Bli en bedre gaming-forelder: voksen og barn gamer sammen

Bli en bedre gamingforelder

Publisert 05. apr. 2019 08:39, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Medietilsynet har avdekket at foreldre er mindre interessert i barnas medie- og spillevaner enn andre klassiske fritidsaktiviteter som idrett og speiding. Mange foreldre bekymrer seg over at barna bruker for mye tid foran skjermen. I stedet for å bruke tiden til bekymring burde foreldrene engasjere seg i barnas gaming som har kommet for å bli. Her er tipsene til hvordan du kan bli en bedre gamingmamma eller gamingpappa.

På tide å knuse fordommene

Det er en kjent sak at det oppstår fordommer når man mangler kunnskap, og dette gjelder selvsagt også for gaming. Som forelder har man kanskje hørt om spillavhengighet og at gaming ikke er bra for barna, uten å sette seg inn i fakta. Foreldre frykter at spillingen går utover skole og lekser samt sosial omgang og utelek med andre barn. Men gaming har kommet for å bli, og det er mange positive sider ved gaming.

Lavere interesse blant foreldre enn annen idrett

Medietilsynet gjennomførte en undersøkelse: «Barn og medier 2018». Undersøkelsen ble gjennomført med intervju av 4805 norske barn i alderen 9-18 år om deres medievaner. Barna fikk i denne sammenheng spørsmål om foreldres oppfølging, og i hvilken grad de foresatte viste interesse i barnas aktiviteter. I resultatet fremkommer det at kun 18% av foreldre viser interesse rundt barnas dataspill. Til sammenligning oppgav hele 71 prosent av barna at foreldrene viste interesse for andre typer fritidsinteresser som idrett. Det skiller noe på kjønn, der flere gutter opplever at foreldrene viser større interesse for spilling, enn jentene.

Tips til foreldre

Vis interesse og still spørsmål

Medietilsynet har egne sider der de oppfordrer deg til å snakke med barnet ditt om spill. På «snakk om spill.no» finner du flere nyttige tips til hvordan du bør kommunisere med barnet ditt vedrørende gaming.

Spør hvordan tone barna har seg imellom

De fleste spillene foregår på nett, der deltakerne kommuniserer med hverandre underveis i spillet, og da som oftest på engelsk. Som i andre sosiale medier er det lurt å følge med på hvordan tonen er mellom ungdommene også her. Mobbing foregår på alle arenaer og det er fint å spørre barnet ditt spørsmål som: «Er det noen som mobbes, eller som dere er stygge med når dere spiller? Føler du deg trygg når du spiller?»

Spør hvem de spiller med

Dagens spill er mer sosiale enn de fleste foreldre er klar over. Spillene kan være en svært positiv opplevelse for tilhørighet, spesielt for barn som sliter med å passe inn i andre tradisjonelle sosiale sammenhenger, da de møter likesinnede på nett. Som forelder bør du vise interesse rundt hvem som er vennene til barnet ditt, ikke bare klassekameratene, men også vennene online.

Prøv selv

Du trenger hverken være god eller game lenge for å forstå prinsippene i spillet. De fleste spill har en «tutorial» som går gjennom spillets storyline og grunnleggende spillfunksjoner. Her kan du lære hvordan spillkarakterene beveger seg og du kan bruke en «non-player-character (NPC)» der du kan teste med god hjelp fra PC-en.

Tips fra en gamingpappa

Per Anders Tveit jobber med markedsføring på skittfiske.no på dagtid og er gamingpappa på kveldstid, men det er på langt nær kun spilling som følges opp hjemme hos familien Tveit. Thorbjørn og Theodor (10) og Sara Marie (12) gjør alltid lekser før det enten er fotballtrening eller annen aktivitet på agendaen. Tiden som eventuelt er til overs brukes til spill, og gjerne sammen med mamma og pappa.

Tveit er selv en aktiv spiller og er blant annet medlem av gamingklubben Spett Gaming. Pappaen har selv forsøkt å engasjere andre foreldre til å delta mer aktivt i barnas spilling, da han mener at spillingen bør følges opp på lik linje som hvilken som helst annen fritidsaktivitet.

ENGASJERT GAMINGPAPPA: Per Anders Tveit syns det er like viktig å vise interesse for spillene barna spiller, som fritidsaktiviteter. FOTO: PRIVAT

– Det spiller ingen rolle om fritidsaktiviteten til barna utfolder seg på en fotballbane eller på en digital arena. Behovet for foreldre på sidelinjen er der, både som heiagjeng og vaffelstekere så vel som tilretteleggere, enten det er kjøring til kamp eller rigging til LAN/dataparty.

Tveit utdyper at engasjementet er påfallende lavere når det gjelder dataspill enn sport.

– Når barna scorer et mål eller redder et straffeskudd høster det lovord mens det ofte ikke er det samme i spillsammenheng rett og slett fordi foreldre ikke ser den samme verdien av de tingene barnet har oppnådd.

Følelsen av å få aksept hjemme for det barnet brenner for er viktig. Faktumet at vi som foreldregenerasjon kan være digitalt akterutseilt bør ikke gå på bekostning av barna. Vær der for barna som tydelige grensesettere og støttespillere, bygg opp under den gode følelsen man får når man utgjør en forskjell i et spill så vel som på en fotballbane. Bygg opp under den sosiale spillearenaen på samme måte som for den fysiske aktiviteten, anbefaler Tveit.

– Still opp som sjåfør eller riggehjelp til dataparty på samme måte som du stiller til dugnad for idrettslaget. Eller inviter til dataparty selv. Mulighetene er mange, men det krever at vi som foreldre tar oss bryet med å sette oss inn i barnas behov og den tiden de lever i. Altfor mange refererer til hvordan det var da vi selv var barn uten å ta inn over seg at verden rundt oss har gått videre, og at vi virkelig burde gjøre vårt beste for å henge med.

Hvordan finner dere balansen mellom andre fritidsaktiviteter og gaming?

– Vi har et sett med regler som barna har vært med å utforme. Vi er enige om at lekser og husarbeid går foran alt, slik at det ikke går på bekostning av noe annet, uansett fritidsaktivitet. Hvis ikke leksene er gjort må både fotballtrening og/eller spilling gi tapt.

Hvordan følger du med på hva barna spiller?

– Da ungene var mindre satt vi som oftest sammen med dem når de spilte på enten iPad eller Xbox. På den måten fikk vi godt innsyn i hva de holdt på med. Ettersom de ble større fikk de andre ønsker når det gjaldt spilling og behovet for en privat sfære var større. Ikke minst med tanke på støy siden de ønsket å kommunisere med vennene sine mens de spilte. De sitter dermed på sine respektive rom, men vi har en god dialog og vet hvilke spill de spiller. Ønsker de et nytt spill eller tillegg til spill så spør de oss.

Spiller dere sammen?

– Ja. Noen av spillene fenger ikke meg personlig, men det er viktig for oss som foreldre at vi vet hva barna holder på med og det fordrer at vi setter oss inn i det. Jeg er naturligvis dårligere til å spille de fleste spillene enn barna mine, men det er også noe som gjør det litt ekstra moro. Ungene får vist frem det de er gode på og får en mestringsfølelse i at de er bedre enn foreldrene. Samtidig får vi som foreldre en bedre forståelse av spillet og de elementene som barna bruker mye tid på å mestre.

Er det stor forskjell blant foreldre på hvor engasjerte de er i barnas spilling?

– Veldig. Jeg snakker stadig med foreldre med jevnaldrende barn som har en mer negativ innfallsvinkel til spilling, og de ser på spilling som et onde snarere enn noe positivt. I mitt hode er det egentlig ingen forskjell på når en av guttungene kommer hjem etter fotballkamp og stolt forteller om målet han scoret enn om han forteller om at han vant en runde i Fortnite. Eller når jentungen stolt vil vise frem noe hun har bygget i Minecraft og har brukt mye tid på å planlegge og konstruere. Følelsen deres av å ha oppnådd noe er lik uansett hvilken plattform de har utført det på og det er vår rolle som foreldre å gi dem den bekreftelsen de søker.

Har du tips til andre foreldre for å gi barna positive spillopplevelser?

– Sett deg inn i spillet ved å prøve det selv. Det holder ikke å snakke med en annen foreldre som kanskje også har et negativt forhold til spilling. Gjør deg opp egne meninger, men ha respekt for at tidene har forandret seg og at spilling er kommet for å bli. Sett deg gjerne sammen med barnet og spill sammen. Still spørsmål. Våg å være dum.

Vi spør barna om gaming

Hva liker du best med å spille?

– Det beste er å ha det gøy, spille med venner, være kreativ og vinne, svarer Theodor, Thorbjørn og Sara Marie smilende.

Hvordan kombinerer du andre aktiviteter med spilling?

– Vi får lov til å spille til avtalte tider. Når det er trening så må vi dra, og lekser må alltid være gjort først. Rekkefølgen er noe sånt som: Lekser, trening, spilling hvis tid. Andre aktiviteter er også gøy.

Har du fått venner gjennom spilling?

– Ja, venner av venner. Jeg har blitt bedre kjent med andre jeg kjenner fra før.

Hva er den mest irriterende forstyrrelsen når du gamer?

– Det er irriterende hvis mamma eller pappa sier jeg må avslutte midt i en runde, da spør jeg gjerne om jeg får lov til å fortsette litt til. Og så er det kjipt når katten leker med ledningen og ender med å dra den ut. Det verste er hvis PC-en kræsjer.

Hvordan bør foreldre følge opp gamingen til barna?

– Det holder at de sjekker innom og ser hva de driver med. Det er gøy å fortelle om og vise frem det jeg gjør. Og så synes jeg det er kjempegøy å spille sammen. Jeg synes foreldrene bør spille mer med barna selv om de er dårlige i spillet.

Hva bør du ikke gjøre …

Nå har vi sett litt på hva du burde gjøre som gamingforeldre, men hva er så det verste du gjør? Å forlate midt i en spilleomgang med gaming kan sammenlignes med å forlate midt i en omgang i annen idrett. Du går ikke av banen midt i kampen bare fordi mamma sier at middagen er klar. Espen Harring er medlem i gamingklubben Spett Gaming, og deler noen uskrevne regler som kan være nyttig for foreldre med barn som spiller.

1. Avtal med den som spiller i god tid før de må gå fra spillet. På den måten vet de selv om de rekker en runde til eller ikke.

2. Vent til runden er over før du gir viktige beskjeder. Selv barn kan slite med å lytte til deg når de konsentrerer seg for å vinne et game eller en fight.

3. Husk at gamerne mest sannsynlig snakker med andre over internett når de spiller. Gi dem sjansen til å skru av mikrofonen sin før du begynner å «mase».

4. Engasjer deg i hva gamerne driver med. Spør dem om spillet. Lær deg hva det meste betyr og går ut på. På den måten er det lettere å forstå og å føre en samtale. Det blir på samme måte som at du skulle stått på sidelinjen under en håndballkamp.