Gi deg selv en velfortjent pause med "skjermtid"
KOBLE AV: Mobilen kan være en tidstyv. Appen «Skjermtid» skal gjøre det enklere for deg å gi tommelen en velfortjent pause. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

iOS 12-oppdateringen: Slik bruker du "Skjermtid"

Publisert 27. sep. 2018 16:27, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Apples nye operativsystem skal ikke bare forbedre hvordan vi bruker tiden vår på telefonen – det skal også hjelpe oss med å ta en pause fra den.

Hvert år ruller Apple ut nye og tilsynelatende bedre utgaver av sitt iOS operativsystem. I september ifjor ble iOS 12 tilgjengelig for nedlastning for alle Apple-brukere.

– Dette er en mye mindre oppdatering når det kommer til nye funksjoner og egenskaper enn det vi har sett tidligere. Denne gangen handler det om å gjøre alt en iPhone allerede kan, enda bedre, forteller Daniel Rosenquist, som står bak Apple-bloggen «Det store Eplet».

ENTUSIAST: Daniel Rosenquist blogger om Apple-produkter og -nyheter og følger alltid ekstra godt med under lanseringer. FOTO: PRIVAT

Apple fortalte tidligere i år at årets store oppdatering kom til å fokusere på stabilitet, brukervennlighet og bedre kontroll.

– Dette er merkbart, spesielt for deg som eier en eldre iPhone. Mange forteller at de eldre telefonen har blitt betydelig raskere, sier eksperten.

💡 Har du enda ikke oppdatert telefonen din? Gå til Innstillinger > Generelt > Trykk på Oppdatering. 

  

Full oversikt

Hastighet er dog ikke det eneste problemet Apple skal hjelpe oss med å løse med denne oppdatering. I likhet med Google, som nylig lanserte et såkalt «wellbeing»-dashboard til Android, som skal hjelpe brukerne med å «koble seg av» litt oftere, prøver også Apple nå å hjelpe sine brukere med å finne en sunnere og bedre balanse mellom «gadgets» og resten av livet. Som Apple selv sa under pressekonferansen: Teknologi skal forbedre livet ditt, ikke distrahere deg fra det.

Det beste eksempelet på Apples nye filosofi er den nye funksjonen «Skjermtid», som omtales som den største nyheten introdusert i iOS 12.

Se vårt utvalg av iPhone.

– Enkelt forklart gir «skjermtid» deg en oversikt over hvor mye du bruker telefonen, og hva du bruker den til. Du kan for eksempel spore ting som hvor mange pushvarsler de ulike appene sender deg hver uke, eller hvor ofte du åpner telefonen hver time, forklarer Rosenquist.

SKJERMDUMP IPHONE

   

Hver uke mottar du en ukesoppdatering, gjennom en pushmelding, som gir deg en detaljert oversikt over ditt bruksmønster. Utstyrt med denne innsikten, skal Apple hjelpe deg å avgjøre hvor mye tid du ønsker å bruke med nesen i skjermen.

– «Skjermtid» er både artig og nyttig. Mange vil nok få seg en liten aha-opplevelse når de utforsker appen. Oversikt er alltid en fordel, og er du mobilavhengig kan dette gi deg noen insentiver til å legge bort mobilen litt oftere, sier Rosenquist.

Blokkerer tilgang

For den som virkelig klør i tommelen, kan funksjonen «appgrenser» komme særlig godt med. Denne funksjonen lar deg sette dine egne grenser for hvor mye tid du skal bruke på en app per dag.

Føler du for eksempel at du bruker for mye tid på Instagram, kan du sette en grense på 30 minutter daglig.

SKJERMDUMP IPHONE

   

Når tiden er brukt opp vil du få opp en advarsel om at du har «scrollet» lenge nok og appen blokkeres. Du kan også planlegge for tider av døgnet ulike apper skal være blokkert.

– Om en velger å følge Apples råd, eller ignorere varslene og låse opp igjen appene, er opp til brukeren. «Skjermtid» er altså ikke en perfekt «kur» mot mobilavhengighet, men en god hjelp på veien, sier eksperten.

Foreldrekontroll

For foreldre kan «Skjermtid» også brukes som et verktøy for å få kontroll over barnas bruk av mobilen. Ved å konfigurere «familiedeling» i appen, kan du se skjermtid-rapporter for barnet ditt og angi foreldrekontroll direkte fra din egen telefon. Det vil si at du for eksempel kan sette grenser for når på døgnet barnet skal ha tilgang til enkelte applikasjoner, eller blokkere upassende apper helt.

Slik setter du opp skjermtid for familien:

For å komme i gang kan du legge til et barn med en eksisterende Apple-ID eller opprette ny barnekonto. Deretter må du...

📱 Åpne «Innstillinger» på barnets iPhone eller iPad

👉 Trykke på «Skjermtid»

👨‍👩‍👧  Velge «konfigurer skjermtid for familien»

📃 Følg instruksene for å tilpasse nedetid, appgrenser, begrenset innhold og personvern.

🔑 Opprett et foreldrepassord. 

Nå kan du styre barnets tilganger fra din egen telefon. Hvis barnet ditt har flere iOS-enheter, fungerer «Skjermtid» sømløst over dem, slik at du ikke trenger å bekymre deg for finjustering av innstillinger og grenser for hver enhet.