Slik velger du riktig studie-PC

Slik velger du riktig studie-PC

Publisert 10. jun. 2021 13:07, Oppdatert 02. jul. 2021 12:08

Enten du er fersk på campus eller godt i gang med ditt studieløp, er en god PC ditt viktigste verktøy under studietiden. Hvilken PC som passer best for deg kommer an på ditt bruk, studieemne, preferanser og budsjett. La oss gi deg en liten guide slik at du kan ta et informert valg før høstsemesteret!

En laptop for studenter bør ofte være fleksibel, lett, forholdsvis liten og enkel å kunne bære med seg mellom forelesninger, lesesaler og hybler. Dessuten bør batterilevetid være lang. Finner du en maskin på rundt 13 tommer, under 1,5 kilo og opp mot 12 timers batterilevetid bør du ha et godt utgangspunkt.

Samtidig skal du ikke kimse av det som er inne i maskinen. Dette er tross alt en PC du skal tilbringe timesvis foran og gjennom stressende eksamensperioder. Komponenter som gir høy ytelse er det som skiller klinten fra hveten. La oss derfor også prate litt om lagring, oppløsning, responstid, lyd/bilde og grafikk!

Guide til en enkel “universitets-PC”

Dette er for deg som først og fremst er ute etter en god skrivemaskin som skal takle tekstbehandlingsprogrammer, dokumenter og presentasjoner. Et lite tips: Ha et bevisst forhold til tastaturet. Går du under 13 tommer, mister du tastaturets standardformat og også flere hendige taster. Går du derimot over 13 tommer må du belage deg på en tyngre og mindre fleksibel maskin.

Vær også obs på tastaturtyper og teknologi. Mekaniske taster kan være behagelig til gaming og gir deg en god responsfølelse, men vil nok bråke litt på lesesalen.

Selv om du tenker at du skal ha det enkleste av det enkle har ytelsen noe å si for studieopplevelsen din. Tro oss - du kommer ikke til å ønske en PC som blir treg og støyete tjue sider inn og tredve minutter unna en deadline. Sørg derfor for å ha et litt våkent blikk etter bra med RAM, som står for internminnet i PC-en din. Jo mer RAM du har, jo bedre vil laptopen takle flere simultane programmer, apper og prosesser, samt tyngre oppgaver.

Kommer din foretrukne PC med 8 GB RAM er du som oftest trygg. Tips: Skaff deg en solid harddisk for ekstern lagring. Du kommer ikke til å angre.

Husk også at jo mindre din PC er, jo dyrere vil det også være å produsere komponentene. En liten PC til lav pris vil derfor i mange tilfeller også bety lavere ytelse.

Guide til deg som krever det lille ekstra fra din studie-PC

For mange typer studenter holder det ikke med en enkel og standard PC. Om du studerer noe som krever programmering, film, 3D-animasjon, lyd, foto, spilldesign – eller om du rett og slett er ute etter en god maskin til gaming eller andre digitale hobbyer på fritiden – er du nødt til å se etter maskiner med heftigere komponenter.

I og med at du kommer til å stille høyere krav til din PC, vil det nok være lurt å se etter en PC som er minst 15 tommer og har en vekt under 2,5 kilo. Et lite knepp opp fra en standard-PC, altså, for å sørge for at innmaten er av høy kvalitet uten å sprenge budsjettet.

La oss også trekke frem et par flere komponenter. Sørg for å ha et godt og kraftig skjermkort. Dette er delen av PC-en som genererer bildene på skjermen, som er svært viktig for PC-er til gaming. Et nyere skjermkort vil generere flere bilder i sekundet med høyere kvalitet. En del nyere spill støtter strålesporing (eller ray tracing på engelsk), og om du vil utnytte denne forbedringen av bildekvaliteten så er Nvidias 3000-serie å anbefale.

En annen viktig komponent er prosessoren. Dette er hjernen i PC-en din, og bedre hjernekapasitet betyr en raskere og mer effektiv brukeropplevelse. Ofte fokuserer man på antallet kjerner i en prosessor for å definere kvaliteten, og i en gaming-PC vil du gjerne ha fire kjerner eller mer (for de aller beste kan du se etter Intel Core i7 eller Ryzen 7 i produktbeskrivelsen).

Korttidsminnet i en PC kalles RAM. Mer RAM betyr at PC-en enklere kan utføre flere småoppgaver på kort tid, for eksempel lagre en fil, starte et spill og andre operasjoner. Dette bør ligge på i hvert fall 16 GB, om ikke 32 GB.

Jobber du visuelt er bildekvalitet vel så viktig, både med tanke på bildegjengivelse, men også for å unngå lagging og hakking. Gjør deg selv en tjeneste og finn en skjerm med en oppdateringsfrekvens på 144 hz (oppdateringsfrekvens betyr antall bilder i sekundet). Det kommer til å utgjøre en forskjell!

Et par tips:

Lenovo Yoga Slim7 14" FHD

Mange vil kalle dette for den perfekte studie-PC-en. Slank og lett, men kraftig. Stilren og pålitelig med lang batterilevetid og skarpe bilder – men rimelig.

Dette er rett og slett en superresponsiv notebook for de på farta. Den er drevet av AMD-komponenter, blant annet en prosessor som gjør at alt går fortere. Åpne apper i en fei, og kjør deg gjennom krevende oppgaver uten maskinmotstand. Batterioptimalisering og 14 timers levetid er heller ikke dumt!

ASUS ZenBook 14 UM425IA 14" FHD

Dette er en ASUS som gir deg det du trenger. Nok en lynrask og responsiv laptop, men med imponerende 22 timers batterilevetid. Dette er dessuten en PC som kan lades med vanlig powerbank. Praktisk!

Bygget i aluminium, er den tynnere, lettere og mer kompakt enn lignende laptoper på markedet. ZenBook er faktisk så stødig at den har blitt testet og godkjent for militær klassifisering.

Med en rekke kraftige komponenter, som fjerde generasjons AMD Ryzen 5-prosessor, ASUS Pure og NanoEdge-skjerm, er dette et førsteklasses valg for enhver student.

Acer Swift 3 SF314-42 14" FHD

Dette er en laptop optimalisert for sikkerhet og ytelse. Skreddersydd for Windows-produkter, med kraftig minne, CPU og RAM, er dette en maskin som gjør jobben på lesesalen, forelesninger og på hybelen.

Batteritiden er høy, vekten er lav. Dessuten har ACER Swift 3 en responshastighet på 25 millisekunder. Til denne prisen er dette et kupp av en studie-PC!

Har du lyst til å titte litt videre? Komplett har landets største og rimeligste utvalg av kvalitets-PC-er i alle prisklasser. Sjekk ut våre topp 10 bestselgere her!