Velg en PC-skjerm som passer deg og ditt bruk

Hvilken PC-skjerm skal du velge?

Publisert 20. apr 2018 15:04, Oppdatert 25. mar 2020 19:47

Skal du gå til innkjøp av en ny PC-skjerm? Da er det greit å vite hva du bør se etter, annet enn hvor stor skjermen skal være. Om det er PC-skjerm til hele familien du er ute etter, eller skjerm til gaming – vi har utvalget og guider deg til riktig produkt.

Det er et hav av dataskjermer å velge i, og for mange kan de se ganske så like ut.

Are Sørensen er nordisk produktsjef for blant annet skjermer i Komplett og anbefaler kunder å undersøke litt og se hva dem har bruk for før de tar et valg, da dataskjermen er mye viktigere for selve PC-opplevelsen enn man kanskje tror.

– Det er viktig at skjermen står i stil til maskinen man eier. Det hjelper ikke å ha et veldig godt skjermkort på PC-en om du ikke har en god nok skjerm. På samme måte krever en dyr spillskjerm med høy oppløsning og høy Hertz mye av maskinen din, og særlig av skjermkortet, konstanterer Sørensen. 

Er PC-en treg? Slik får du raskere PC med mer RAM

Spesifikasjoner

Det viktigste for deg å tenke på når du skal velge PC-skjerm er at den passer til det du skal bruke den til og at den selvfølgelig passer med maskinen du bruker. Det finnes mange forskjellige skjermer på markedet som passer til hvert sitt bruk. Noen skjermer er laget for gaming, mens andre passer bedre til de som jobber med grafikk.

Stort utvalg av PC-skjermer fra Samsung, LG, Philips. BENQ, ASUS, AOC, MSI med flere.

Før du kjøper deg en ny skjerm er det lurt å gå gjennom spesifikasjonene, slik at du ikke blir misfornøyd med kjøpet. Her er oversikten:

Hvor stor skal skjermen være?

Mens noen foretrekker en stor skjerm, vil andre heller ha en liten og nett skjerm å kikke på. En større skjerm koster mer penger og på Komplett kan du finne skjermer på opptil 49ʺ, men de mest vanlige PC-skjermene ligger rundt 24-27ʺ. Det viktigste er at du velger den som passer deg og ditt bruk best.

Les også: Hvilken stasjonær PC skal du velge?

 

STANDARD: Den vanligste skjermstørrelsen i dag ligger på 24 til 27 tommer. Her er Asus 27" LED G sync Rog Swift PG279Q og Dell 24" LED Ultrasharp U2412M. FOTO: PRODUSENTEN

Les mer: Slik velger du riktig ruter

Valg av panel

Det er som regel tre typer panel å velge mellom når det kommer til skjermer: TN-panel, VA-panel og IPS-Panel. Se under hvilket panel som er best match for deg.

Den mest vanlige paneltypen er TN-panel (Twisted Nematic). Denne er passende til spill da responstiden er lav. Svakheten er at disse panelene ofte har upresis fargegjengivelse og smal innsynsvinkel. Fargene blir fort mørke og blasse dersom man ikke sitter rett foran skjermen. 

– TN-paneler er best egnet til konkurransespilling der responstiden er viktig for å holde følge med hva som skjer i spill med høyt tempo, men er også fin til kontor eller generell bruk grunnet lavt prispunkt, sier Sørensen. 

VA (Vertical Alignment)-panel (inkludert S-PVA, AMVA og HMVA) har bedre fargegjengivelse og innsynsvinkel enn TN-paneler, men har noe tregere responstid enn TN eller IPS-paneler. VA-paneler gir også den beste kontrasten og sortnivå, men har noe høyere signalforsinkelser (Input Lag). 

Den siste typen, IPS (In-panel-switching)-panel (inkludert S-IPS, H-IPS, PLS og AHVA) betraktes generelt som det beste «all round»-panelet, og egner seg til det meste. Den har gode egenskaper innen fargegjengivelse, innsynsvinkel og bildekvalitet, noe som gjør den svært godt egnet til grafisk arbeid. Kontrast og sortnivå er derimot ikke helt på høyde med et VA-panel. Noen IPS-paneler har responstid nede i 4ms og er da godt egnet for spill med raske bevegelser. 

POPULÆRE: AOC 24" LED E2470SWH (t.v.) og Samsung 28" UHD Monitor UE570 er begge rimelige alternativer med god ytelse og blant mest de populære skjermene fra Komplett. FOTO: PRODUSENTEN

Skjermens oppløsning

Valg av oppløsning på PC-skjermen er også noe du må tenke på. Hvis du ønsker et skarpt bilde må du velge en høy oppløsning. I dag har heldigvis de fleste skjermer en nokså høy oppløsning, og ifølge eksperten er det faktisk godt gjort å finne en skjerm under full HD.

– Skal du derimot ha den aller skarpeste i klassen, bør du gå for en skjerm i 4K Ultra HD, tipser han. 

Så du denne? Nå spiller «alle» Fortnite – slik kan du også komme i gang

Oppdateringsfrekvens og responstid

Skal du bruke skjermen til å spille? Da er det viktig at bildet oppdateres så hurtig og presist som mulig, og da er det avgjørende at skjermens oppdateringsfrekvens (Hz) er høy nok og at responstiden (ms eller millisekunder) er lav – da vil det ta kortere tid fra et signal sendes til skjermen reagerer. 

– Noen mener at øyet ikke greier å se forskjell. Personlig mener jeg det er stor forskjell på en skjerm med 60 Hz og en med 144 Hz, sier Sørensen. 

Hans anbefaling er derfor å velge en skjerm med oppdateringsfrekvens på minst 144 Hz og en responstid på mellom èn og to millisekunder.

Lurer du fortsatt på hvilken PC-skjerm som passer deg? Her er tre forslag til ulik bruk.

   

Til gameren:

     

Til grafikeren:

Til all-round-bruk: