,

Chromebook – Perfekt til både fritid og jobb

Publisert 27. jun. 2019 12:56, Oppdatert 28. apr. 2022 12:45

Vurderer du å kjøpe ny PC, eller kanskje en Chromebook? Vi har sett nærmere på de populære laptopene med lekkert design og lav pris. Her vil vi gi deg svar på de spørsmålene du kanskje sitter med om de unike maskinene som både jobber raskt og har god batteritid.

Hva er en Chromebook?

Chromebook er en fellesbetegnelse for bærbare-PC-er som har operativsystemet Chrome OS, utviklet av Google. Mange PC-produsenter som Samsung, HP, Acer og ASUS har Chromebooks i sitt sortiment, som alle krever innlogging med Google-konto for å fungere optimalt. Dine dokumenter, bilder og filmer lagres i sky-tjenesten Google Disk, noe som gir deg sømløs tilgang til alle dine filer, bilder og musikk fra ulike enheter, uansett hvor du er.

YouTube Video - En dag med Chromebook

Felles for disse er høy sikkerhet og lang levetid, da de oppdateres automatisk. PC-en blir ikke tregere med tiden og sikkerheten er godt ivaretatt med hyppige automatiske oppdateringer.
Vi spør vår produktspesialist, Lars Førisdal, om fordelene ved å kjøpe en Chromebook.

            Chromebook har mange fordeler, og noe som veier tungt for mange er prisen. Her får du mye PC for pengene, og bruker du maskinen primært til å surfe eller jobbe med enkle oppgaver, gjør Chromebook jobben!

 

Se vårt store utvalg av Chromebooks her.

Perfekt til jobb, studier og fritid

Chromebook er av flere grunner en ypperlig PC til studier, jobb eller folk som er mye på farta. Den har lav vekt, hyggelig pris og lang batteritid. Dette er laptoper som hele tiden vil være oppdatert, år etter år. I tillegg er designet på disse maskinene moderne og relativt like utseendemessig, sammenlignet med populære konkurrenter som for eksempel Apple.

Raskt i gang når du er sent ute

For mange er tid en mangelvare, så hvorfor skal man da bruke tid på å vente at PC-en starter når man ikke trenger? For ikke å snakke om hvor frustrerende det er med en treg PC om du allerede er sent ute til dagens møte eller presentasjon. En Chromebook starter i løpet av sekunder.

            Har du benyttet en tradisjonell PC tidligere, vil du merke forskjellen og bli positivt overrasket over den korte oppstartstiden, forteller Førisdal.

Chromebook er super for å samarbeide med andre

Jobber du mye prosjektbasert og har behov for å samarbeide tett med andre, er Chromebook et godt verktøy å jobbe fra.

            Mange har god kjennskap til Google Disk allerede, og det er enkelt å dele dokumenter med de du jobber sammen med, sier Førisdal.

Er det en trygg PC når alt lagres i skytjenesten?

Chromebook har hatt stort fokus på sikkerhet under utviklingen av maskinene. Med automatiske programoppdateringer som kjøres i bakgrunnen når PC-en er på, vil du alltid ha en oppdatert Chromebook. Alt lagres i skyen så du enkelt kan hente det frem igjen, hvor og når det passer deg. Bonusen ved at alle dokumenter og bilder lagres på en ekstern server – eller «i skyen», som det kalles, for det er slik det føles – er at du kan miste maskinen din i bakken, kjøre over den med en dampveivals og grille restene i et krematorium uten at så mye som en bokstav går tapt.

Kan man bruke Windows-programmer på en Chromebook?
            Ja, men du kan ikke installere skrivebordsversjonen av Office-pakkene fra Windows eller Mac. Appene vil fungere ved å laste dem ned i Google Play-butikken.

Slik gjør du det:

  1. Åpne Google Play
    2. Finn ønsket app: Microsoft Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote eller Skype.
    3. Velg Installer
    4. Gå inn på startprogrammet på din Chromebook og velg app
    5. Logg inn med din Microsoft-konto eller Office 365.

Lett og lang batteritid

Chromebook har både lav vekt og lang batteritid, perfekt om du ikke har mulighet til å lade hver gang du skal ta den i bruk. Ifølge produsenten har de nyeste PC-ene opptil 10 timer batteritid. Med andre ord, velegnet til folk på farta.

Som for alle bærbare maskiner er ditt bruk avgjørende for valg av riktig Chromebook. Blant Chromebook-er er det spesielt en viktig ting du bør ta stilling til.

            Du må vurdere om du ønsker deg en ren laptop eller en konvertibel maskin, en såkalt 2-i-1-PC som kan brukes både til nettbrett og PC, påpeker Førisdal.

Videre bør du ta stilling til behovet for skjerm. En større skjerm er mer behagelig å jobbe med når du for eksempel skal skrive oppgave eller jobbe i Excel. Mange bruker også laptopen til streaming av serier og filmer, og da kan en god skjerm være essensielt.

Hvordan fungerer Google Disk?

Google Disk har 15GB gratis lagringsplass, og gir deg tilgang til dine dokumenter uansett hvor du er. Google Disk inneholder Gmail, Google Foto og alle dine Google-dokumenter. Her kan du jobbe sammen med andre i sanntid i samme dokumenter, regneark eller presentasjoner. Ved å aktivt bruke Google Disk på jobb, under studiene eller rett og slett på farta, vil du kunne åpne opp og redigere filene dine fra mobil, nettbrett eller hvilken som helst PC. Trenger du mer lagring er det enkelt å oppgradere lagringsplassen i Google One. Si farvel til eksterne harddisker og jevnlige backuper, her går alt automatisk!

Finnes det en grunn til å ikke kjøpe Chromebook?

            En Chromebook vil ikke fungere helt optimalt uten nettilgang, og dersom du vet det er vanskelige forhold for gratis WiFi der du skal bruke laptopen mest, ville jeg kanskje valgt en PC med større mulighet for lokal lagring, sier Førisdal.