenser™ fra Bosch.

 

 

Hvordan kan du minimere energiforbruket? 

Dagens tørketromler er mer energieffektive enn det de var før. De fleste moderne tromler kommer i energiklasse A++ og mange har nye typer motorer.

Tidligere kunne du i hovedsak velge mellom en avtrekkstrommel eller en kondenstrommel. Med en avtrekkstrommel frigjøres den varme, fuktige luften fra tørkingen ut gjennom et rør ved avtrekk. Dette krever derfor en avtrekksslange fra trommelen og ut gjennom veggen.

Hva er en kondenstrommel? 

I kondenstromler samles fuktigheten i egne vanntanker som du tømmer regelmessig. De fleste av disse kan også kobles direkte til et avløp, slik at du slipper å tømme vannbeholderen.

Tørketromler bruker mye energi på å få vannet til å fordampe fra de fuktige tekstilene, og har tradisjonelt vært kjent som små energisluk. Heldigvis har det kommet nye løsninger som bidrar til å spare både miljø og penger.

YouTube Video -

Gjenbruk av varm luft 

Nå kan du nemlig få kondenstørketromler både med og uten varmepumpe. Tørketromler drevet med varmepumpe-teknologi, gjenbruker den varme, fuktige luften fra tørkingen. Luften ledes inn i pumpen, som avkjøler og tørker den. Deretter varmes den opp igjen og brukes på nytt i tørkeprosessen. På denne måten holdes både energiforbruket og kostnadene nede. 

Derfor kan det være penger å spare på å bytte ut den gamle tørketrommelen med en ny. Har du for eksempel en eldre modell i energiklasse C, vil denne trenge flere tørkeomganger og mer strøm for å levere samme resultat som en nyere i en høyere energiklasse.

YouTube Video -

 

Har du vurdert vask og tørk i ett?

Såkalte kombimaskiner blir stadig mer populære. Disse maskinene gir deg vaskemaskin og tørketrommel i ett. Dette kan være en god løsning for å spare plass, og gjør at du kan legge vasken tørr inn, og så ta den ren og tørr ut, av samme maskin.

 

Opprettet: 03.10.16

Sist oppdatert: 16.01.19