Prismatch*Prismatch*
Bli en streaming-ekspert med disse tipsene

Slik kommer du i gang med streaming

Publisert 11. sep. 2018 15:37, Oppdatert 12. jan. 2023 08:53

Du trenger ikke å være en profesjonell gamer for å produsere godt innhold. Her har vi samlet ekspertenes streamingråd til deg som vil satse eller begynne med Twitch.

Gaming har vokst seg stort, og Twitch har tatt av med over 15 millioner daglige brukere siden 2011. Stadig flere gamere foretrekker spill der de kan kommunisere med hverandre og de fleste følger andre gamere gjennom streaming. Vi har spurt kjente Twitch-profiler som Emilie «Emzia» Helgesen og Thomas PASTE om hvordan du kan starte opp eller forbedre dine sendinger.

Start konto for din kanal

Hvis du er helt fersk må du opprette en konto for å starte en kanal. For de som er over 13 år kan du kjapt registrere kontoen med FB eller e-post. Dette er enkelt, gratis, og du trenger ingen spesielle tekniske ferdigheter for å fikse dette.

Følg vår Twitch-kanal her.

Gjør det personlig

For å oppnå følgere, er det vesentlig å skille seg ut. Så hva er unikt for deg? – jo nettopp deg! Med andre ord bør du være personlig for å få det til å funke. Dette gjelder selvsagt også kanalsiden. Last opp bilde eller en avatar, lag et banner og fyll på med info om deg og hva du gjør foran kamera. De mest populære streamerne har stor personlighet og er gode til å underholde.

Emzia og Paste gir deg råd

Gjør din egen greie, by på seg selv og vær tålmodig, for det tar tid å bygge en profil på Twitch - da vil veien bli til mens du går. Dette er kort oppsummert hva de to kjente streamerne Emzia og Paste anbefaler til ferske streamere.

TWITCH-PROFILER: "Emzia" og "PASTE" tipser deg om hvordan du kan komme i gang med Twitch. FOTO: KOMPLETT

Hvordan formet du din profil på Twitch?

Paste understreker at førsteinntrykket er helt avgjørende.

– Det første jeg vil at folk tenker når de ser streamen min er: Hey, dette kan jeg like! Tenk at du er på en date for første gang. Da gir du alltid maks av deg selv! Streamene mine er akkurat sånn jeg liker å se på selv. En fin miks av bra gameplay, teknisk lekenhet, og ikke minst god stemning.

Se for å forbedre deg

Emilie Helgesen så en del på andre streamere før hun gikk i gang med å starte egne sendinger for å gjøre tilsvarende på sin måte. Thomas Paste forteller at han i tillegg bruker endel tid på å se opptak av egne streamer for forbedring.

– Hva gjør jeg bra? Hva kan bli bedre? Snakker jeg for mye? Snakker jeg for lite?

Hvilke gadgets er et must for deg under sending?

Emilie svarer at det viktigste er bra lyd og bilde. 

– Man trenger ikke et kjempedyrt kamera for å få bra kamerakvalitet, men bra lysforhold er derimot viktig - ellers blir det fort veldig mørkt og kornete, sier hun.

Enklere hverdag med StreamDeck

Både Emilie og Paste skryter av Elgato Stream Deck, et verktøy som forenkler arbeidsdagen til en streamer. Paste er faktisk så fornøyd at han har gått til innkjøp av 2 decks for enda flere knapper.

– En utrolig kjekk «gadget» som gjør at man kan automatisere diverse ting med kun ett tastetrykk - det er desidert en av mine favoritter, sier Emzia.

– Den lar meg styre streamens mange scener, lyder og effekter. Jeg har blitt så forelsket i den at jeg nå har kjøpt to, for totalt 30 knapper til total styring av streamen. Genialt!

En god gamingstol er et must for Thomas Paste

– Det blir fort en del timer på stream, så det å sitte godt er veldig viktig for meg. Terningkast 6 til Svive Phoenix ESGR som lar rompen min slappe av time etter time foran PC-en.  

Paste innrømmer at han er ekstra opptatt av lyd og setter veldig høye krav til mikrofonen.

– Jeg er en lydnerd, og en god mikrofon er vel investerte penger, og lyd er gjerne det første nye seere legger merke til. Jeg bruker Shure SM7B. (Funfact: Michael Jackson spilte inn det legendariske Thriller-albumet sitt med nettopp den mikrofonen).

Har DU utstyret klart?

Ofte kan du se at streamere oppgir utstyrsliste under profilen, og det er ikke uten grunn. Det er populært å ha det samme utstyret som Twitch-erne man følger. Men trolig trenger du ikke det beste av det beste for å underholde andre.

Før du trykker play kan det være lurt å ha utstyret på plass. Twitch krever ikke det dyreste utstyret, men litt basic tilbehør bør være på plass. Gaming-PC, mic, kamera og hodetelefoner er noe av basic utstyret for deg som vil strømme. I tillegg bør du sjekke netthastigheten på nettet du skal bruke så dine følgere slipper å oppleve hakking på grunn av treig linje.

Her er produktsjefenes anbefalinger til deg som vil begynne med streaming

Hardware
For streaming anbefaler vi en dedikert gaming-PC med god prosessorkapasitet, og et nyere grafikkort er å anbefale. Med produktene under er grunnlaget lagt for en sending som andre kan ha glede av.

Tilbehør
Det er mye gøy å få kjøpt, men mus, keyboard, gode hodetelefoner og en komfortabel gamingstol er blant produktene som vil gjøre livet som streamer enklere.

Se våre 10 bestselgende streaming-produkter

Monitor
Skjermer er en viktig del av gamingen og da også Twitch. To skjermer er et must for deg som vil streame, og minst en av de bør ha god oppløsning (108p, 1440p eller 4K) samt levere god hastighet (144Hz-240Hz).

Som primærskjerm anbefaler vi denne fra Svive:

  

Skjerm nummer to kan godt være et rimeligere alternativ da denne stort sett brukes til å chatte med følgerne.

Denne er et godt alternativ:

   

Bilde

For optimal deling og gode bilder anbefaler vi et godt webcamera, Stream Deck, Green Screen og softbox.

Her er våre anbefalinger i denne kategorien:

Webcamera
Kameraet som du skal bruke under sending bør kunne levere minimum 720 pi oppløsning. Her vil for eksempel et kamera som Logitech C922 Pro Stream kunne gjøre en god jobb.

Stream Deck
Få full kontroll på din stream ved hjelp av Stream Deck. Elgato Stream Deck får gode skussmål av både Emzia og Paste.

Green Screen
Svive Nebula Green Screen er akkurat det seriøse streamere behøver. Enkel å sette opp og enkel å pakke ned.

Softbox
Softbox skaper et mykt og jevnt lys slik at du kan ta dine bilder til nye høyder.

Lyd
Ikke bare mikrofon, men også stativ, shockmount og pop-filter er bidragsytere for å nå ut til dine følgere. Det finnes mikrofoner i alle prisklasser, men vår You Tube-spesialist Mikkel Melsom anbefaler følgende produktpakke fra Røde:

   

– Dette er en super pakke! Her får du alt du trenger av mic, arm og shockmount, sier Mikkel.

Vil du dele dine opplevelser med streaming? Vi har streamingproduktene du trenger her.

Nødvendig programvare
Twitch dreier seg om å dele video. Du trenger derfor programvare som laster ned og lar deg dele ditt materiale. OBS Studio (Open Broadcaster Software) er en gratis programvare som er enkel i bruk, og er super til å redigere lyd og bilde, sette inn tekst og i tillegg å sende live.

Guide til OBS Studio
Lyst til å lære hvordan du bruker OBS Studio? Se denne innføringsfilmen for deg som er ny i OBS.

  

YouTube Video - Hvordan sette opp en stream med OBS

Tips for en bedre sending på 1-2-3

#1 Finn din greie
Det er mange som deler der ute, og det er viktig å by på deg selv for å lykkes. Hva er unikt for deg? Alle kan ikke være best, men du kan kanskje underholde på annen måte?

#2 En sosial plattform
Twitch er mye mer enn et media til å vise video. Det er en plattform som krever lyd og chat for å fungere optimalt. Chaten er et glimrende forum til å kommunisere med dine følgere.

#3 Ha det gøy
Ikke begynn med Twitch fordi du skal tjene penger, men fordi du liker det. Når du er i ditt ess vil det synes på skjermen og resultatet er god underholdning.

Hvordan kan man forberede seg mot nettroll?

Ved å starte en Twitch-kanal åpner du samtidig opp for andres meninger, og alle er ikke like positive. Det vil alltid være «haters» som vil være ufine i kommentarene. Det kan være lurt å være klar over dette før man begynner. Det finnes heldigvis boter som filtrerer slike kommentarer. For eksempel vil «Nightbot» jobbe i kulissene og fjerne de ufine meldingene så du slipper å lese deg gjennom gørra.

Litt om Nightbot

Nightbot er en skreddersydd chatbot for deg som kommuniserer med følge gjennom YouTube og Twitch. Ikke bare luker den ut mindre hyggelige innlegg gjennom spam-filter, men den er også et fint hjelpemiddel for konkurranser og nedtellinger til neste sending.

Da skulle det meste være klart til å trykke «play».