Person holder nye Samsung Galaxy S10+ i hånden

En S10-prat med Samsung

Publisert 12. mar. 2019 11:55, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Komplett besøkte mobilkongressen MWC i Barcelona og møtte blant annet produktspesialist fra Samsung, Daniel Kvalheim. Han hadde følgende å si om mobilgigantens nye flaggskip Galaxy S10.

Vi står foran mobilutstillingen til Samsung der Kvalheim skal gå i dybden på hva publikum kan forvente seg av den nye mobilserien.

— Noe som er nytt er at vi har tre modeller i stedet for to. S10e, S10 og S10+. Det første man legger merke til er at de har et nytt design. Det er en skjem som vi kaller Infinity-O som er laserkutta for hull til kamera. Skjermen på S10-serien er den nyeste og beste du kan ha på en digital skjerm i dag.

PRODUKTSPESIALIST: Daniel Kvalheim fra Samsung tipser om hva vi kan forvente oss av S10-serien. FOTO: KOMPLETT

Hva skiller mellom de ulike modellene?

— Hjernen, prosessorkraften, er den samme på alle tre modeller, men den rimeligste, S10e, har en flat skjerm som er noe mindre. Skjermkvaliteten er den samme, men oppløsningen blir litt lavere. S10e har fingeravtrykkleser på siden, samt mangler telefoto linsen (zoom).

Hva annet er nytt?

— Vi har fått en ultrasonisk fingeravleser. Jeg legger bare fingeren min på fronten av skjermen, og så åpner den seg. Vi er først ut i verden med å bruke lydbølger i stedet for optisk, som har vært på markedet til nå. Den fungerer i alle typer vær og lysforhold. Skjermteknologien er dynamisk AMOLED og bruker mindre strøm enn tidligere modeller, har 42% mindre blålys gitt fra skjermen og likevel har den mest fargekorrekte skjermen noensinne (ref Displaymate.com). Skjermen er verdens første som støtter HDR10+. Og den er verdens første med WiFi 6, og støtter via LTE (4G) opptil 2GB hastighet.

La oss se nærmere på kameraene

— Vi har nå to kameraer i front på S10+, i tillegg til en setup med tre kameraer på baksiden. Hvis man er kjent med Samsung S9+, er man vant til telelinse og vanlig zoomlinse. Det som er nytt her er en ultravid linse, og den er veldig interessant. Den ser hele 123 grader, mens det menneskelige øyet ser kun 120 grader, som betyr at du kan få med mye mer fra samme avstand enn tidligere.

Hva tilfører kunstig intelligens til kamera?

— Det er første gang vi har kunstig intelligens (AI) som en del i prosessoren. På kamera har vi «Scene Optimizer» den vil gjenkjenne scener som for eksempel en solnedgang med sine rødtoner, og det gjør den nå mer presis og raskere. I tillegg vil den gjenkjenne motiver og hjelpe deg med å holde telefonen riktig for best mulig motiv. Samtidig har den kunstige intelligensen sett på 100 millioner høykvalitetsbilder og vil hjelpe en bruker med bildekomposisjon.

ULTRAVID LINSE: Med 3 kameraer bak som kan se hele 123 grader får du med mye mer enn før fra samme avstand. FOTO: KOMPLETT

Høy batterikapasitet

— Når det kommer til batterikapasitet, så jobber AI-en der også. Den lærer seg hvordan du bruker telefonen. For eksempel hva du gjør om morgenen, at du sjekker kalenderen, sjekker Facebook og så videre. Da optimaliserer mobilen mer prosessorkraft der det trengs. Kombinert med større batteri på 3100 på 10e og 4100mAh på S10+, så skal batteriet vare i 24 timer.

Nå har vi dekket stillbilder, hva så med filming?

— Det er en del nye ’’features’’ i tillegg til at du kan filme i HDR10+ kvalitet. Vi har en ‘’feature’’ der du kan filme med vidvinkellinse på 123 grader, men så dytter den ut en video i 75 grader i stedet. Det vil si at den stabiliserer videoen i etterkant. Det fungerer utrolig bra og gir ekte actionkamera-feeling.

Kvalheim forteller videre at telefonen har USB-C tilkobling og minijack, noe Samsung opplever at markedet fortsatt vil ha. I tillegg er det plass til Dual SIM eller et ekstra minnekort, der du kan ha ytterligere 512 GB lagringsplass.

— Når vi snakker om minne, har vi en keramisk modell med opptil 1 TB internlagring. Den kan igjen kombineres med et minnekort, da har du hele 1,5 TB i lomma di.

Hva er nytt når det kommer til lading?

— Den kan lade enda raskere trådløst. Det som er nytt og veldig interessant er at jeg nå kan dele batterikapasitet trådløst. Vi bruker Qi-standarden som er den største på markedet, og det er veldig enkelt. Det eneste jeg gjør er å trekke ned drop-down-menyen og velger ‘’wireless powershare’’. Jeg legger telefonen min ned og legger klokka på, og da begynner den å lade.

DELE BATTERIKAPASITET: Tom for strøm? Nå kan du lade klokka ved å legge den på telefonen. FOTO: KOMPLETT

Litt om klokka, Galaxy Active

— Det første man legger merke til med vår Galaxy Active, er at designet er litt annerledes. Den har ikke hjulet på ramma, i stedet bruker man touch. Den er mindre enn tidligere med sine 40 mm, det er gjort på bakgrunn av tilbakemelding på at folk ville ha en mindre klokke.

Klokken kommer i tre farger, det er sølv, sort og rose gull, og har mer eller mindre de samme featurene som de større klokkene. Den har innbygd pulsmåler og GPS, og så er jo klokka vanntett, og du kan faktisk svømme med den, forteller produktspesialisten.

— I tillegg har den 39 ‘’workouts’’, mange av disse er automatisk. Klokka vil forstå at jeg er ute og jogger. Jeg trenger ikke klikke på noe, jeg kan begynne å jogge, og klokka vil automatisk ‘’tracke’’ løpeturen.

NYTT DESIGN: Samsung har gjort klokken litt mindre og fjernet hjulet på ramma. FOTO: KOMPLETT

Hva har du for noe spennende oppi den lille boksen der?

— Det her er Galaxy buds, som tar over for vår tidligere trådløse ‘’Sound Connect’’. Proppene er 30% mindre samtidig som vi har økt batterikapasiteten med 30 %. Det gir deg 6 timer med musikk, pluss 7 timer med ladeetuiet som medfølger.

Nye og kule featurers på denne er at den har to mikrofoner. En på utsiden og en på innsiden, med dette kan øreproppene ta opp mobilsamtalen på innsiden uten bakgrunnstøy, forteller Kvalheim.

— Samtidig har den noe som heter ‘’ambient sound mode’’ som er velegnet for kontorlandskap. Ved å holde foran på den aktiveres den utvendige micen og du hører beskjeder som blir gitt.

LENGER BATTERITID: Galaxy Buds har økt batterikapasiteten med 30% slik at du nå får opptil 13 timers batteritid. FOTO: KOMPLETT