AMD RYZEN 5000

AMD Ryzen feirer 5 år med Ryzen-prosessorer! Takket være dem har vi fantastisk ytelse for å kjøre favorittspillene våre med maksimal hastighet. AMD Ryzen 5000 Series-prosessorer gir deg det beste innen høy ytelse, uansett om du spiller de nyeste spillene, designer den neste skyskraperen eller tygger deg gjennom vitenskapelige data. Med AMD Ryzen er du alltid i forkant.
YouTube Video - AMD Ryzen™ Processors: 5 Years Later

AMD Ryzen 5000 og "Zen 3" er tredje generasjon Ryzen

Da AMD lanserte Ryzen-prosessorfamilien i mars 2017, betydde det et etterlengtet skritt tilbake mot entusiastsegmentet. Den nye arkitekturen Zen sammen med mange kjerner til en moderat prislapp betydde et attraktivt tilbud for både skapere og spillere.

Raskt frem til høsten 2020, og det er tid for tredje generasjon av den populære prosessorfamilien - AMD Ryzen 5000 med Zen 3-arkitekturen under panseret. Nyhetene er mange, og ifølge AMD skal resultatet være økt ytelse i alle situasjoner, samt bedre energieffektivitet. Dette gjelder spesielt i spill, der mer kraft per tråd vil løfte FPS til nye høyder.

 

Flere kjerner reduserer forsinkelser

AMD Ryzen 3000-serien består under panseret av såkalte CCX-moduler, som hver inneholder fire prosessorkjerner. En åtte-kjernemodell har derfor to CCX-moduler som igjen trenger å kommunisere med hverandre.

Med Ryzen 5000-serien endrer AMD fundamentalt prosessorenes struktur. En CCX-modul består i stedet av åtte kjerner, noe som betyr at åtte kjernemodeller som Ryzen 7 5800X bare trenger en enkelt CCX-modul. Resultatet er lavere ventetid i internkommunikasjonen i prosessoren, noe som resulterer i høyere ytelse.

 

Bedre hurtigbuffer og spesifiserte algoritmer

For Zen 3 endrer AMD måten cache, prosessorkjernenes lokale lagring, fungerer i forhold til forrige generasjon. I en åttekjernemodell som Ryzen 7 5800X har alle kjerner tilgang til hele kaken på 32 MB L3-cache, noe som ikke var mulig før. Dette betyr ytterligere forbedringer i kretsens interne kommunikasjon.

I tillegg er det finjustert i såkalt "branch prediction", som er algoritmene som hjelper prosessoren med å forutsi og forberede seg til neste beregning. Funksjon er en viktig del av kretsen - hvis logikken kan gjette riktig, sparer den mye tid og øker ytelsen, og gjetter feil blir forberedt arbeid kastet i den digitale søppelkassen.

Totalt snakker AMD om opptil 19 prosent høyere såkalt IPC, Instruksjoner per syklus, altså økt ytelse med samme klokkefrekvens. Dette er spesielt viktig for spill og annen programvare, som for eksempel ikke kan bruke et uendelig antall prosessorkjerner til å distribuere arbeidet, men ofte har færre lastede tråder sammenlignet med for eksempel 3D-gjengivelse.

 

Fire nye modeller er først ute

For å ønske den nye Zen 3-arkitekturen velkommen, lanserer AMD fire nye prosessorer. Flaggskipet heter Ryzen 9 5950X og tilbyr 16 kjerner, med to CCX-moduler, som fungerer på opptil 4,9 GHz. Neste på skalaen er Ryzen 9 5900X med 12 kjerner, to CCX-moduler med 6 aktive kjerner hver, som fungerer opptil 4,8 GHz.

Litt lenger ned på ytelsesskalaen er Ryzen 7 5800X, som tilbyr en enkelt CCX-modul med 8 kjerner på opptil 4,7 GHz. Sist ut av lanseringsmodellene er Ryzen 5 5600X med 6 kjerner i en nedskalert CCX-modul som fungerer på opptil 4,6 GHz.

Alle prosessormodellene har offisiell støtte for DDR4-minne på opptil 3200 MHz, og er låst opp for overklokking. Vanlig er også SMT-teknologi for å kjøre to tråder per kjerne - det vil si så mange som 16 tråder for toppmodellen Ryzen 9 5950X.

 

Samme socket og hovedkort, men hold øye med detaljene

For Zen 3 og AMD Ryzen 5000 er det fremdeles AM4-kontakten som gjelder. Det er i utgangspunktet den samme teknologien som ble introdusert med første generasjon Ryzen, som gjør at prosessorene fysisk passer på hovedkort som er flere år gamle. Dette betyr imidlertid ikke at Ryzen 5000 fungerer med alle modeller.

Ved lansering er det bare støtte for hovedkortene AMD B550 eller AMD X570, og det etter en oppdatering av BIOS. I forbindelse med lanseringen vil B550- og X570-varianter med riktig BIOS-versjon installert direkte fra fabrikken utgis.

På sikt vil utvalgte modeller med de eldre kretsene AMD B450 og AMD X470 også motta støtte for Ryzen 5000. Dette gjøres via BIOS-oppdateringer som foreløpig blir rullet ut tidlig i 2021. Her ligger ansvaret hos hver enkelt produsent, så ikke alle modeller vil sannsynligvis få den nødvendige programvaren. Med andre ord må du selv finne ut hva som gjelder for ditt spesifikke system.

Eldre AM4-hovedkort i 300-serien vil ikke ha støtte for Zen 3 og AMD Ryzen 5000.