Profilbilde av ThomasPASTE som streamer på Twitch for Komplett

Spis deg til å bli en bedre gamer

Publisert 30. apr. 2019 12:09, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

En gamer er ikke lenger en person som sitter hele dagen foran skjermen og drikker energidrikk. Tvert imot kreves det at du har en god helse dersom du skal holde tritt med de beste konkurrentene. ThomasPASTE er en tidligere radiovert som nå lever av å streame på heltid, og hans kosthold er langt ifra A4.

Twitch-profil ThomasPASTE

ThomasPASTE er en norsk Twitch-profil og streamer med sunne vaner. PASTE er kjent som radiostemme på NRJ, men nå er det gaming på heltid som gjelder. Han foretrekker spill-sjangeren Battle Royale, og hevder seg i Fortnite. Streameren er ikke bare et forbilde når det gjelder god underholdning, han har i tillegg gode vaner når det gjelder kosthold og trening.

Hvorfor er det viktig å være i god fysisk form for en gamer?

– God fysisk form og gaming går hånd i hånd spør du meg. Er kroppen sliten og lei, blir gameplayet seigt.
Som gamer vet du hvor mange avgjørelser som blir tatt til enhver tid, og hvis ikke kropp og sinn er i riktig balanse, blir gameplayet påvirket - og valgene ofte dårlige. Akkurat som ellers i livet, utdyper PASTE.

Hvilke øvelser er viktig for å bli en bedre spiller?

– Det er nok veldig individuelt. Helheten er nøkkelen tror jeg. For min del er en god joggetur med hunden min Oda, fantastisk for å friske opp i kroppen, men kanskje enda bedre for hodet. Frisk luft samtidig som pulsen øker, er en hjernebooster deluxe.

Ser du resultater av treningen som profesjonell streamer?

– Jeg merker helt klart resultatet i kroppen, og det påvirker garantert streamen i positiv retning. Spesielt kostholdet mitt har gjort mye bra for meg. Kanskje mer enn selve treningen de siste årene.

Du nevner kosthold, har du en diett, eller plan du følger?

– Jeg prøver å minimere inntaket av sukker og prosessert mat. Jeg har levd på et plantebasert kosthold i 7 år nå, og har bare positivt å si om det, som er en grunn til at jeg fortsatt er vegetarianer.

BLI EN BEDRE GAMER: Ved å spise sunt og trene kan man bli en bedre gamer FOTO: ThomasPASTE

Riktig og sunt kosthold

Forsker Ingo Froböse ved det tyske sportsuniversitetet i Köln er en av få forskere som har sett på e-sport som idrett. Funnene innenfor det sportslige var interessante og hadde klare koblinger til annen konsentrasjon- og presisjonsidrett som for eksempel sjakk og bordtennis. E-sport skilte seg også tydelig ut fra andre idretter på et annet viktig punkt, nemlig om de hadde fokus på et sunt og riktig kosthold. Spesielt var skillet mellom tradisjonell idrett og e-sport stort når det gjaldt hvorvidt kosthold var en del av forberedelsene på konkurransedagen.

Hvis vi til sammenligning ser på menyen til Magnus Carlsen under sjakk VM 2018, er den trolig veldig ulik spisevanene til en e-sporters under en turnering av samme kaliber. Carlsen spiser kun lette og sunne måltider både før og mellom partiene. Carlsens kokk, Magnus Forssell, delte menyen som kun bestod av sunne måltider med TV2 under mesterskapet: 

Frokost: Acai-smoothie, eventuelt en lett salat.
Lunsj: 
Salat eller omelett
Mellommåltid: 
Nøtter, frukt, smoothie, juice.
Middag: 
En sunn middag anbefalt av kokken, eller det Carlsen selv ønsker, som havabbor lørdag under VM.

E-sportere burde trene mer

Den tyske idrettsforskeren så at e-supportere hadde samme fysiske nivå som en vanlig medborger, noe som skremmer Froböse. De burde trene styrke for nakke, skuldre og rygg, som vil føre til at de motoriske evnene forbedres, uttaler han. På skole, jobb eller fritiden kan det bli langvarige perioder med sitting, og det er nettopp den langvarige sittingen uten avbrekk som påvirker helsa vår negativt. Det er ikke farlig å sitte på en stol en stund, men problemet oppstår når vi blir sittende der over tid i stedet for å være i bevegelse. Ergoterapeut Elisabeth Pleym Gundersen oppfordrer til regelmessig aktivitet for gamere.

– Kjenn etter hvordan kroppen din har det. Får du vedvarende plager – oppsøk helsesøster, lege eller fysioterapeut. Det er viktig med god ergonomi og regelmessig fysisk aktivitet, det gjør godt for kropp og sjel.
Under turneringer og lengre runder er det viktig med pauser for at kroppen skal spille på lag med deg. Disse øvelsene gjelder ikke bare for gaming, men for alle som sitter mye stille både på skolebenken og på jobben.

Enkle øvelser for gamere

Ergoterapeut Elisabeth Pleym Andersen har enkle tips til øvelser for gamere. Øvelsene kan raskt gjøres i pausene, noen også sittende.