Velg en PC-skjerm som passer deg og ditt bruk

Slik velger du riktig PC-skjerm

Publisert 20. apr. 2018 15:04, Oppdatert 04. mai 2021 10:48

Skal du investere i en skjerm med lynrask responstid, stor og bred paneltype – eller en som kombinerer det beste av to verdener?

Det er et hav av skjermer å velge mellom, men for mange kan de tilsynelatende være svært like. Det er noen attributter som kan avgjøre om skjermen er den beste for ditt bruk, og vi i Komplett kan gi deg en enkel guide og stikkordsliste for hva som bør være med i vurderingene.

Er PC-en treg? Slik får du raskere PC med mer RAM

Størrelse på PC-skjermen

Noen liker store skjermer, andre foretrekker små – noen foretrekker til og med ultrawide-skjermer! Her må du ta i betraktning hva du skal bruke den til og hvor mye plass du har på skrivebordet.

Den vanligste størrelsen er rundt 24 til 27 tommer, mens de største er helt opp mot 49 tommer. Her er det du som sitter med svaret på hva som passer for deg.

Stort utvalg av PC-skjermer fra Samsung, LG, Philips. BENQ, ASUS, AOC, MSI med flere.

Se etter paneltype

Hvilken paneltype du går for, kan ha betydning for spill- og brukeropplevelsen.

Valget står mellom:

TN-paneler er ofte de rimeligste variantene og har lavest responstid, med noe dårligere fargegjengivelse og innsynsvinkel.

IPS-paneler leverer finere farger og bedre innsynsvinkler, men har litt høyere responstid.

VA-panelene har tradisjonelt vært en mellomting, med både gode farger og innsynsvinkel.

Til gameren: TN-panel

En gamingskjerm har ofte fokus på høy oppdateringsfrekvens og lav responstid – særlig om du hovedsakelig spiller FPS-spill hvor det er høyt tempo og millisekundene kan være avgjørende.

Oppdateringsfrekvensen (Hz) definerer hvor stabilt og responsivt bildet på skjermen kan bli. Responstid forteller deg tiden det tar for en pixel å endre farge, og for gamere bør den være nede i ett millisekund (1 ms). For å mørbanke motstanderen eller beseire den gigantiske dragen bør man ha et responsivt og klart bilde.

Merk at skjermer med høy oppdateringsfrekvens krever en solid maskin med kraftig skjermkort.

Seriøse gamere bør velge TN-panel og 144 Hz eller høyere oppdateringsfrekvens.

STANDARD: Den vanligste skjermstørrelsen i dag ligger på 24 til 27 tommer. Her er Asus 27" LED G sync Rog Swift PG279Q og Dell 24" LED Ultrasharp U2412M. FOTO: PRODUSENTEN

Les mer: Slik velger du riktig ruter

IPS eller VA: Paneltyper for deg som jobber mye

En dataskjerm beregnet for bilderedigering eller kontorarbeid bør være stor og bred. Se etter en paneltype med VA, IPS eller nano-IPS panel.

Tradisjonelt har VA-skjerm vært den naturlige mellomveien, men de siste årene har IPS fått bra responstid og da får du i pose og sekk. IPS sørger for bedre fargegjengivelse, detaljrikdom og dybde. Skjermene passer perfekt for deg som jobber mye, men kan koste litt mer.

Disse paneltypene vil selvsagt gjøre susen for vanlige gamere også, for eksempel om du er fan av MOBA-sjangeren.

Et tilleggstips er at dagens skjermer er mer allsidige og gir forbrukerne stadig mer for pengene. Finn gjerne en PC-skjerm-test for ekstra informasjon om den du vurderer å kjøpe.

POPULÆRE: AOC 24" LED E2470SWH (t.v.) og Samsung 28" UHD Monitor UE570 er begge rimelige alternativer med god ytelse og blant mest de populære skjermene fra Komplett. FOTO: PRODUSENTEN

Skjermens oppløsning

Høy oppløsning betyr et skarpere bilde. I dag har de aller fleste skjermer nokså høy oppløsning og du vil sjeldent finne en skjerm uten full HD.

Samtidig har 4K Ultra HD blitt mer og mer vanlig. Disse skjermene har et ufattelig skarpt bilde og god fargegjengivelse, men kan koste noen kroner ekstra. Her kan det også være kjekt å vite at ikke alle spill er tilpasset en oppløsning på 4K ennå, men flere og flere kommer til. Igjen, husk at du bør har et grafikkort som kan levere god grafikk og høy oppdateringsfrekvens for slike skjermer.

Les gjerne noen tester av PC-skjermer fra kredible kilder som Dinside.no for å virkelig dykke ned i skjermmaterien.

Lykke til i skjermjakten!

Så du denne? Nå spiller «alle» Fortnite – slik kan du også komme i gang

Til gameren:

     

Til grafikeren:

Til all-round-bruk: