Fjern fukt fra kjelleren

 

Fuktige kjellere og kjellerlukt er slett ikke uvanlig, men visste du at det i verste fall forårsake betydelige helseplager? Her finner du en rask innføring om mulige årsaker til fuktproblemer og informasjon om hvordan du kan få bukt med problemet ved hjelp av en avfukter.

 

I Norden har vi et vått klima, og fukt er dessverre et utbredt problem. Snittfuktigheten i norske hjem er høy hele året, og i tillegg kommer vanndamp fra bad og kjøkken. En norsk gjennomsnittsfamilie på fire bruker over 12 liter vann - ikke rart mange har problemer med rå kjeller.

De tre største allergi- og astmafremkallerne i norske hjem er sigarettrøyk, midd og muggsopp. Mugg og midd trives best i fuktig miljø, og tillegg til å fremkalle allergi og astma, kan muggsporene føre til andre lidelser som: tørre øyne, tett nese, sår og tørr hals, unormal trøtthet, ørebetennelse, bronkitt, samt nedsatt konsentrasjon, arbeidsevne og immunforsvar. Heldigvis er det mulig å fjerne problemet.

Finn årsaken

Årsaken til fukt i hjemmet kan være flere, og det kan være verdt å undersøke huset før man graver opp halve tomta. En vanlig årsak er at grunnmuren absorberer vann fra grunnen eller fuktig uteklima, slik at det blir kondens på veggene. Når luftfuktigheten øker som for eksempel sommerstid, vil det kondensere mest der det er kaldt, som på grunnmur fra gulv og oppover. I tillegg vil det kunne samle seg kondens på lagrede eiendeler som gir fuktige pappesker og setter lukt i lagrede klær.

En annen årsak til mye fukt er lekkasjer gjennom sprekker i mur og vegg, men de er ofte synlige og enkle å oppdage.

Dette kan du gjøre med problemet

Kjellerlukt i rom og lagrede klær kan være sjenerende og skadelig på både helse og hjem. Hvis du har mistanke om at fukten skyldes kondens kan det være verdt å undersøke om ventilasjonen er tilstrekkelig. Økt ventilering av kjeller kan bidra til å tørke opp fukt som er tilført fra grunnen. Ved kondensproblemer og dårlig isolerte vegger, kan det derimot være gunstig å redusere ventilasjonen sommerstid når luften er varm og fuktig.  

En avfukter er korteste vei til et sunnere inneklima. Ved hjelp av en vifte, trekker avfukteren inn fuktig luft som går gjennom et kjølesystem. Luften blir avkjølt, og den kondenserer. Luften sendes tilbake varmere og tørrere, og vannet samles opp i en innebygget beholder eller fraktes ut med slange/ledning.

Det er viktig å velge rett avfukter til ditt behov. Prisene gjenspeiler kapasitet og strømutgifter. Ofte har de mer eksklusive variantene større kapasitet, og er spesielt egnet til kalde rom og til helårsbruk.

Det finnes mange ulike typer, men kort fortalt er det rotasjons- eller kompressorbaserte avfuktere og stempelkompressorer som er de vanlige for norske hjem. Stempelkompressorer er rimelige, mens rotasjonskompressorer er dyrere, men jobber godt selv om det er kaldere enn 10 grader, og i tillegg er mer energieffektive og mindre støyende.

Vi fører kjente merker som Wood´s og Meaco med ulik kapasitet. Flere modeller er utstyr med hygrostat som kontrollerer fuktighetsnivået, slik at den skrur seg av og på etter behov, og maskinene stopper opp når kammeret er fullt.

Svært mange har fuktproblemer i yttervegger som kan utbedres med utvendig etterisolering og fuktsikring. Her er det selvsagt viktig at arbeidet utføres av fagfolk og prislappen blir deretter. Trolig kan det være verdt å gjøre rimeligere tiltak først, og se om det løser problemet. Drenering er en effektiv måte å løse fuktproblemet på, men et slikt prosjekt kommer sjelden under 100 000.

 

Opprettet: 26.07.16

Sist oppdatert: 09.02.19