Viktig å huske når du skal ha ny oppvaskmaskin

Oppvaskmaskinen spiller en viktig rolle i hverdagen. For deg som skal kjøpe ny oppvaskmaskin, kan det være mange ting å ta stilling til. Les videre for tips og råd om hva du bør tenke på.

Valgene er mange. Ikke bare må du bestemme deg for en oppvaskmaskin med den størrelsen og kapasiteten som er riktig for akkurat deg og ditt bruk. Du kan også velge blant nye, spennende funksjoner og ulike design, som fronter i stål, hvitt, sort og rødt.

Hos Komplett finner du et bredt utvalg av oppvaskmaskiner. Er du ute etter helintegrerte eller frittstående? Trenger du en gulvoppvaskmaskin som passer inn under kjøkkenbenken? Eller kanskje en mindre benkoppvaskmaskin? 

Her får du tipsene om hva du bør tenke på.

Les også: Trenger du salt i oppvaskmaskin?

YouTube Video -

 

Støynivå 

For mange er støynivået på oppvaskmaskinen avgjørende. Spesielt de som har åpen kjøkkenløsning, kan ha behov for en stillegående maskin som ikke forstyrrer hverdagen i andre områder av huset. Selv uten åpen planløsning, kan en bråkete oppvaskmaskin forstyrre andre aktiviteter på kjøkkenet, som måltider og lekselesing.

 

Hva defineres som stillegående? 

Støynivået måles i desibel (dB). Stillegående oppvaskmaskiner ligger på rundt 44 dB, hvilket tilsvarer et stille rom. Med en slik maskin vil dere ikke forstyrres av oppvaskemaskinen enten dere sitter ved middagsbordet eller slapper av i sofaen. 

Desibel følger en logaritmisk skala. Den begynner på 0 og går oppover, og lydenergien fordobles for hver 3 dB. 

Til sammenligning ligger lyden av hvisking på cirka 20 - 30 dB, rolig musikk eller regn på 50 - 60. En hårtørker og støvsuger ligger rundt 70, trafikkstøy rundt 80. Alarmer og rockekonserter, for eksempel, kan ligge fra 100 og helt opp til 140 dB. 

De beste oppvaskemaskinene ligger fra rundt 40 til 48 dB. Noen kan skilte med et Ekstra Stille-program som går på 39 dB.

YouTube Video -

 

Energieffektivitet 

Mange tenker at oppvaskmaskinen er et strømsluk, men alle oppvaskmaskinene du får hos Komplett er energieffektive, og energimerket fra A til A+++. 

Flere har også ekstra funksjoner som hjelper deg med å spare ytterligere inn på energiforbruket. Noen har for eksempel en mengdesensor. Denne registrerer hvor mye oppvask det er i maskinen, og regulerer vannbruken etter dette. Slik sikrer du optimalt vannbruk også når maskinen ikke er helt full. 

Andre har en såkalt halvfull-funksjon. Da stiller du selv inn vaskeprogrammet på halvfull maskin, og vil spare både energi, vann og tid.

 

Kapasitet

Oppvaskmaskinens kapasitet måles i antall kuverter. En kuvert tilsvarer oppdekning av tallerken, bestikk og glass for én person. Hos Komplett finner du vaskemaskiner i standardstørrelse med kapasitet til 13 kuverter, smalere modeller med plass til 9 kuverter om gangen, og mindre benkoppvaskmaskiner som tar 6 kuverter. 

Du som bruker oppvaskmaskinen hver dag, vet imidlertid at det ikke er bare er asjetter, glass og bestikk som må vaskes. Ofte har vi også behov for å stable inn kjeler, stekeformer og større boller, i tillegg til en og annen plastleke eller kjøleskapsskuff.

 

 

Flexi interiør 

De litt dyrere oppvaskmaskinene gir deg også mer fleksibilitet og flere muligheter med tanke på stabling og plassbruk. Her kan du selv justere på skuffer, kurver og bestikkbeholdere. 

Du velger selv om du ønsker bestikkskuff, hvor kniver og gafler legges på rekke, eller den mer tradisjonelle kurven, hvor bestikket settes nedi.

 

Ekstra funksjoner 

Det kommer stadig flere ekstrafunksjoner og nye programmer til oppvaskmaskin. Allerede kan du dra nytte av programmer som for eksempel vasker glass ekstra sensitivt, eller utsetter start på vaskeprogrammet. Du kan få elektronisk dørsperre og indikator for påfylling av glansemiddel. 

Forbedret tørkefunksjon 

Ett av de programmene som har fått mest oppmerksomhet i det siste, er den såkalte Zeolite-tørkefunksjonen fra Siemens. Mange har lenge ønsket seg en vaskemaskin med bedre tørkefunksjon, spesielt til plast og silikon hvor det gjerne samler seg mange vanndråper. Og her har de fått det. 

Tørkefunksjonen baserer seg på det naturlige materialet Zeolite. Dette omdanner fuktigheten fra vasken til varme, som igjen bidrar til å gjøre oppvasken helt tørr. 

YouTube Video -

Opprettet: 15.09.16

Sist oppdatert: 16.01.19