Hvordan velge riktig kjøleskap? 

I jakten på nytt kjøleskap og fryser, kan det være lett å gå for det som tilfeldigvis er på tilbud, eller det du liker utseende på. Vær oppmerksom på de viktigste faktorene for effektiv kjøl og frys, så kan du spare deg selv både tid og kostnader på lengre sikt. Her får du de beste tipsene. 

Det første du bør avklare når du skal ha nytt kjøleskap, og eventuelt også fryser, er hvor mye plass du egentlig har. De fleste tenker på å måle bredden, men visste du at det er minst like viktig å sjekke hvor mye plass du har i høyden?

Hva har du plass til?
For at kjøleskapet skal fungere optimalt, bør det nemlig ha en luftspalte på minst fem centimeter fra toppen og opp til taket, slik at det får kvittet seg med den varme luften det produserer i kjøleprosessen. Uten denne luftemuligheten må kjøleskapet jobbe hardere, men klarer ikke å levere samme resultat. Den ytterste konsekvensen er kompressorhavari. Husk derfor på å måle høyden så vel som bredden. 

Disse punktene bør du også tenke på:

YouTube Video -

 

Plass og innredning 

Plass er viktig også inne i kjøleskapet. Undersøk hvor mange liter skapet du vurderer å kjøpe tar, og husk at innredningen i skapet har mye å si for hvor effektivt du kan utnytte plassen. Det beste er å finne et kjøleskap med gode justeringsmuligheter for hyller og skuffer, og et som svarer til dine behov. Trenger du for eksempel ofte plass til å sette en stor gryte rett i kjøleskapet? Eller er det viktig med praktisk oppbevaring av flere halvannenliters-flasker? 

Mange synes at kombiskap er en god løsning. Det ser pent ut og bruker lite plass på kjøkkenet. Dessverre oppleves frysedelene etter hvert som for små for noen, som kanskje heller burde ha valgt frittstående kjøleskap og fryser. 

Viktig med luft 

Husk at det er viktig å ikke fylle kjøleskapet helt opp på grunn av luftsirkulasjonen. Om alle hyllene er fullstappede, vil det ikke bli kjølig nok. Derfor bør du være sikker på at det du velger er stort nok til å dekke ditt daglige behov. 

Hvis du liker å ha kjøleskapet fylt med god mat og handle friske råvarer fra butikken regelmessig, samt fryser ned en del, bør du nok ha et kombiskap med kapasitet over 300 liter.

 

 

Automatisk avtining 

Hvis apparatene av-rimes og av-ises for sjelden eller ikke grundig nok, vil de måtte jobbe tyngre og bruke mer strøm. Dette fører også til ekstra og unødvendig slitasje på motoren. 

I dag får du tak i kjøleskap med automatisk tining, som blant annet kalles Less Frost hos Whirlpool. Da får du elektronisk termostat og automatisk av-riming. Disse kjøleskapene må fortsatt av-rimes til tider, men mye sjeldnere enn hos de som ikke har denne typen teknologi. 

Hvitevarer uten is-ansamling 

Med NoFrost-teknologien fra Bosch får du selvavrimende frysere. Disse fungerer på den måten at luften sirkulerer inne i fryseren og fører fuktigheten fra matvarene til kondensatoren, hvor den fester seg som rim. En varmetråd sørger for at rimet smeltes og føres til en spesiell skål over kompressoren, hvor det så fordamper. Alle Kompletts leverandører av kjøleskap og frysere, kan levere tilsvarende teknologier. 

Systemer for å redusere ansamling av is og rim i kjøleskapet og fryseren, hjelper deg med å opprettholde en mest mulig effektiv energibruk. Slik minimerer du både strømforbruket og slitasjen på apparatet.

 

 

Velg rett når du innreder 

Innredningen har også mye å si for hvor enkelt kjøleskapet eller fryseren er å rengjøre. Det er lurt å velge uknuselige glasshyller som ikke kleber for å dele inn skapet, heller enn for eksempel rille-hyller. Disse er mye enklere å holde rene, og forhindrer at smuss faller fra de øverste hyllene og nedover i skapet. Noen har også hyller som kan vaskes i oppvaskmaskinen. 

Enkelte frysere kommer med en teknologi hvor kjølespiralen er viklet diskret rundt fryserommet, og ikke er synlig. Dette gjør lagringsrommene i fryseren mye lettere å rengjøre.

 

Energiforbruk 

Kjøleskap, fryser og kombiskap kan bruke mye strøm. Har du et bevisst forhold til dette, er det både penger og miljø å spare. Apparatene kommer i ulike energiklasser fra A til G, hvor A bruker minst energi. Sørg derfor for å velge apparater i denne klassen. 

Lønnsomt å bytte 

Eldre kjøleskap og frysere havner gjerne i de lavere energiklassene. Etter noen års bruk svikter også isolering og lister, slik at de må jobbe hardere for å opprettholde temperaturen. Dermed bruker de også mer strøm. Dette er gode grunner til å bytte ut et eldre skap med et nyere, og mer energieffektivt. 

Konstant temperatur 

I dag får du tak i ny teknologi som hjelper til med å holde temperaturen og luftfuktighetsnivået inne i kjøleskapet konstant. Dermed gjenopprettes den riktige temperaturen raskt når du lukker kjøleskapsdøren, med et minimum av energiforbruk. 

Dette er spesielt viktig når døren har stått oppe en stund, som når du kommer hjem med matvareposer fra butikken. Noen har en spesiell vifte som sørger for at luften sirkulerer og gir en jevn temperatur i hele kjøleskapet. 

Teknologi for automatisk temperaturregulering kalles eksempelvis 6th Sense Technology hos Whirlpool, DynaCool hos Miele, Shopping Mode hos Electrolux, SuperKjøl hos Siemens. 

Teknologien gjør det samme i frysere, hvor spesielle sensorer oppdager alle temperaturvariasjoner inni hulrommet og automatisk sender ut kjølig luft når dette er nødvendig.

 

 

Det lille ekstra 

Dagens kjøleskap og frysere kommer med ny teknologi og mange spennende funksjoner. Noen skap sikrer frisk lukt takket være et naturlig kullfilter som forhindrer ubehagelige lukter og holder atmosfæren i kjøleskapet frisk.  

Andre kommer med en spesiell skuff som sørger for at kjøtt og fisk holder seg ferskt lenger. Den skaper et stabilt klima med optimal luftfuktighet, som gjør at smak, vitaminer og næringsstoffer holder seg lenger.
Eller hva med en uttakbar flaskehylle i rustfritt stål? Denne sørger for enkel og sikker oppbevaring av flasker og bokser. 

Du som liker at det ser pent ut i kjøleskapet, kan gå for ett med LED-lys. Den indirekte belysningen sørger for et smakfult, visuelt uttrykk når du åpner døren. I tillegg er LED-lamper vedlikeholdsfrie, energieffektive og har lang levetid.

Klikk her for å se hvilke kjøleskap, frysere og kombiskap du kan få hos Komplett. 

 

 

 

 

 

 

Opprettet: 01.09.16

Sist oppdatert: 16.01.19