Velg en PC-skjerm som passer deg og ditt bruk

Slik velger du riktig PC-skjerm

Publisert 20. apr. 2018 15:04, Oppdatert 29. mar. 2022 13:02

Har du investert i en ny PC eller oppgradert din gamle med nye, rå komponenter? Da er det vel så viktig å vurdere skjermen for å få maks utbytte av PC-en og de beste gamingopplevelsene.

Det er fort gjort at skjermen blir en flaskehals. Om komponentene er blant de nyeste eller råeste på markedet, krever det også en del av skjermen for at gamingen skal nå nye høyder. Hvilken skjerm du bør velge bør gjenspeiles i hvilket grafikkort PC-en din har. Vi har samlet våre anbefalinger til deg her.

GeForce RTX 3060

Har PC-en din et GeForce RTX 3060-grafikkort bør du velge en skjerm med en bildefrekvens (Hz) på minimum 144Hz, men du kan også gå opp til 240Hz. I tillegg bør oppdateringsfrekvensen ligge på rundt 1 millisekund (ms). En tredje og viktig faktor er oppløsningen. Når du gamer er du avhengig av å kunne se både farger og detaljer klart. Er oppløsningen for dårlig, vil opplevelsen bli tynget av uskarpe og kornete bilder. GeForce RTX 3060 er laget for å gi en silkemyk gamingopplevelse i full HD fra 144Hz til 240Hz med høye grafikkinnstillinger. Høyere oppløsning som QHD og 4K fungerer også til GeForce RTX 3060, men man kan måtte justere ned grafikkinnstillingene for å kunne oppnå ønsket bildefrekvens basert på spillet man spiller.

Den kurvede 27’’-skjermen fra AOC egner seg meget godt dersom du har et GeForce RTX 3060-grafikkort. Her får du full HD med 240Hz som gir deg en fantastisk flyt i skjermbildene, med detaljer i fokus og krystallklare bevegelser, 0,5 ms responstid som betyr god hastighet i pikselresponstiden, perfekt for actionscener og raske overganger. Skjermen egner seg godt til førstepersons skytespill, FPS, og MOBA-spill (Mulitiplayer Online Battle Arena).

Ønsker du heller en skjerm som tar mindre plass, er AOC 24G2ZU/BK og AOC 24G2U gode valg! Bildefrekvensen ligger på henholdsvis 240Hz og 144Hz, og felles for de begge er responstiden på 1 ms. Meget gode valg til FPS- og MOBA-spill.

GeForce RTX 3070

Med et GeForce RTX 3070-grafikkort kan du kreve litt mer av din nye skjerm. Her kan du unne deg en skjerm med QHD, eller 2560x1440 om du vil, som gir 1,7 ganger pikseltettheten til Full HD. Med andre ord, en overlegen bildekvalitet og skarpe bilder så enhver detalj blir synlig.

Samsung sin 27’’ Odyssey G5-skjerm er et fantastisk valg, med en bildefrekvens på 144Hz og oppdateringsfrekvens på 1 ms. Med andre ord slipper du etterslep og kan nyte jevn spillgrafikk og fantastisk skarphet. Helt perfekt for actionfylte spill, FPS og MOBA.

Disse skjermene fra Asus og AOC er har begge G-Sync-teknologien fra NVIDIA og har en bildefrekvens på henholdsvis 170Hz og 165Hz, og oppdateringsfrekvens på 1 ms.  

GeForce RTX 3080

Har du installert PC-en med en skikkelig sprek GPU, bør du også investere i en skikkelig sprek skjerm for å få maks utbytte av grafikkortet. Med et GeForce RTX 3080-grafikkort bør skjermen din ha QHD eller 4K for at du skal få den beste gamingopplevelsen.

Samsung sin Odyssey G7 27’’ er en fantastisk skjerm som leverer både på oppdateringsfrekvens på 1 ms og bildefrekvens på 240Hz, i tillegg til at den støtter både G-sync og FreeSync. Med lite gjenskinn, lav inputlag og solide lysstyrker er dette et meget godt kjøp for deg som skal investere i en ny gamingskjerm.

Spiller du mye singleplayer-spill, vil vi anbefale deg å velge en 4K-skjerm, som for eksempel AOC 32’’ Agon Pro eller ASUS 32’’ ROG Swift. Perfekte skjermer for spill som for eksempel God of War.

Skjermens størrelse og fasong

Det er et par ting du bør se etter når du skal velge din neste gamingskjerm. Det første er størrelse og fasong. 24’’, 27’’ eller 32’’ gjør seg meget godt til PC-gaming hvor du sitter nær skjermen. En kurvet skjerm vil «omfavne» deg og gi deg et større synsfelt, mens en flat skjerm vil ta mindre plass og er mange gameres favoritt. Her er det rett og smak og behag som avgjør hva du bør gå for. Til slutt er det verdt å nevne Ultrawide, altså 21:9. Bruker du gjerne to skjermer til PC-en din, vil en ultrabred skjerm ta mindre plass og se ryddigere ut på skrivebordet, men rosinen i pølsa og kanskje det viktigste med en 21:9-skjerm er at du vil få en mye mer omsluttende spillopplevelse. Liker du å spille actionfylte bilspill eller simulator vil en Ultrawide skjerm ta gamingen til nye høyder.

Hele vårt store utvalg av gamingskjermer finner du her.