Disse appene får deg ut på tur

Eksperten tipser: De beste tur-appene

Publisert 08. mar. 2018 12:32, Oppdatert 09. jan. 2020 14:52

Stjernekart, fuglekvitter, ferske skispor og tusenvis av nye turopplevelser. Her er fem nyttige og to morsomme apper for deg som trives ute i naturen.

Klar luft, lysere dager og metervis med snø i store deler av landet gir ypperlige forhold for utendørsaktiviteter. De fleste vil kanskje tenke på en tur ut som en god anledning til å la smarttelefonen få litt velfortjent hvile, men den gang ei. Med de rette appene kan nemlig smarttelefonen din kan være en suveren turkamerat. 

Smart tok en prat med friluftentusiast og app-gründer Erlend Eggen for å høre hvilke apper som egner seg i naturen.

– Det finnes en app for alt, både for den som er interessert i sopp og den som vil tolke fuglesang. Men den mest nyttige appen du kan ha på telefonen din, er en god kart-app. De fleste har allerede et godt forhold til Google maps, men den fungerer dessverre dårlig på stier i fjellet, sier Eggen. 

Ikke gå deg bort: Se pulsklokker med GPS til fjellturen her

AKTIV: Outtt-gründer Erlen Eggen brenner for gode naturopplevelser og benytter enhver anledning til å komme seg ut på nye eventyr.  SKJERMDUMP: OUTTT/FOTO: PRIVAT

I tillegg til et godt kart er det mange som trenger litt hjelp til å oppdage de virkelig storslåtte turene. For Eggen er det å kunne oppdage nye steder selve motivasjonen for å dra på tur. Derfor startet han, i samarbeid med syv andre friluftentusiaster, appen Outt – en app med over 1000 turbeskrivelser, kart, aktiviteter og turer. 

– Hovedformålet med Outtt er å inspirere folk til å dra ut på tur, og ikke minst gi dem muligheten til enkelt å dele sine egne turopplevelser med andre, forteller Eggen. 

NYE OPPDAGELSER: I Outtt finner du de beste turene i ditt nærområdet – eller du kan søke opp steder lenger unna. Alle kart i appen kan lastes ned og lagres før tur.  SKJERMDUMP: OUTTT

Appen Outtt er kompatibel med både iPhone og Android. Innholdet er også tilgjengelig på Outtt.com

Når mobilen er ladet, løypa valgt ut og hodet motivert for nye oppdagelser, er det på tide å komme seg ut. Her er seks andre apper som kan gjøre turopplevelsen både tryggere og morsommere.  

iSikte Norge

Dette er appen for deg som vil komme på fornavn med nærområdet. Rett kameraet mot det ukjente fjellet i det fjerne, og appen vil fortelle deg hva det heter. Du får også vite avstanden til destinasjonen, og hvor lang tid det vil ta deg å gå dit. En liten bonus er at du kan knipse et «skrytebilde» av toppene i nærheten og dele på Facebook direkte fra appen. Den virker overalt – selv uten dekning. Det eneste du trenger er en smarttelefon med kompassfunksjon. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.

Tips! Skal du bevege deg utenfor landegrensen kan du prøve Peakfinder AR – en tilsvarende app som fungerer over hele verden – til og med i Himalaya, hvis du føler deg litt ekstra sprek for tiden.   

regObs

regObs er en skredvarsling-app der brukerne av appen kan legge inn observasjoner. Appen har også bratthetskart. Enklet forklart fungerer den slik at du enten velger deg et område, eller ber appen finne lokasjonen din. Deretter kan du laste inn observasjoner, og se terrenget gradert etter farge. Grønt er under 30 grader – jo rødere fargen er, desto brattere er det. 

– regObs gjør det enklere for folk å gjøre det enklere å ta riktig valg i fjellet, sier Eggen. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.   

Skisporet

Kom det snø i natt? Og hvor er det egentlig kjørt opp løyper? I denne appen finner du svaret. Appen gir en full oversikt over når løypene sist ble preparert – og er man ekstra ivrig kan man til og med følge enkelte av tråkkemaskinene live og se hvor de kjører akkurat nå! Frem med appelsin og blå-swix. Sporet venter!

   

SKJERMDUMP: SKISPORET

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.  

Star Walk

Star Walk er, som navnet tilsier, en app for den som er interessert i stjerner. I appen finner du svar på alt du noen gang har lurt på om stjernehimmelen. Med Star Walk på mobilen vil du kunne imponere turkameratene dine med stjerne-kunnskap langt utover Store bjørn og Karlsvogna. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.   

Viltappen

Hvor ofte har du ikke vært ute på tur og hørt en fugl kvitre eller sett spor i snøen og tenkt: Hvilket dyr kan det være? Nå trenger du ikke lure lenger. Viltappen er laget av Svenska Jägerförbundet og gir deg utfyllende informasjon om de fleste dyrene du kan komme til å se, høre eller se sporene av i naturen. Og får du en dyreopplevelse du vil dele med andre, kan du enkelt laste opp bilder og lyd. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.   

113 GPS

Skulle uhellet være ute, eller noen plutselig bli syke, og du må kontakte medisinsk nødnummer, vil de spørre deg hvor du befinner deg. Appen 113 GPS hjelper deg å få gitt eksakte opplysninger om hvor du befinner deg dersom du trenger hjelp, samtidig som den ringer 113 for deg. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android.  

Ikke vær fjolls til fjells

Selv om tur-apper er til svært god hjelp, betyr ikke det at du skal stole blindt på smarttelefonen din når du ferdes ute. Husk at det er stor forskjell på hvilke hjelpemidler du trenger på en kort dagstur i marka og en telttur i fjellet – en nødlader og 4G-dekning er ikke alltid nok. Bruk hodet, og ta forholdsregler, tipser eksperten. 

– Den største utfordringen med mobilen som turkamerat er kulde og batterikapasitet. De aller fleste kart-og hjelpe-apper er mer enn gode nok, men dør mobilen din er de ikke mye til hjelp. Det viktigste du kan pakke med deg når du skal på tur er derfor godt vett, sier Eggen.