Fotballspillet FIFA
Se våre tips for hvordan bli god i FIFA

FIFA 20-guide: 10 tips og triks som gjør deg bedre

Publisert 06. jan. 2020 13:49, Oppdatert 21. jan. 2020 08:12

Dra på deg fotballskoene og ta en tur ut på den digitale kunstgressbanen. Fra gløden til TV-en og spillkonsollen som puster og peser er det duket for ny sesong i FIFA. Nå er FIFA 20 ute, og vi gir deg eksperttipsene for å skru den inn som Beckham.

HVA ER FIFA?
FIFA-serien er en rekke populære fotballspill utgitt av Electronic Arts. FIFA er omtalt som et sosialt spill som i nyere tid har fått en del fokus som e-sport. For mange er serien en familiær gjenganger i året, og nå er, tradisjonen tro, FIFA 20 ute.

Hva er nytt i FIFA 20?

FIFA er en spillserie som har tradisjon for lite forandringer i sine årlige spillutgivelser. Men hvorfor finne opp ballen på nytt når man har noe som fungerer? Ny sesong betyr nye spillere og nye endringer i lagene. Er du en ekspert i FIFA 19, er sannsynligheten stor for at du fortsetter å være en ekspert i FIFA 20.

Den største forandringen er likevel et større fokus på 1-til-1 situasjoner, og det er nå lagt inn flere mekanikker som gjør disse situasjonene mer komplekse.

Her er tipsene for deg som er ny i gamet, eller du som allerede har god kontroll over egen banehalvdel.

1. Ta en pause når frustrasjonen blir stor

Som med de fleste kompetitive spill, er det frustrerende å tape. Noen ganger er det spillets feil, aka. «det var ikke der jeg skjøt ballen!!», andre ganger kan det være at motstanderen rett og slett var bedre. Uansett årsak, dersom du kjenner frustrasjonen bygge på, så er det lurt å ta en liten pause. Det trenger ikke være mer enn 5-10 minutters time-out, så er du klar for kamp igjen.


2. Bygg opp posisjonen din

I FIFA er det ingen hemmelighet at det stort sett er den som klarer å være mest på motstanderens banehalvdel som vinner. Det er derfor viktig at du bruker tid og strategi på å bygge en solid tilstedeværelse i motstanderens banehalvdel. Har keeperen din ballen, kan du ta deg ekstra god tid til å stake ut en god spiller og finne et mulighetsrom til å avansere.


3. Lær deg «strafe dribling»

Lærer du deg dette, blir du mer solid i 1-til-1-situasjoner. «Strafe dribling» kan du gjøre ved å holde nede L1/LB slik at du kan bevege deg samtidig som du beholder ballen i tett kontakt. Dette kan særlig brukes for å lure ut forsvarsspillere.


4. Behold besittelse av ballen

Som med FIFA 19, er det også mindre fokus på hurtighet og pacing i FIFA 20. Dette betyr at spillestilen blir noe annerledes, og det er dermed enda viktigere å være i ballbesittelse og gjøre gode pasninger. Ta deg tid, og vær mer forsiktig med langpasninger forbi motspilleren.

5. Ikke vær redd for å spille bakover

Noen tenker at angrep er det beste angrep. Vel, da er vårt tips at forsvar kan ofte være det beste angrep. Noen ganger havner du i en situasjon hvor det virker umulig å komme fremover. Da kan det lureste være å spille ballen bakover og reposisjonere seg. Å miste besittelse av ballen på egen banehalvdel kan være dødelig.


6. Bli en mester på «timed finishing»

For de som ikke har hørt dette begrepet før: «timed finishing» er en mekanikk i FIFA som gjør at skuddene dine sitter ekstra godt og er svært presise. Enkelt og greit. Det krever likevel en del trening for å være konsekvent med det, og det er derfor viktig å bruke tid på å trene på dette. Det er ikke kun en verdifull mekanikk når man skyter fra angrepsposisjon – den kan også brukes på frispark.


7. Finn en formasjon som passer for deg

Er du ny i spillet er det fort gjort å falle tilbake på standardposisjonene. Likevel er det viktig å finne den posisjonen som er best egnet for deg. Et godt tips for å finne din riktige formasjon, er å analysere din egen spillestil. Hva er dine styrker? Hva er dine svakheter? Kanskje er du veldig god i angrep, kanskje har du svært god kontroll på midtbanen. Det er viktig informasjon for å fylle svakhetene i spillestilen eller kapitalisere på de gode egenskapene.


8. Benytt deg av god «jockeying» i forsvar

I forsvar må du i større grad benytte deg av egne ferdigheter, og ikke stole så mye på AI-ens egenskaper til å forsvare for deg. For å bli en god forsvarsspiller er det dermed essensielt å lære seg «jockeying». Med «jockeying» har du evnen til å dekke et så bredt felt som mulig, i tillegg til at det blir lettere å bryte opp angrepsspillet og få kontroll over ballen. Du kan bruke jockey med L2/LT, og hvis du holder inne R2/RT samtidig kan du utføre en raskere jockey.

9. Trenger du ta en sklitakling?

Det er ofte fristende å ta en sklitakling. Problemet er at det ofte innebærer høy risiko og relativt lav fortjeneste. I verste tilfelle ender du opp med rødt kort. I beste tilfelle får du besittelse av ballen. Spiller du smart finnes det nesten alltid en bedre løsning for å få tak i ballen. Sklitaklinger er med andre ord reservert som en nødløsning når alle andre muligheter er fraværende. Bruk, men bruk med omhu.

10. Spis sunt, vær i fysisk aktivitet, og sov godt

Vi skal ikke være moren din, men skal likevel være såpass kjedelige at vi maser om dette. Sunt kosthold og fysisk aktivitet er faktisk noe av det viktigste for en som skal bli best i noe. Det hjelper på å holde energinivået ditt oppe og sinnet sylskarpt. Mange av de beste e-sportsutøverne i verden spiser sunt og har fast opplegg for fysisk aktivitet. En god natts søvn gjør det også lettere å holde fokus. Lever du et sunt og godt liv, presterer du også bedre i det du gjør.

 

Se vår FIFA 20 kampanje.