iPhone X tar knallskarpe bilder, og særlig lekre blir bildene tatt i portrettmodus

Slik tar du bedre bilder med iPhone X og iPhone 8 Plus

Publisert 11. jul 2018 15:02, Oppdatert 13. mai 2020 10:51

Apples flaggskip-telefoner er blant de beste kameramobilene på markedet akkurat nå. Kjenner du til de ulike modusene og innstillingene, kan du knipse helt utrolige bilder.

En av dem som har lang erfaring med Apples ulike telefoner, er Daniel Rosenquist, som står bak bloggen «Det store eplet». Der skriver han om ulike Apple-produkter og -nyheter. Han har tatt mange gode bilder med sin iPhone X, og har eksperimentert mye med de ulike fotoinnstillingene.

Selv om man også kan ta gode bilder med iPhone 7 og 8, mener han at de to objektivene som er på Plus-modellene og iPhone X utgjør en stor forskjell.

Sjekk også: Denne værstasjonen kan gi oss bedre værvarsler

– iPhone X bruker begge objektivene mye oftere enn iPhone 7 Plus, noe som betyr at denne telefonen er MYE bedre i dårlige lysforhold. Her var 7 Plus relativt god, men X knuser forgjengeren i tester med lite lys, forklarer Rosenquist.

APPLE-EKSPERT: Daniel Rosenquist skriver om Apple-produkter på sin blogg «Det store eplet» FOTO: PRIVAT

I tillegg har selvsagt den nyeste modellen fått flere oppgraderinger på innsiden, for eksempel nye fotosensorer, bedre bildestabilisator og software som gir bedre fargegjengivelse og -dybde, legger han til.

– Min erfaring er at portrettmodusen på iPhone X er lettere å ha med å gjøre. Med 7 Plus følte jeg ofte at man måtte ha perfekt distanse fra objektet, og helst ikke røre seg så mye. Med X er det lettere å ta portrettbilder, synes jeg.

Les også: iPhone - husker du alle modellene gjennom tidene?

ULIKE MODUSER: Sveiper man til siden når man er inne i kamera-appen, kan man bytte «modus», for eksempel mellom video og bilder. SKJERMDUMP IPHONE

Her er Apple-ekspertens råd til deg som ønsker å ta enda bedre bilder med iPhone X og iPhone 8 Plus:

💡PS! Med unntak av tipsene om «portrettmodus» og «portrettlyssetting», gjelder rådene for de fleste av Apples telefoner.

Bruk portrettmodus

Kameramodusen «portrett» var en av de aller største nyhetene som kom da iPhone 7 Plus ble lansert for snart to år siden. Dette var den første Apple-telefonen med to kameralinser på baksiden, og suksessen ble videreført da iPhone X og iPhone 8 Plus ble sluppet i fjor.

– Det denne modusen gjør er å sette begge linsene i arbeid for å skape et bilde som ligner på hva du kan ta med et mer avansert speilreflekskamera. Det gjør den gjennom å gjøre forgrunnen skarp og bakgrunnen uskarp, og på den måten simulere dybde.

PORTRETT-BILDER: Det er nesten ikke til å tro, men disse bildene er tatt med «portrett»-modus på iPhone X. FOTO: PRIVAT/DANIEL ROSENQUIST

Med iPhone X fungerer portrettmodus også på frontkameraet, slik at du kan ta «selfies» med samme effekt.

– Jeg driver ganske lite med det, men det er en kjekk greie for litt kulere bilder av deg selv, sier Rosenquist.

 

MODELL-KATT: Katten Grizzly poserer i bakgården, mens katte-pappa Daniel Rosenquist knipser et lite blinkskudd. FOTO: PRIVAT

📸 Slik gjør du:

1. Åpne kamera-appen 

2. Sveip fingeren bortover for å forandre «modus». Velg «Portrett»

3. Se etter den gule portrettruten

4. Ta bilde

Legg til portrettlyssetting

På Apples nyeste telefoner med portrettmodus, kan du tilføre bildene dine fire ulike lyseffekter etter at du har tatt bildene. «Studiolys» kan lysne ansiktstrekk, «spisslys» kan gi et sterkere og mer dramatisk lys, «scenelys» retter en lyskaster mot objektet og «svart-hvitt scenelys» gir et klassisk portrett i svart-hvitt. 

Rosenquist har selv ikke så mye erfaring med denne funksjonen, men har testet det noen ganger.

– Jeg opplever det nesten mest som et filter, og oppnår samme eller bedre effekt i redigeringsappen jeg bruker etterpå uansett, sier han.

Til bilderedigering på telefonen anbefaler han Adobe Lightroom og Afterlight.

Klikk her for å laste ned Adobe Lightroom (gratis), og her for å laste ned Afterlight (33 kroner).

📸 Slik gjør du:

1. Velg bildet du ønsker å redigere.

2. Trykk på «rediger» og sveip for å velge lyseffekt.

3. Trykk på «ferdig».

Lag «timelapse»

En av de kanskje minst brukte, og samtidig mest undervurderte, modusene i kamera-appen, er «tidsforløp»-modusen, mener Rosenquist. Modusen komprimerer flere minutter med video ned til noen få sekunder.

– Du har garantert sett såkalte «timelapse»-videoer: Filmer tatt opp over lang tid og spilt av raskt, slik at skyene feier over himmelen og trafikken hamrer inn og ut av byene. Innebygget i iPhone ligger verktøyet du trenger for å ta slike selv, forklarer han.

For å få et godt resultat anbefaler han å sette telefonen på et stødig sted, slik at det ikke blir forstyrrende bevegelse.

– Inntil en kant holder i massevis, og du trenger ikke stativ. Pek bare kameraet mot noe som rører seg, og la det holde på. Telefonen justerer bildehastigheten og avspillingshastigheten automatisk etter hvor lenge du filmer.

📸 Slik gjør du:

1. Åpne kamera-appen

2. Sveip fingeren bortover for å forandre «modus». Velg «tidsforløp»

3. Hold telefonen inntil et stødig sted, og film.

Lag «slow motion»-film

«Sakte»-modusen på iPhone fungerer i prinsippet motsatt av «timelapse»-funksjonen. Her tar kameraet flere bilder i sekundet for å gi deg en ekte «slow motion»-følelse.

– Når du bruker denne modusen er det akkurat som å filme helt vanlig. Du peker telefonen mot noe som rører seg, og filmer. Når du trykker på «stopp» legger telefonen automatisk til «sakte»-effekten i videoen. Du kan selv bestemme hvilket segment av videoen som skal spilles av sakte – og resultatet kan bli veldig bra, sier eksperten.

Sjekk også: Slik lader du mobilen raskere

📸 Slik gjør du:

1. Åpne kamera-appen

2. Sveip fingeren bortover for å forandre «modus». Velg «sakte».

3. Hold telefonen slik du ville gjort når du filmer vanlig, og trykk på utløserknappen.

Lag panorama-bilder

KUL EFFEKT: En «skyline» er det perfekte panorama-objektet. Her er det New York vi skimter. FOTO: PRIVAT

Om du ser en flott utsikt og synes det er vanskelig å fange hele bildet på skjermen, kan du bruke iPhones innebygde modus som «syr sammen» flere bilder til ett stort bilde, tipser Rosenquist.

– Begynn i den ene enden av det du vil fange på kamera, og trykk på utløserknappen. Herfra trenger du bare følge guidingen på skjermen for å fange alt. Når du er ferdig kan du trykke på knappen igjen, eller enkelt og greit ta ned telefonen, så skjønner den at du har tatt bilde av det du skal ha, sier han.

Hvis du vil starte å ta bilde fra høyre side, må du passe på at pilen peker mot venstre. Om du ønsker bytte retning trykker du på pilen for å skifte.

📸 Slik gjør du:

1. Åpne kamera-appen

2. Sveip fingeren bortover for å forandre «modus». Velg «panorama».

3. Trykk på utløserknappen og beveg kameraet sakte fra én side til den andre. Forsøk å holde pilen innenfor veiledningsfeltet, slik at telefonen får «sydd sammen» bildet pent.

Ta bilder mens du filmer

EKSTRA KNAPP: Når du filmer dukker det opp en ekstra utløserknapp til å ta bilder. SKJERMDUMP IPHONE

Dette er et triks mange ikke kjenner til. Når man filmer kan man nemlig ta bilder også – på samme tid.

– Den lille hvite rundingen i hjørnet av skjermen fungerer som et vanlig kamera, selv om du samtidig filmer. Og akkurat som i «Bilder»-modusen kan du manuelt justere lyset før og underveis.

📸 Slik gjør du:

1. Åpne kamera-appen

2. Sveip fingeren bortover for å forandre «modus» til «video».

3. Trykk på utløserknappen for å filme. Til venstre på skjermen dukker det opp en ekstra utløserknapp for foto. Trykk på den for å ta bilder samtidig.

Ta mange bilder på rappen

Den mest brukte kamera-«modusen» er den du får opp når du åpner kameraet på telefonen, nemlig «bilde»-modus. De aller fleste kjenner godt til basisfunksjonene her, for eksempel at du kan fokusere på et objekt ved å trykke på objektet før du trykker på utløserknappen. Og trykker du på utløserknappen flere ganger, tar du naturlig nok flere bilder etter hverandre. Men du behøver ikke trykke som en gal for å forevige et spennende øyeblikk.

– Holder du nede utløserknappen aktiverer du «burst mode», og tar ti bilder i sekundet. Det er perfekt for når du ikke vil gå glipp av et øyeblikk. Etterpå kan du velge hvilke bilder du vil beholde fra serien, forklarer Rosenquist.

📸 Slik gjør du:

1. Åpne kamera-appen

2. Hold inne utløserknappen for å ta en rask bildeserie.

3. Gå til Bilder-appen, åpne bildet og trykk på «Velg ...» nederst på skjermen. Bla i sekvensen og velg ditt favorittbilde.

Ta gode bilder selv med vanskelige lysforhold

JUSTER LYSET: Før du tar et bilde, kan du bestemme om du vil ha mer eller mindre lys ved å trykke på «solen». SKJERMDUMP IPHONE

I tillegg til å fokusere på et område ved å trykke på skjermen, kan du også justere på lyset før du knipser et bilde.

– Etter at du har tatt på skjermen, dukker det opp en firkant med en sol ved siden av. Tar du på solen og drar fingeren opp eller ned, kan du justere lyset manuelt. Dette er veldig kjekt om det er vanskelige lysforhold.

📸 Slik gjør du:

1. Åpne kamera-appen

2. Trykk på skjermen, trykk deretter på solen og dra fingeren opp for mer lys, og nedover for mindre lys.