Samsung smartklokke med eSIM

Er du klar for smartklokke? eSIM gjør den smartere

Publisert 01. feb. 2019 13:06, Oppdatert 04. feb. 2020 11:46

Enda ikke fått deg smartklokke, eller er det på tide å bytte ut den gamle? Her kan du lese om hvorfor du trolig vil elske din nye smartklokke. Nå kommer de med eSIM, som utvider bruken av smartklokker i enda større grad.

Kort om smartklokker

Produsentene har prøvd å lage smarte klokker i en årrekke, og allerede i 1994 lanserte Swatch en klokke med personsøker ifølge NRK. Men det var først i 2012 at Apple lanserte sin første Apple Watch, i den form vi kaller smartklokke i dag. Smartklokkene blir også kalt «wearables», og blir normalt delt inn i to kategorier, de som kun viser informasjon og de klokkene der du kan manipulere informasjonen.

En smartklokke kommuniserer gjerne med en mobiltelefon, og den kan blant annet vise deg meldinger og innkommende anrop på håndleddet. I dag har smartklokkene blitt veldig gode, og grensen mellom en treningsklokke og en smartklokke er liten. Trolig vil også skillet mellom smartklokke og mobil viskes ut, og i 2015 lanserte NRK en TV-app som lar deg se TV-sendingene på smartklokka, noe som gjør at klokkene i stadig større grad kan erstatte mobilbruk.

Se hele vårt utvalg av smartklokker her.

Hvorfor bør du eie en smartklokke?

Hvis du spør en eier av smartklokke vil vedkommende trolig gi deg mange grunner til hvorfor også du bør investere i en tilsvarende. Vi har snakket med kategorisjef på Komplett, Espen Silseth om noen av bruksområdene som er populære blant nordmenn med smartklokke.

De som er motstandere av smartklokker er gjerne de som ikke har satt seg inn i hvilke bruksområder den faktisk har, og mener det kun er bortkastede penger. Ved å sette deg inn i funksjonene til klokka, får du maks utbytte av din nye dings.

– Jeg bruker min Samsung Galaxy Watch daglig, og nå ville jeg ikke vært foruten. Klokka gjør det ekstra lett å følge med på aktivitetsnivået mitt og det er motiverende i det jeg når måla mine.

En liten oversikt over vanlig bruk av smartklokke

Varsler

Korte meldinger og anrop. Hvem er det egentlig som prøver å få kontakt? Det kan være praktisk om du sitter opptatt i møter eller du er midt i middagen, og mobilen forhåpentligvis er lagt bort under måltidet.

Svar på anrop fra håndleddet

Med smartklokke ser du hvem som ringer. Perfekt i et møte det du kan se om det innkommende anropet er viktig nok til at du bør plukke opp telefonen. Du kan i tillegg besvare samtalen fra klokka på flere av modellene.

Bruk voice assistant

Apple Watch lar deg få hjelp av «Siri» gjennom klokka. For eksempel kan «Siri» hente frem sportsresultater mens du sitter i bilen, eller ringe opp en person fra din kontaktliste.

Finn frem med kart

Mange av smartklokkene har GPS som er en perfekt funksjon når du skal lete deg frem i en ny by eller er i ukjent terreng med sykkel eller joggesko.

Finn mobilen

Vi er helt avhengig av mobiltelefonen og den er viktigere å ha med seg ut døra enn lommeboka. Hvor ofte har du ikke stresset rundt i huset og forsøkt å huske hvor du la fra deg mobilen? Med en smartklokke kan du be klokka sende signal til mobilen, slik at du enkelt kan lytte deg frem til hvor den ligger.

Til trening

Glad i å røre på deg, da er trolig en smartklokke tingen. Smartklokkene har blitt enda bedre, og flere av modellene er fullgode treningsklokker med pulsmåling, GPS og andre nyttige funksjoner – ideelt for den som trener. Klokka snakker gjerne med dine treningspapper som Strava og lignende, så du kan kartlegge dine treningsrunder.

  

Skift design etter humøret

Flere av klokkene har mange muligheter til et personlig look som enkelt lar seg endre. «Swop» etter ditt bruk, slik som at du kan ha et sporty og digitalt utseende når du trener, mens et klassisk klokkedesign kan passe bedre på jobben. Også remmene er enkle å bytte.

Reimer til Samsung Galaxy Watch.

Reimer til Apple Watch.

Apper

Det finnes et hav av apper som du kan kombinere med din smartklokke, forteller Silseth. Og han har stor tro på at neste generasjon vil komme til å bruke smartklokke mer enn mobilen på sikt.

– Du kan se på YouTube-klipp og spille Tetris på klokka, og jeg ser at neste generasjon tar klokkeunderholdningen raskt til seg.

Lenger batteritid

Mange tror at batterikapasiteten på smartklokker er dårlig, men det er ikke tilfellet. Batteriene er tvert imot bedre enn på mobilen, perfekt for deg som skal trimme ute i kalde nord og er lei av å lade mobilen før nye treningsøkter.

– Jeg er positivt overrasket over batteritiden på min Samsung Galaxy Watch, og spesielt hvordan den takler kulde, sier Silseth

eSIM - hva er det?

eSIM er en liten versjon av et vanlig SIM-kort. Dette vil fungere som et tvilling-SIM og passer inn i smartklokker som har støtte for dette. Med eSIM på plass trenger du ikke lenger WiFi for at klokke og mobil skal snakke sammen. I fremtiden antar Kaare Fjeld, Business Manager for Devices i Telenor, at også vaskemaskin, gressklipper og bilen vil ha eSIM.

Samsung var tidlig ute med mulighet for SIM i sin Samsung Galaxy Watch, og tilbyr elektronisk SIM i alle sine nye modeller. Også Apple har plass for eSIM i flere modeller. Mobilprodusentene er heller ikke helt klare for å bytte ut SIM-skuffen med ny størrelse for eSIM, og vil i en lenger periode ha mobiler som har mulighet for begge SIM-korttyper, en såkalt hybridløsning.

Hvilken klokke bør du kjøpe?

Det finnes et stort utvalg smartklokker, og det kan være vanskelig å velge rett. Men din mobiltelefon bør gi en tydelig føring for valg av smartklokke. Det er helt klart enklest å bruke og sette opp en klokke fra samme produsent som mobilen. Har du en iPhone bør du velge Apple Watch, og dersom du allerede eier en Samsung mobil, er det klart at en Samsung Galaxy Watch vil være et godt valg, men det skal sies at sistnevnte også fint kan brukes sammen med din iPhone.

Testvinnere

Tek.no har utført en del tester på smartklokker og gir nøye anmeldelser når det tikker inn nye klokkemodeller. I september 2018 testet redaksjonen Samsung Galaxy Watch da den ble lansert, og klokken fikk svært gode skussmål.