Slik velger du riktig vaskemaskin 

Hvordan velge riktig vaskemaskin? Her får du de beste innsidetipsene for å velge den maskinen som passer best for akkurat deg og din familie. 

Nordmenn bruker mye penger på klær, og det å holde dem rene og i god stand er en viktig oppgave i hverdagen. Noen prøver å ta vasken unna kontinuerlig, mens andre venter til skittentøyskurven er på nippet til å tippe over før de stapper vaskemaskinen så full som mulig.

Vaskemaskinen er et viktig verktøy i hverdagen. Men hvordan finne den som passer best for akkurat deg? Disse fem punktene bør du tenke gjennom før du bestemmer deg:

YouTube Video -

 

Kapasitet 

Maskinens kapasitet handler om hvor mange kilo tørt tøy den kan håndtere om gangen. Hos Komplett finner du vaskemaskiner med kapasitet fra 6 til 12 kg. Hvor stor kapasitet bør du velge? 

Det er her vaske-vanene dine kommer inn. Vasker du lite og ofte, trenger du ikke den største maskinen, men vasker du sjeldnere med mer om gangen, bør du ha større kapasitet. Barnefamilier anbefales gjerne vaskemaskiner med en kapasitet på mellom 8 og 12 kg. Mindre husstander kan fint gå for litt mindre maskiner. 

Ikke fyll helt opp 

Husk at hvis du overfyller trommelen, vil vaskemaskinens motor slites ut fortere. Et godt tips er å stoppe når du får plass til en stående håndflate på toppen av vasken. Eller tenk at du bør fylle maks 80 prosent av trommelen. Maskinen vasker best hvis tekstilene har litt plass rundt seg, så hvis du stadig er nødt til å stappe den helt full, bør du kanskje vurdere en ny maskin med større kapasitet.

Hvor mye tilsvarer egentlig 6 eller 12 kg klær? En vanlig huskeregel er at et hverdagsantrekk med bukse, genser, t-skjorte, undertøy og sokker tilsammen veier cirka 1 kg. Ett standard badehåndkle i bomull veier rundt 500 - 600 gr. For å kunne vaske for eksempel en dyne i maskinen, bør den ha kapasitet på minst 8 kg.

 

Sentrifugehastighet 

Hvor høy sentrifugehastighet trenger du? Og hva utgjør egentlig forskjellen mellom 1000 og 1600 omdreininger per minutt? Svaret er at jo høyere sentrifugehastighet maskinen har, jo tørrere vil klærne være når de ferdigvasket.

Det finnes imidlertid et viktig forbehold: enkelte 1400-maskiner sentrifugerer like bra som 1600-maskiner, fordi de sentrifugerer over lengre tid. Dermed kan de levere samme nivå av restfuktighet som en 1600-maskin, samtidig som de er mer skånsomme mot tøyet. 

Restfuktighet 

Restfuktighet handler om hvor mye fuktighet som er igjen i klærne etter at de er sentrifugert. Hvis restfuktigheten er høy, vil det kreve mer tid og energi å få dem helt tørre etter vask, enn hvis den er lav. Enten må de kjøres lenger i tørketrommelen, eller henge lenger på tørkestativet. Da avgis også mer fuktighet ut i rommet hvor klærne tørker.

En seiglivet myte om sentrifugering, er at det krymper ull-klær. Forskning viser at ull faktisk tåler sentrifugering godt, og at det ikke er noen grunn til å droppe dette eller kjøre ull på lavere hastighet. Tvert imot, med høy restfuktighet blir ullklærne våtere og tyngre når du skal henge dem til tørk, og det er større sjanse for at de blir dratt ut av form under tørking.

 

Energiforbruk

Hvordan bruke minst mulig energi og fortsatt få vasken unna på en tilfredsstillende måte? Sjekk vaskemaskinens energiklasse. Den skal være merket med en bokstav fra A til G, som forteller deg hvor mye strøm maskinen bruker. A er mest energieffektivt, G minst.

Noen vaskemaskiner har en egen indikator for energiforbruk, som viser deg det spesifikke forbruket ved de ulike programmene. Du får også sensorer for vannstrømning og -nivå, hvilket lar maskinen tilpasse vannmengden nøyaktig etter tekstiltype og mengde tøy. Dermed får den mest mulig ut av hver eneste dråpe vann.

Tips for mindre strømforbruk 

Noen gode tips for å redusere energiforbruket, er å vaske på lavest mulig temperatur og droppe forvask. Husk at maskinen må brukes riktig for at den skal fungere mest mulig effektivt. En stappfull maskin betyr kanskje at du har fått plass til alt fra skittentøyskurven i en runde, men hvis den er så full at klærne ikke blir rene, kan du bli nødt til å vaske dem flere ganger i stedet.

 

Motortype 

De motorene som tradisjonelt har blitt brukt til vaskemaskiner, har både kullbørster og en drivrem som over tid slites ned og etter hvert må byttes.

Børsteløs maskin 

Nå finnes det en vei utenom dette. Børsteløse motorer til vaskemaskiner er forholdsvis nytt, men sakte men sikkert på vei til å bli standard. De har noen viktige fordeler.

Børsteløse motorer er mer holdbare og har gjerne lengre motorgaranti, noen så lenge som 10 år. Dette gjelder blant annet vaskemaskiner fra Miele, Bosch, Siemens, LG og Whirlpool.

I tillegg er denne typen motor mer stillegående og energieffektive. De kan også kjøres flere runder etter hverandre uten at vaskemaskinen overopphetes.

YouTube Video -

 

En enklere hverdag med nye funksjoner

Er du ute etter en vaskemaskin med smarte funksjoner, er det mye spennende å velge i.

Du får for eksempel selvdosering av vaskemiddel. De fleste av oss bruker mer vaskemiddel enn det som er nødvendig, hvilket er dumt både for klærne (på grunn av såperester), lommeboken og miljøet. En selvdoserings-maskin fylles med store patroner som byttes ved behov, og maskinen regner selv ut den korrekte mengden med vaskemiddel du trenger til hver vask. 

Slettere skjorter

Lei av å stryke skjorter? Da bør du prøve en maskin med dampvask. Dampen fjerner lukt og retter ut skrukker, og egner seg perfekt for plagg som trenger en oppfriskning heller enn en full vask. Funksjonen kalles ofte også Allergiprogram, fordi dampen fjerner betraktelig mer støv og mikroorganismer enn et vanlig vaskeprogram. 

Noen maskiner lar deg utsette starten på en maskin, slik at den er ferdig akkurat når du er klar til å ta den ut. Da unngår du at tøy blir liggende vått i maskinen over tid. 

Viktig under installering

Uansett hvilken maskin du velger, så husk å fjerne transportsikringen når du skal installere den. Sikringen består av stag, eller skruer, som er skrudd inn på baksiden av maskinen for å beskytte den under transport. Hvis du ikke fjerner disse før bruk, vil maskinen bråke mye og “hoppe” under sentrifugeringen. Sjekk maskinens bruksanvisning hvis du er usikker på hvordan det gjøres.

 

 

 

Vaske og tørke med samme maskin?

Klikk her for å se vårt utvalg kombimaskiner.

YouTube Video -

Opprettet: 03.08.16

Sist oppdatert: 23.10.19