Bruk mindre tid på pugging med disse triksene

Tre tips for å bli en mer effektiv student

Publisert 17. okt. 2018 10:55, Oppdatert 06. mar. 2020 14:36

Mange studenter bruker mye tid på å pugge pensum, men har ofte problemer med å kunne gjengi det de faktisk har lest. Men det finnes en løsning. I følge læringsekspert Magnus Ingebrigtsen kan man bruke kortere tid og lære mer ved å bytte studieteknikk.

– De mest vanlige studieteknikkene som brukes av studenter er også de mest ineffektive. Forskning har vist at å pugge pensum i det uendelige, markere halve boka med tusj i alle mulige farger, for så å skrive lange oppsummeringer av hvert kapittel, har vist seg å være svært lite effektivt, sier Ingebrigtsen.

LÆRINGSEKSPERTEN: Magnus Ingebrigtsen forteller deg hvordan du kan bli en mer effektiv student og få mer utbytte av studietiden. FOTO: RONALD JOHANSEN/VG Smart

Ingebrigtsen er mannen bak bedriften «Moderne Studieteknikk». Her viser han mennesker hvordan de skal lære mer effektivt via kurs og foredrag. Han har også en master i psykologi fra Universitetet i Tromsø, hvor han forsket på menneskers innstilling til det å lære.

– Selv om det er individuelt hvor stor effekt man får av å bytte studieteknikk, kan man ende opp med 3-4 ganger så mye informasjon og kunnskap om man velger å studere på en litt annerledes og smartere måte.

Slik velger du riktig student-PC

 

Prinsipp 1: Mindre lesing, mer «husking»

Dette prinsippet går ut på at vi har to ulike typer «minnestyrker»: Selve minnet og «veien frem» til minnet. Det holder ikke bare å ta inn kunnskap, man må også klare å hente det frem igjen. Ingebrigtsen kaller dette for «komme på»-trening.

– Problemet er som regel at man kun fokuserer på å ta inn kunnskap. Men fordi de fleste ikke har trent på å hente denne kunnskapen frem igjen, uten hjelp fra notater eller pensumbøker, får man gjerne jernteppe på eksamen.

Videre forteller læringseksperten at man helst bør bruke 30 prosent av tiden på å få kunnskapen inn i hodet, og de resterende 70 prosent på å hente den ut igjen. En fin måte å gjøre dette på er å, sammen med en medstudent, bytte på å fortelle hverandre hva man har lest. Studerer man alene kan man jevnlig legge fra seg boka og notere ned stikkord med hovedelementene i innholdet.

– Selv om den er en god del mer krevende, har denne metoden for læring vist seg å gi opp mot fire ganger så gunstige resultater, enn om man kun sitter passivt og pugger, påpeker Ingebrigtsen.

Disse PC-ene kan du bruke til gaming og studier

Slik rengjør du PC og tilbehør mest skånsomt og effektivt

Prinsipp 2: Øv med ulike oppgaver i sporadisk rekkefølge

Når man løser oppgaver tilknyttet kapittelet man akkurat har lest, vet man nøyaktig hvilken metode man skal bruke for å løse den. Det mange ikke tenker på er at man ikke har denne fordelen på eksamen. Men man kan trene opp evnen til å gjenkjenne hvilken metode man skal benytte for å kunne løse en bestemt oppgave.

– Et godt tips er at det alltid vil være lønnsomt å kombinere oppgaver fra ulike kapitler. Dette gjelder særlig emner som statistikk eller matematikk.

Ingebrigtsen mener dette kan gjennomføres ved å skrive ut oppgaver fra de aktuelle kapitlene, for så å klippe dem ut, blande dem sammen og trekke en vilkårlig oppgave. Denne metoden fungerer fint både alene og i grupper hvor man kan diskutere temaet før man løser oppgaven.

Prinsipp 3: Ikke studer på samme sted hele tiden

Forskning har bevist at miljøet man befinner seg i påvirker hva man husker. Det kan på den ene siden virke svært begrensende på hva man får med seg av informasjon, og på den andre siden fremme læringen og evnen til å huske informasjonen man har tatt inn.

Ingebrigtsen forteller om en studie hvor en samling studenter ble delt inn i to grupper, gruppe A og gruppe B. Gruppe A leste gjennom materialet to ganger i ett rom, og tok eksamen i et annet rom. Gruppe B leste den samme teksten i to ulike rom, en gang i hvert rom, og hadde eksamen i et tredje rom. Resultatene i studien viste at gruppe B gjorde det 40 prosent bedre enn gruppe A, kun som følge av at de hadde repetert stoffet i to ulike rom.

– Å jevnlig variere hvor man studerer, kan påvirke eksamensresultatet med så mye som en hel karakter, mener Ingebrigtsen

Fire gode grunner til å velge 2-i-1-PC

For å benytte seg av prinsippene over, kan man for eksempel bruke «flash cards». Under finnes to eksempler på apper som kan være nyttige.

 

AnkiApp Flashcards (gratis i App Store og Google Play)

TREN OPP HUKOMMELSEN DIN: Her kan man øve på det meste. Vi har valgt «US State Capitals». Når man trykker på «flip» får man oppgitt riktig svar og man kan angi hvilken vanskelighetsgrad flashkortet hadde. SKJERMDUMP ANKIAPP

Her kan man lage sine egne flashkort eller velge mellom flere millioner forhåndslagde. Appens avanserte algoritme lærer seg etter hvert som man bruker appen hvor godt man kan svarene på de ulike flashkortene. Videre lager den en egen prioriteringsliste slik at man ikke kaster bort tid på det man faktisk kan, men heller det man sliter litt mer med.

Ingebrigtsen nevner selv at han har lært mye på appen, alt fra spansk, anatomi og fysikk og fysiologi til statistikk.

Slik blir du en mester på Google

LAG DINE EGNE KORTSTOKKER: Ønsker du ikke å benytte noen av de ferdiglagde kortstokkene, er det lett å lage sine egne. Legg inn både tekst og bilder og få dine egne spesialtilpassede kort. SKJERMDUMP ANKIAPP

Er man i en studiegruppe oppfordrer Ingebrigtsen til å enten lage felles «decks» eller kortstokker sammen, eller at man kan dele en man allerede har laget. På denne måten kan man få bedre spørsmålskort, og arbeidsmengden blir bedre fordelt.

Klikk her for å laste ned gratisversjonen av AnkiApp Flashcards i App Store, eller her for å laste ned AnkiDroid Flashcards i Google Play.

 

Memrise (Gratis med kjøp i app i App Store og Google Play)

SPILL DEG GJENNOM PENSUM. Man «spiller» seg gjennom et emne til appen er fornøyd med prestasjonen og man får en poengsum. SKJERMDUMP MEMRISE

– I denne appen kan repeteringen sammenlignes mer med et spill hvor du får poeng for hvert riktig svar og stadig avanserer til nye nivåer.

Memrise fungerer i utgangspunktet på samme måte som AnkiApp. Her kan man imidlertid ikke lage sine egne kortstokker, men det finnes et bredt utvalg kategorier som blant annet Jus, Kunst og Litteratur, Matematikk og Vitenskap, Historie og Geografi, Medisin og helse, og mange flere.

Klikk her for å laste ned Memrise i App Store, eller her for å laste ned i Google Play.