Oculus Quest 2 testes

Nytt headset: Slik får du den beste VR-opplevelsen

Publisert 20. apr. 2018 12:17, Oppdatert 23. okt. 2020 14:25

Oculus har akkurat lansert sitt nyeste VR-headset, Oculus Quest 2. Hva er egentlig nytt, hvordan funker det sammenlignet med andre headset på markedet - og hva bør du gjøre for å få den ultimate opplevelsen i virtuell virkelighet?

Oculus har siden oppstarten i 2012 drevet pionervirksomhet innen VR-teknologi. Med en av de første VR-headsettene til kommersiell bruk i Oculus Rift, og det første alt-i-ett-VR-systemet i Oculus Quest, regnes Oculus som det fremste merket på markedet. Nå har Quest fått en oppgradering: 

La deg imponere av VR.

Det første man legger merke til, er at dette er langt rimeligere produkt enn sin forgjenger. Til en pris av 3 999, er Oculus Quest 2 både billigere og bedre enn mange andre produkter på markedet. Headsettet er lettere, og leverer 50 prosent flere piksler enn den originale VR-enheten, sier Kenneth Næss, spillekspert hos Komplett.

For mange var det en game changer at Oculus Quest fungerte på egen hånd, uten eksterne konsoller. Friheten til å pakke ut og kjøre headsettet via smarttelefon hvor og når som helst er fortsatt den viktigste egenskapen til oppfølgeren, med flere merkbare oppdateringer av prosessorytelse, lyd og grafikk. 

 

– Lyden er merkbart bedre, men jeg vil fortsatt anbefale å bruke egne hodetelefoner for en optimal lydopplevelse, legger Næss til. 

 

Kenneth Næss er spillekspert hos Komplett. Han anbefaler Oculus Quest 2 på det sterkeste. Samtidig har han også et par andre tips i ermet. 

Også kontrollene er oppdatert, med et mer komfortabelt grep, større mellomrom mellom de fremste knappene, lenger batterilevetid og raskere respons. Har du allerede Oculus Quest og tilhørende utstyr, kan du bruke dette også til Oculus Quest 2.

Men hvordan står det egentlig til med spillene til VR? Bra, i følge Næss:

– Nå begynner kvaliteten og kvantiteten på VR-spill å bli ganske god. Flere av titlene bruker også denne lanseringen til å komme med egne oppdateringer for bedre VR-opplevelser. Spill som “Red Matter”, “Arizona Sunshine” og “The Walking Dead: Saints and Sinners” er alle eksempler på spill som enten er nye eller som oppdateres.

 

Samtidig påpeker han at Oculus Quest 2 også kan brukes til streaming, surfing og kobles opp mot spill på PC og andre konsoller.  

Oculus Quest 2 kommer enten med 64 eller 256 GB lagringsplass. Den lave prisen, kombinert med den høye ytelsen og kvaliteten gjør at dette VR-headsettet passer perfekt både for deg som har holdt på med VR en stund, og deg uten særlig erfaring. 


Oculus Quest 2 er langt rimeligere enn sine konkurrenter, men leverer en VR-opplevelse på et toppnivå. 

 

Kompletts spilleksperter har sett gjennom de beste VR-headsettene på markedet, og satt sammen noen tips til deg som ønsker å fordype deg i den virtuelle virkelighetsverdenen:HTC VIVE Cosmos Elite er VR-headsettet for elite-gameren. HTC VIVE Cosmos Elite er rett og slett teknisk overlegent. Med et avansert tracking-system og seks kamera-sensorer, sørger dette headsettet for presisjon i alle bevegelser. 

2880*1700 kombinert pixeloppløsning, nye LCD-paneler, stereolyd fra integrerte hodetelefoner gir en optimal opplevelse når det kommer til lyd og bilde. 


HP Reverb er kanskje markedets beste på grafikk, med sine imponerende 4320*2160 kombinerte pixeloppløsnig. Headsettet leverer også bedre på ytelse, sammenlignet med andre produkter i samme prisklasse. 

Etterlengtet er det også at HP Reverb G2, som eneste headset på markedet, er kompitabel med Microsoft Flight Simulator. Den råeste flysimulatoropplevelsen får du her!


Til tross for at Rift-serien har fått en imponerende storebror i Quest 2, er denne underholdningsmaskinen ikke til å unngå på listen En bestselger og favoritt blant mange, og kanskje det mest tilgjengelige VR-headsettet for gaming på PC. 

Rift S er designet for gamere, med optimal utnyttelse av PC-kraften. Den leverer forbløffende grafikk og nervepirrende spill med et enklere oppsett, for en pris til 5 499 kroner.   

Sjekk også: Alt du trenger å vite om VR

Etter å ha funnet VR-headsettet som passer deg og ditt behov, er det nok lurt å forberede seg litt før du setter i gang. Her er noen gode råd til deg som ønsker å skape gode VR-øyeblikk i ditt eget hjem:

1. Rydd nok plass

Å spille i VR kan gjøres både sittende, stående og i bevegelse. Noe avhengig av hva slags spill du spiller, kan det være en fordel å ha litt godt med plass. Om du ønsker å bevege deg i rommet mens du spiller, anbefaler Oculus å ha minst to meter ganger 1,5 meter.

Komplett har innredet et eget VR-rom utstyrt med basestasjoner, som sender signaler til VR-systemet om hvor du kan bevege deg trygt. Har du installert basestasjonene riktig, skal du kunne se hvor du kan og ikke kan bevege deg. Likevel har Kompletts Oculus-kontrollere fått bryne seg på litt av hvert i kampens hete. Et godt tips er derfor å fjerne alt av knuselige og kostbare gjenstander.

2. Sett opp stativer til basestasjonene

Apropos innredning av VR-rom: Du må ikke ha utstyret fremme til enhver tid. Basestasjonene kan gjerne fastmonteres, men de kan også festes på stativer med standard gjengede festepunkter – for eksempel et høyt kamerastativ eller et lysstativ. På den måten kan du enkelt rydde vekk VR-utstyret når du ikke bruker det.

3. Unngå svett fjes med «silicagel»-poser

Spiller du med VR-headset, vil det naturlig nok bli litt varmt etter en stund – noe det er pent lite å gjøre med. Likevel har ekspertene et lite triks på lur.

– Alle som har testet VR vil kjenne seg igjen i at det er varmt. Det du kan gjøre er å legge inn en «silica»-pose inne i headsettet, som trekker ut fuktighet. Det blir ikke mindre varmt, men du blir litt mindre svett, sier Næss.

 «Silica»- eller «silicagel»-poser finner du ofte i esken sammen med ny elektronikk, og ofte følger det også med slike poser med nye klær, vesker og sko. Ikke kast disse, men bruk dem til å trekke ut fuktighet for eksempel når du spiller VR.  

VARM: Spennende spill gjør det fort varmt i brillene. Med en Silica-bag i brillen unngår du dugg på ruta.  FOTO: VG PARTNERSTUDIO

4. Koble til telefonen din

Med VR-headset på hodet stenger du virkeligheten ute. Men noen ganger kan det faktisk hende at noen i den virkelige verden gjerne skulle hatt kontakt med deg. Med Oculuse-appen til telefonen kan du koble den til PC-en og VR-headsettet, slik at du får beskjed om noen forsøker å få tak i deg – og du kan faktisk også svare på telefoner og tekstmeldinger i VR.

– En ting en bør vite er at en aldri bør forstyrre eller skremme noen som har på seg VR-headset. Det kan rett og slett være farlig, råder næss.

5. Unngå «VR-syke»

Noe som kan være et problem med VR, er at noen kan kjenne seg uvel og bli kvalm eller svimmel etter å ha testet VR. Årsaken er at hjernen rett og slett forstår at en blir «lurt» siden sanseinntrykkene ikke stemmer helt overens med virkeligheten.

– Med Oculus Quest så skal dette med «motion sickness» ha blitt bedre, siden bildet er blitt merkbart bedre. Men det spørs også hva en er vant til fra før av. Folk som aldri har prøvd VR, kan bli litt dårlig uansett, forklarer Næss.

Hans tips er derfor å ikke spille så lenge om gangen til å begynne med. Og hvis du blir dårlig, bør du ta en pause til det har gått over.

Se hele vårt utvalg VR-briller her

«FULL» KONTROLL: Etter litt trening klarer selv en «rookie» å navigere i den virtuelle verden – og holde seg på bena i den virkelige.