Sykkel med sykellykt lyser opp en mørk sti i skogen

Hvilken sykkellykt bør du velge?

Publisert 09. sep. 2019 10:44, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Setter du deg på sykkelen før sola har rukket å stå opp? Er det mørkt før du er hjemme? I Norge har vi mange måneder med både korte og mørke dager. I mørket er lys på sykkelen svært viktig for din sikkerhet, og det er dessuten påbudt. Er du selv pendler, eller har du barn som sykler til og fra skolen? Har du kjøpt deg el-sykkel eller el-sparkesykkel? Er du mosjonist eller aktiv syklist? Liker du deg i terreng og på sti, eller er du hekta på vintersykling og drar på utflukt med fatbike? Kanskje har du kastet deg på trenden med blandevei og eventyrsykling? Uansett hvilken type syklist du er: sykler du ute når det er mørkt, trenger du lys på sykkelen. Hvilken sykkellykt passer for deg? Her er en liten veiledning for å gjøre valget enklere.

Frontlykt til sykkelen

Grovt sett kan man skille mellom to typer frontlykter:

“Bli sett”-lykter

Relativt lyssvake sykkellykter som gjør deg synlig, men som ikke lyser sterkt nok til å se godt nok der det ikke er gatebelysning i tillegg.

“Se og bli sett”-lykter

Disse lyktene gjør deg synlig samtidig som de har tilstrekkelig sterkt lys til å lyse opp underlaget og gi deg oversikt selv når det er helt mørkt.

Svake sykkellykter finner du ikke hos oss. Vi vet at du vil sette pris på å se hvor du sykler. Derfor har vi tatt valget for deg. Da gjenstår det bare å finne ut hvilken “se og bli sett”-lykt som passer ditt bruk. Her går det et skille ut ifra hvor du har tenkt til å bruke lykten. Skal du kun sykle på vei, er alle våre lykter gode valg, men den sterkeste kan du gjerne velge bort. Den er mer enn du trenger til dette bruket.

Vi kan anbefale disse sykkellyktene for pendling/allround-bruk:

Skal du derimot også bruke sykkellykten til turer på sti, terreng eller fatbike, anbefaler vi at du velger en sterk lykt med god spredning på lyskjeglen. Med god spredning lyser du opp mer av omgivelsene, og ikke bare underlaget rett foran deg. På denne måten får du bedre overblikk og unngår “tunnelsyn”. Har du overblikk, finner du enklere rett linje og får bedre flyt.

Vi anbefaler disse sykkellyktene for terreng/sti/fatbike:

Baklykter til sykkelen

Vegtrafikkloven krever at du har baklys som er synlig på 300 meters avstand. Det er viktig med gode lykter også bak på sykkelen. Du har relativt lite oversikt over hva som skjer bak deg, og de som skal kjøre forbi er avhengige av å kunne se deg for å kunne passere deg på en forsvarlig måte. En baklykt til sykkelen er en rimelig investering i sikkerhet, og vi anbefaler å bruke to lykter samtidig som en ekstra forsikring. Du ser det ikke selv når en lykt går tom for strøm eller av en annen grunn slutter å virke - da er det bra å ha to. Baklykter fra iiglo er sterke, vanntette og enkle å montere.

iiglo sykkellykt bak 50 lm Lykter
-67%

iiglo sykkellykt bak 50 lm

COD LED, 3.7V 400mAh, oppladbar, IP 65
(3)
10+ stk. på lager.
Før 299,-
99,-

Synlighet på sykkel i trafikken

At gode lykter er nødvendig når det er mørkt er ikke så vanskelig å forstå, men for å ferdes trygt i trafikken er ikke lykter alt. Mange glemmer at de også bør være synlige fra sidene. Ved passering av veikryss og rundkjøringer er dette spesielt viktig. I skumring/grålysning når det er mer lyst enn mørkt ute, er fluoriserende farger mer effektfulle for synlighet enn lys fra lykter. Det er derfor smart å ha på seg refleksvest eller jakke med en iøynefallende farge. Hjul og føtter er i bevegelse. Reflekser i eiker eller fluoriserende farger på sko og sokker er derfor ekstra effektfullt for synlighet fra sidene.

Lading av sykkellykt

Alle våre sykkellykter kommer med oppladbart batteri. Sørg alltid for at batteriene er tilstrekkelig ladet for den turen du planlegger. Om du er pendler kan du kanskje lade lyktene mens du er på jobb?

Baklyktene lades via USB. Vi anbefaler en iiglo ladestasjon som du kan bruke til å lade opp både lykter, telefon og andre enheter samtidig. Er du mye på farten anbefaler vi å bruke en nødlader.

Frontlyktene leveres med egen lader som plugges i en vanlig strømkontakt. Vi anbefaler også våre overspenningsvern. Med dette kan du lade både frontlykt og baklykter, og du har også mulighet til å lade enheter som er kompatible med USB-C™.

Ekstra batteri til sykkellykten

Frontlyktene leveres med et eksternt batteri. Vi har også batterier som kan kjøpes som tilbehør. Disse kommer i to ulike størrelser som kan brukes om hverandre. Kanskje ønsker du et mindre batteri for pendling enn hva du bruker på langturer? Hvis du skal være av gårde lenge uten mulighet for lading, er det lurt med et ekstra batteri i sekken.

Montering av sykkellykter og batteri

Våre sykkellykter festes raskt og enkelt med solide gummistrikker. Ønsker du et mer ryddig styre hvor frontlykten er litt ute av veien? Kanskje du har kjøpt den største lykten? Da anbefaler vi at du monterer lykten “opp-ned” - altså på undersiden av styret. Dette fungere utmerket så sant du ikke har for mange kabler som kommer i veien.

Batteriet til frontlykten bør monteres på overrøret (stangen) eller styrefremspringet (stem). Hvis det ikke kommer i konflikt med baklykt, kan det også monteres på setepinnen. Batteriet festes med et solid borrelåsbånd, og det er enkelt å ta det av og på.

Baklyktene festes til setepinnen eller setestagene (stengene som går ned mot innfestingen av bakhjulet).